Surpriză la şedinţa de constituire a noului Consiliul Local din Oradea, în momentul în care, după ce consilierii locali şi primarul au depus jurământul pentru un nou mandat, a urmat propunerea candidaţilor pentru cele două posturi de viceprimar.

După cum se ştie, în urma scorului mare cu care USL şi Ilie Bolojan au câştigat alegerile, care le-a conferit o majoritate de două treimi în Consiliul Local, la Oradea UDMR nu va mai avea viceprimar, secunzii primarului urmând să fie un liberal şi un PSD-ist.

În schimb, şi liberalii şi-au schimbat, pe ultima sută de metri, candidatul la postul de viceprimar. "Grupul consilierilor PNL îl propune pe domnul Mircea Mălan pentru funcţia de viceprimar", a anunţat consilierul Dan Octavian.

Ales fără UDMR

Mălan a fost desemnat să candideze la funcţia de viceprimar prin votul de miercuri seară a Biroului Municipal al PNL. Tânărul avocat a luat de la colegii liberali 10 voturi din 18, diferenţa revenindu-i fostului viceprimar al PNL.

Avocatul a luat astfel locul Floricăi Cherecheş, cea care a apucat să fie viceprimar pentru câteva luni în precedentul mandat, în locul doctorului Gheorghe Carp, transferat, după cum se ştie, la conducerea Spitalului Judeţean.

La rândul lor, grupul PSD-iştilor l-a propus pe Ovidiu Mureşan, consilier local şi în precedentul mandat, lider al PSD Oradea şi director în cadrul Romtelecom, pentru funcţia de viceprimar. Grupul UDMR nu făcut nicio propunere, iar cel al PDL a stârnit râsete când, prin liderul organizaţiei municipale, Dorin Corcheş, a ţinut să comunice că "grupul PDL nu propune pe nimeni".

La ora 11.40, preşedintele de şedinţă, Mihai Manea, a anunţat rezultatul voturilor pentru cele două funcţii de viceprimar. Ambii candidaţi au fost aleşi în funcţie, Ovidiu Mureşan cu 24 de voturi, iar Mircea Mălan cu 18 voturi, din totalul de 27.

Potrivit lui Manea, din cele 27 de buletine de vot, 18 (cele ale consilierilor USL) au vizat ambele propuneri, 6 (cele ale UDMR) o singură opţiune, iar 3 (PDL) nicio opţiune, ceea ce înseamnă că grupul PDL nu a votat pe nimeni, pe când consilierii locali maghiari au votat doar viceprimarul PSD, nu şi pe cel liberal.

UDMR şi-a luat în serios, încă din prima şedinţă a deliberativului local, rolul de opoziţie activă cu care va trebui să se obişnuiască în acest mandat.

Din viceprimari, preşedinţi...

În cadrul şedinţei de joi a Consiliului Local, noii consilieri locali au fost împărţiţi pe cinci comisii de specialitate în cadrul cărora şi-au desemnat preşedinţii.

În urma votului consilierilor locali, conducerea Comisiei pentru prognoză şi programe de dezvoltare economică, buget, finanţe, agricultură, administrarea domeniului public şi privat i-a revenit lui Ovidiu Mureşan, iar conducerea Comisiei pentru amenajarea teritoriului, urbanism, protecţia mediului şi turism a fost preluată de Ioan Cupşa.

Fostele "viceprimăriţe" Rozalia Biro şi Florica Cherecheş şi-au adjudecat fiecare conducerea unei comisii, ca urmare a experienţiei acumulate în Primărie. Astfel, Biro a fost aleasă preşedinte al Comisiei de activităţi socio-culturale, culte, învăţământ, tineret, activităţi sportive şi de agrement, iar Florica Cherecheş a preluat conducerea Comisiei pentru muncă, sănătate, familie, protecţie socială şi protecţia copilului.

Conducerea Comisiei Juridice, pentru administraţie publică locală, disciplină, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti a revenit Claudiei Timofte, consilier local aflat la primul mandat.

Ori consilier, ori şef de cancelarie...

Membru al PSD Bihor, lectorul universitar Claudia Timofte va trebui să opteze între calitatea de consilier local de Oradea şi cea de director al Cancelariei Prefectului pentru a evita o intrarea într-o situaţie de incompatibilitate şi conflict de interese.

În urmă cu trei ani, consilierul local Adelina Coste, în paralel director al Cancelariei Prefectului Gavrilă Ghilea, a renunţat la calitatea de ales local la presiunile presei şi a fostei opoziţii USL, deşi primise de la ANI şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici adeverinţe conform cărora nu era nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese.

Claudia Timofte a declarat pentru BIHOREANUL că va opta pentru una din cele două calităţi. "Conform legii, am la dispoziţie 15 zile, începând de astăzi, să optez pentru una dintre cele două funcţii. Sincer, nu m-am hotărât încă", a spus Timofte.

După toate probabilităţile, Claudia Timofte va renunţa la funcţia de director al Cancelariei Prefectului, fapt pentru care a şi acceptat funcţia de preşedinte al Comisiei judiride.

Surse din mediul politic apreciază că pesedista ar urma să fie nominalizată pentru o funcţie de conducere la una dintre instituţiile deconcentrate din judeţ. În cazul în care totuşi, Claudia Timofte ar prefera directoratul Cancelariei Prefectului calităţii de ales local, locul ei din Consiliul Local ar urma să fie preluat de fostul director al Distrigaz, Sorin Gal, următorul pe lista PSD.