Cu Mircea Matei, fostul consilier personal al fostului primar PDL-ist al Oradiei Petru Filip, pe post de amfitrion, PMP-iştii bihoreni şi-au inaugurat joi sediul Partidului şi Fundaţiei Mişcarea Populară în prezenţa a doi lideri ai acestora - fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, acum consilier prezidenţial, şi universitarul Adrian Papahagi, de la Cluj.

Contra "Mangilor" şi "Filipilor"

După ce Sorin Borza i-a prezentat, ambii au trecut la atacuri necruţătoare împotriva "actualei clase politice" şi au subliniat că Mişcarea Populară este "o alternativă" curată.

"Unde-i Mang şi unde-i Filip? Oradea a dat doi politicieni majori, Mang de la PSD care a fost ministru al Educaţiei 9 zile, prins cu plagiatul, şi Filip care acum este senator la Vrancea, la Oprişan. De bun ce este, Mang am înţeles că nici nu a primit vreo atribuţie de la preşedintele Consiliului Judeţean. (...) Pe Filip mă mir de ce l-au votat orădenii de atâtea ori, că acesta a fugit apoi de ei la Vrancea", a spus Daniel Funeriu pentru a încălzi atmosfera.

Tonul a fost preluat şi de Adrian Papahagi, care a spus că Mişcarea Populară vrea să înlăture "Mangii, Grăjdanii, Liviu Popii" şi alţi "impostori", deoarece PMP este un "partid al excelenţei". "Vrem să constituim alternativa, să fim altceva, să fim oameni care nu reprezintă cultura blatului. (...) Suntem falanga lui Traian Băsescu şi ne mândrim cu asta, oricât ar urla Antenele", a spus Papahagi.

El a criticat însă nu doar pesediştii, ci şi pe liberali, spunând că din cauza lui Antonescu au devenit "un partid nefrecventabil, mai rău decât PRM".

"Statuie" pentru Bolojan

Plângându-se că deputatul PNL Octavian Bot a depus contestaţie împotriva hotărârii Tribunalului Bucureşti de înregistrare a PMP, Papahagi i-a spus lui Mircea Matei, preşedintele interimar al organizaţiei Bihor, să nu-l primească pe acest traseist în partid.

În schimb, a surprins total când l-a lăudat pe primarul liberal al Oradiei, Ilie Bolojan. "Pe Ilie Bolojan primiţi-l, pentru că e om de treabă, l-am cunoscut la o conferinţă la Londra şi mi-a făcut impresia unui om de mare calitate. Pe el primiţi-l!", a spus Papahagi.

Culmea, Bolojan a primit cuvinte de apreciere şi din partea fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu dezvăluind că, după ce a elaborat Legea învăţământului, edilul orădean a fost între cei "doar patru primari care m-au sunat să mă întrebe cum să optimizeze introducerea clasei pregătitoare, fără a ţine cont că este în alt partid". "N-am nicio plăcere să ridic statui sau socluri pentru statui, dar pentru mine a însemnat mult şi a spus mult demersul domnului Bolojan", a spus consilierul lui Băsescu.

Matei: "Mă supun"

Surprins şi el de poziţiile exprimate de şefii noului său partid despre Ilie Bolojan, fostul PDL-ist şi PPDD-ist Mircea Matei s-a văzut nevoit să bată în retragere, nu doar evitând un atac împotriva primarului de Oradea, ci şi admiţând că dacă vreodată acesta ar intenţiona să intre în PMP nu se va opune.

"Indiferent ce se va întâmpla, eu voi respecta statutul partidului. Nu mă pot opune primirii unui membru de partid, chiar dacă am avut diferenduri cu domnul Bolojan", a spus Mircea Matei.

În organizare

În ce priveşte stadiul organizării PMP Bihor, Mircea Matei, care a fost desemnat "de la centru" ca preşedinte interimar al acesteia, a afirmat că în această perioadă partidul are 120 de membri, fiind completat de Sorin Borza, care a spus că şi Fundaţia are alţi peste 200 de membri, "oameni care au făcut şi oameni care, în majoritate, nu au mai făcut politică înainte".

Matei a evitat să facă referiri la trecutul său politic atât în PDL, unde a fost mâna dreaptă a fostului primar Petru Filip, cât şi în PPDD, partid în numele căruia a candidat anul trecut la Deputăţie şi pe care l-a părăsit imediat ce Traian Băsescu a dat startul Mişcării Populare. El a elogiat, în schimb, aportul organizatoric al unor colegi precum Claudiu Popa (membru PDL timp de 17 ani, fost director al Poştei şi consilier local), Marton Attila (fost membru PDL, director la Radio Transilvania), avocatul Dorin Caba (fost membru în câteva formaţiuni liberale, iar apoi în PNŢCD), avocata Morar Kosa Klara ori Gheorghe Dunca (fost poloist de performanţă).

"La noi nu veţi găsi milionari de carton, nici oameni care s-au îmbogăţit din afaceri cu statul, oameni care sunt clienţi ai domnului avocat Caba. (...) Echipa noastră este o îmbinare între cei care au mai făcut şi cei care nu au mai făcut politică, tânără şi entuziastă", a spus Matei.