Ilie Bolojan a oferit, miercuri, o surpriză de proporţii jurnaliştilor pe care i-a invitat să participe la o întâlnire programată la sediul PNL, unde a comentat recenta decizie a majorităţii PDL-UDMR de a impune alegerea primarilor din primul tur de scrutin, indiferent de numărul de voturi pe care candidaţii îl primesc din partea cetăţenilor.

Interesul PDL-UDMR

Primarul Oradiei a afirmat că în opinia sa noua reglementare "nu are nicio legătură cu românii, ci doar cu calculele PDL şi UDMR". Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, a spus Bolojan, este dorită de PDL "pentru că acest partid este interesat de alegerile parlamentare, iar în contextul în care în prezent scorul partidului este sub scorul primarilor şi ar putea să-şi asigure mai mulţi primari, ar putea spera într-un scor parlamentar acceptabil".

În ce priveşte motivaţia UDMR, Bolojan a spus că maghiarii, "având alegători compacţi în numeroase localităţi din Ardeal, cu 25-35 la sută din voturi le-ar fi mult mai uşor să câştige dintr-un singur tur de scrutin".

Liderul PNL Oradea a mai spus că noul sistem de alegere a primarilor dintr-un singur tur favorizează, în teorie cel puţin, actualii ocupanţi ai acestor funcţii, "pentru că, dacă un primar a muncit ceva, ar trebui să aibă asigurat din start un pachet de voturi".

Cu dus-întors

Pe de altă parte, a adăugat Bolojan, este posibil ca noul sistem să producă efecte adverse pentru PDL şi UDMR, dar numai în cazul în care alegătorii se vor mobiliza la vot la singurul tur de scrutin rămas. "Cred că va creşte prezenţa la vot, pentru că alegătorii vor şti că nu pot vota decât în primul tur, deci s-ar putea ca acest sistem să se întoarcă împotriva celor care l-au pregătit", a spus primarul.

În aceste condiţii, Bolojan consideră că USL trebuie "să susţină în cât mai multe localităţi, poate chiar în toate, candidaţi unici, şi să explice oamenilor care sunt riscurile acestui sistem de vot", cel mai mare - în concepţia sa - fiind acela ca viitorii primari să fie nereprezentativi, deoarece ar putea câştiga cu cel mult 30% din voturile celor 50% din alegători care se prezintă la vot, adică a circa 15% din numărul total al alegătorilor dintr-o localitate.

Consecvenţă la PDL? Te doare capul!

Ilie Bolojan nu s-a mulţumit să ironizeze motivaţia în baza căreia PDL a promovat alegerea primarilor dintr-un singur tur, dar a subliniat şi ipocrizia liderilor acestui partid.

"Dumnealor au spus că vor acest sistem din consecvenţă cu alegerea dintr-un singur tur a preşedinţilor de consilii judeţene. Te doare capul când auzi de consecvenţă la PDL! Alegerea preşedinţilor de consilii judeţene s-a făcut în 2008 prin vot uninominal dintr-un singur tur, dar asta era un progres faţă de alegerea lor prin vot negociat politic de către consilierii judeţeni. Acum e un regres", a spus Bolojan.

Liderul PNL Oradea a prezentat şi argumentul: dacă PDL ar da dovadă de consecvenţă, atunci ar trebui să se meargă până la capăt, şi să fie aleşi tot dintr-un singur tur şi parlamentarii şi preşedintele României.

Candidează numai dacă e dorit!

Pornind de la aceste comentarii pe marginea noului sistem de alegere a primarilor, Bolojan a surprins jurnaliştii sugerând că anul viitor va mai candidat la un nou mandat numai dacă sondajele vor arăta că ceea ce a făcut în acest mandat este apreciat de orădeni, altfel spus dacă va avea şanse reale.

El a explicat, referindu-se la sine la persoana a treia, că USL va începe şi în Bihor şi în Oradea un sondaj care să indice cine anume din PNL şi din PSD are cele mai mari şanse la Primărie, iar dacă acest sondaj va arăta că are "o cotă scăzută", nu va mai candida. "Dacă în acest sondaj cota unui potenţial candidat la Primărie va fi scăzută, atunci nu mai are pentru ce candida, pentru că înseamnă că în timpul mandatului nu a arătat nimic. Aceeaşi situaţie va fi şi în cazul meu", a spus Bolojan.