Prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, susţine deschis unificarea Oradea-Sînmartin, în pofida opoziţiei exprimate de fostul său şef pe linie de partid, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.
Pop a declarat miercuri BIHOREANULUI că a început să studieze argumentele şi contraargumentele pentru unificarea celor două unităţi administrativ-teritoriale încă de anul trecut, când ideea a fost lansată de primarul Oradiei, Ilie Bolojan, şi a ajuns la concluzia că Oradea Mare va fi un motor pentru dezvoltarea oraşului şi actualei comune limitrofe.
"Îi îndemn pe orădeni şi pe locuitorii comunei Sînmartin să iasă în număr cât mai mare la vot şi să voteze pentru unificare. Consider că unirea este un lucru bun, iar momentul este şi el bun, întrucât perioada 2014-2020 (n.r. – actualul exerciţiu financiar al UE) reprezintă una din ultimele şanse de recuperare a decalajelor pe care Oradea şi Bihorul le au faţă de centrele regionale învecinate, prin proiecte care să determine dezvoltarea accelerată", a declarat prefectul Claudiu Pop.
Reprezentantul Guvernului a afirmat, de asemenea, că speră că, după unificare, Primăria Oradea va valorifica la maximum potenţialul turistic al zonei, adăugând însă că efectele pozitive nu au cum să fie resimţite "peste noapte".
Sprijinul prefectului Claudiu Pop pentru unificarea între Oradea şi Sînmartin survine după ce preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a făcut numeroase declaraţii împotriva proiectului promovat de primarul Ilie Bolojan. Cu toate acestea, Mang nu a precizat niciodată că aceasta este strict poziţia sa personală, în cadrul structurilor PSD Bihor ori PSD Oradea şi PSD Sînmartin nefiind nici măcar pusă în discuţie această idee. De altfel, mai mulţi membri ai PSD Bihor sunt nemulţumiţi că preşedintele organizaţiei judeţene a exprimat public opoziţia faţă de unificare fără să-i consulte şi fără a cere emiterea unei decizii în acest sens a conducerii organizaţiei.
Locuitorii din Oradea şi din Sînmartin sunt aşteptaţi să se exprime pentru unificare în cadrul primului referendum local organizat în România la nivel local după 1989, scrutinul fiind programat duminica aceasta, pe 10 Mai, zi care – în cazul validării – ar putea să devină ziua oraşului.
Citeşte pe această temă şi articolele:
Mang îndeamnă oamenii să meargă la referendum şi să voteze „cum consideră de cuviinţă”
Până la capăt! Ideea unificării cu Oradea începe să-i seducă pe locuitorii din Sînmartin