În prezenţa prefectului judeţului Bihor, Claudiu Pop, şi a secretarului judeţului, Carmen Soltănel, prima încercare de constituire a noului Consiliu Judeţean, rezultat în urma alegerilor locale din 5 iunie, programată pentru miercuri dimineaţă la ora 9.30, a eşuat.

După intonarea imnului şi citirea temeiului legal de convocare de către prefect, secretarul judeţului a făcut prezenţa nominală, luând act că la şedinţă s-au prezentat doar cei 18 aleşi ai PSD (9), UDMR (7) şi ALDE (2).

Ştiind că înainte cu o zi PSD, UDMR şi ALDE au decis să formeze noua majoritate în Consiliul Judeţean, în conformitate cu care Pasztor Sandor (UDMR) urma să fie noul preşedinte al CJ, iar Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE) vicepreşedinţi, cei 17 consilieri aleşi pe lista PNL nu s-au prezentat la şedinţă, tocmai pentru a împiedica validarea noului CJ şi alegerea conducerii acestuia.

Ca urmare, conform legii administraţiei publice locale, prefectul Claudiu Pop a anunţat că va emite ordin pentru convocarea unei noi reuniuni după trei zile.

Imediat după reuniunea ratată, vizibil enervat, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a recunoscut că el şi omologul de la ALDE, Traian Bodea, urmau să fie noii vicepreşedinţi, iar Pasztor Sandor preşedinte. "Nu ştiu să piardă!", i-a acuzat Mang pe liberali, după ce aceştia au cules la scrutinul din 5 iunie cele mai multe voturi din partea bihorenilor.

De asemenea, Mang a acuzat faptul că liberalii temporizează validarea noului Consiliu în speranţa că vor "cumpăra" unul sau mai multe voturi ale reprezentanţilor PSD, UDMR sau ALDE, precizând însă că nu va merge la DNA deoarece nu are dovezi.

Pe de altă parte, la ieşirea din sediul CJ, unde se aflau grupaţi, cei 17 aleşi ai PNL au făcut declaraţii presei locale, pentru a-şi explica demersul. Mircea Mălan, cel care ar fi urmat să fie preşedintele CJ dacă partidul său ar fi reuşit să formeze majoritatea, a declarat că a utilizat un "mijloc legal" pentru a împiedica deturnarea votului bihorenilor, adăugând, de asemenea, că delegaţia PNL va absenta şi peste trei zile dacă nu va reuşi să formeze altă majoritate.

În fine, dat fiind că la ora 12 este programată constituirea noului Consiliu Local Oradea, Mălan a afirmat că nu va fi reales viceprimar, deoarece preferă să încerce până la capăt să alcătuiască o majoritate la Consiliul Judeţean.