La Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici din Bucureşti are loc miercuri prima probă, cea scrisă, a concursului organizat pentru desemnarea noului inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor.

Funcţia a fost vacantată ca urmare a schimbării vechii conduceri, numită de Guvernul Boc, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Ordonanţa de Guvern privind statutul funcţionarilor publici. În prezent, funcţia e ocupată, în regim de interimat, de adjuncta Simona Iancu, formal membră a PSD, însă în fapt fidelă PDL-ului.

Concurs cu dedicaţie

La concurs s-a înscris, surprinzător, fostul director coordonator Mircea Matei, în prezent ocupant al unei funcţii de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, ca preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Reglementarea Serviciilor Publice.

Conform informaţiilor BIHOREANULUI, Matei a intrat în dizgraţia conducerii PDL după ce luna trecută a fost surprins, pentru a doua oară în acest an, plimbând-o prin Capitală, cu maşina Ministerului, pe adjuncta sa, Simona Iancu, cu care are o relaţie încă de anul trecut. Mircea Matei are, în schimb, sprijinul fostului primar al Oradiei, Petru Filip, care deţine în Bucureşti două funcţii influente, şi anume cea de vicepreşedinte al Senatului şi cea de prim-vicepreşedinte al PDL Sector 2.

Un alt candidat la şefia ITM este tot un PDL-ist, şi anume Nicu Hoduţ, apropiat al actualului preşedinte al filialei, deputatul Ştefan Seremi. Până astă-vară, când Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională Ordonanţa în baza cărora Guvernul a numit ultimul val de PDL-işti la şefia instituţiilor deconcentrate, Hoduţ a fost director coordonator al Direcţiei Judeţene de Statistică, ulterior mutându-se la ITM Bihor ca inspector şef adjunct.

Al treilea concurent, dar mult mai puţin important, este Dan Păcală, preşedintele organizaţiei municipale Oradea a aşa-numitului partid al independenţilor, adică Uniunea Naţională pentru Progresul României, aliatul PDL-ului la guvernare.

Scandal cu blonda Simona Iancu

Dacă miercuri la ANFP are loc concursul pentru funcţia de inspector şef al ITM Bihor (proba scrisă), joia aceasta şi lunea care urmează se va desfăşura prima etapă a concursului pentru funcţiile de inspector şef adjunct.

Pentru una din aceste funcţii, cea de responsabil cu sănătatea în muncă, s-a înscris un alt PDL-ist, Eugen Cârmaciu, actualul ei ocupant.

Pentru cealalată poziţie de adjunct, de responsabil cu relaţiile de muncă - având în subordine echipele ce merg în controale pentru a verifica existenţa muncii la negru - concurează doar Simona Iancu, teoretic membră a PSD, dar susţinută de fostul ei şef, Mircea Matei. O altă funcţionară, Claudia Petric, neafiliată politic, a intenţionat şi ea să candideze, însă dosarul i-a fost respins.

Concursul pentru funcţia de inspector şef adjunct al ITM responsabil cu relaţiile de muncă se desfăşoară cu toate că postul este în litigiu, acest lucru fiind adus la cunoştinţa conducerii Inspectoratului General al Muncii din cadrul Ministerului Muncii, dar şi a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, de către fosta ocupantă a postului, Nadia Racz.

Aceasta a câştigat în urmă cu câteva luni, prin sentinţă definitivă, irevocabilă şi executorie, procesul intentat ca urmare a faptului că anul trecut, în timpul guvernării PDL-PSD, a fost schimbată din funcţie cu Simona Iancu.

Rezultatele concursului pentru funcţia de inspector şef al ITM Bihor vor fi publicate vineri, după proba orală, iar pentru cele două posturi de adjunct la mijlocul săptămânii viitoare.