Judecătorii stabiliseră pentru 11 martie primul termen pentru pronunţarea sentinţei în cazul lui Nicolae Oros, tânărul acuzat de uciderea taximetristului Bajkan Peter. Invocând complexitatea cazului, au amânat însă verdictul până pe 18 martie. Cu o zi înainte de pronunţare, însă, lovitură de teatru: procurorul de şedinţă a depus o solicitare în numele Parchetului Bihor, cerând reluarea cercetării judecătoreşti pentru analizarea unei "probe esenţiale".

Potrivit cererii, procurorii ar fi identificat un martor care "cunoaşte aspecte esenţiale şi relevante pentru cauză", şi solicită ca acesta să fie audiat cu identitate protejată. Iar asta, deşi de la finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată a unicului suspect a trecut deja un an.

Reprezentanţii Parchetului refuză să ofere detalii despre misteriosul martor. "Dosarul este pe rolul instanţei, eu nu vă pot oferi informaţii", a spus prim-procurorul Viorel Gavra, contactat de BIHOREANUL.

"Am primit semnale încă de acum 3 luni că anchetatorii încearcă influenţarea unor persoane pentru a depune mărturie împotriva fiului nostru", acuză părinţii lui Nicolae Oros, care îi suspectează pe procurori că încearcă să substituie lipsa de probe din dosar cu o mărturie mincinoasă. "De ce apare acest martor la un an după ce l-au trimis în judecată? Şi de ce e secret, ce ascunde?", se întreabă şi inculpatul.

Cazul taximetristului Bajkan Peter, găsit împuşcat anul trecut pe 11 februarie, pe Calea Sântandreiului, a trezit controverse deoarece nici până azi procurorii nu au reuşit să dovedească fără echivoc vinovăţia singurului suspect, Nicolae Oros, un tânăr de 23 de ani. Oros a fost reţinut în noaptea următoare crimei, după expertizarea autoturismului condus de taximetrist, şi pus sub învinuire pentru omor deosebit de grav şi tâlhărie.

O zi mai târziu, suspectul a fost arestat pentru 10 zile de judecătorii Tribunalului Bihor, la solicitarea procurorilor, care au prezentat ca probă împotriva lui o amprentă găsită pe uşa maşinii taximetristului ucis şi o declaraţie a tatălui său, care nu îi confirma alibiul, şi anume că în noaptea respectivă tânărul ar fi dormit acasă. Pe 20 februarie, însă, Curtea de Apel Oradea a dispus punerea lui Oros în libertate, apreciind că procurorii nu au adus alte probe clare.

La o lună după eliberare, Oros a fost rearestat, sub aceeaşi acuzaţie de omor deosebit de grav şi tâlhărie, deoarece între timp procurorii au primit raportul de expertiză întocmit de Serviciul de Biocriminalistică din cadrul IGP. Specialiştii din Capitală au analizat noi probe ridicate din taximetru şi au descoperit celule epiteliale care îi aparţin lui Oros.

Pentru a avea probă de comparaţie, a dezvăluit avocatul apărării, anchetatorii au trimis în arestul Poliţiei un medic stomatolog care i-a luat acestuia o probă de salivă, în timpul unui pretins control de rutină dispus de conducerea Arestului, şi l-a pus să semneze pe actul prin care îşi dă acordul pentru luarea probei, sub pretextul că semnează un acord pentru verificarea danturii.

Ulterior, solicitarea făcută de avocatul lui Oros pentru efectuarea unei contraexpertize la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" a fost refuzată, pe motiv că probele culese din maşină s-ar fi consumat la prima analiză.

Procurorii au refuzat şi proba parafinei, care ar fi elucidat dacă Oros a tras cu o armă sau nu, pe motiv că... instituţia nu avea parafină. Mai mult, după analizarea pantofilor purtaţi de tânăr, s-a dovedit că aceştia "nu prezintă nici măcar caracteristicile generale ale urmelor găsite la faţa locului", aşa cum se arată în raportul de expertiză.

Cu toate acestea, şi în condiţiile în care arma crimei nu s-a găsit şi nici alte probe care să demonstreze că a tras în taximetrist, Nicolae Oros a fost trimis, totuşi, în judecată şi aşteaptă de un an verdictul.

Citiţi pe această temă şi articolul "Nicolae Oros, tânărul acuzat că l-a împuşcat pe taximetristul găsit mort pe centură, a fost declarat nevinovat!"