Reclamat de "sorbonei"

Cu o lună în urmă, rectorul Universităţii, Cornel Antal, şi şeful Comisiei de Etică a Universităţii, Ionel Cioară, anunţau cu satisfacţie, într-o conferinţă de presă, sancţionarea managerului Maternităţii, Gavril Grebenişan (care fusese numit în funcţie anul trecut, în locul soţiei rectorului, Liana Antal), ca urmare a unei reclamaţii despuse de 13 universitari în frunte cu profesorul Doru Crăiuţ şi cu asistenta universitară Lacziko Szidonia, după ce împotriva aceluiaşi Grebenişan mai fuseseră formulate alte câteva zeci de reclamaţii, de aceleaşi persoane şi de Liana Antal însăşi.

"Domnul Grebenişan a încălcat în mod repetat conduita academică, dovedind lipsă de loialitate faţă de Universitate", spunea Cioară, precizând că managerul Maternităţii a dispus afişarea în incinta spitalulului a două note interne prin care înştiinţa că patru medici care nu mai aveau contracte de muncă cu spitalul nu mai aveau dreptul să desfăşoare activităţi medicale în cadrul acestuia, ceea ce ar fi o umilire a acestora. De asemenea, potrivit lui Cioară şi celor 13 reclamanţi, Grebenişan ar fi "obstrucţionat procesul de învăţământ" prin faptul că a atenţionat un grup de studenţi să nu se mai schimbe în camera pentru raportul de gardă, ci în vestiare, şi a "confiscat" o imprimantă care se afla în biblioteca spitalului, dar care nu aparţinea unităţii.

Găsit vinovat de "lipsă de colegialitate", de "discriminare" şi de "hărţuire", Grebenişan a fost sancţionat cu avertisment scris, ceea ce nu i-ar mai fi permis să se prezinte la examene şi nici să beneficieze de promovări.

Rector "linşat", nevastă "umilită"

Sancţiunea Comisiei de Etică a fost aprobată ulterior prin vot în Senatul Universităţii, chiar dacă în timpul audierilor Grebenişan acuzase faptul că o parte a semnăturilor pe reclamaţie fuseseră obţinute - conform declaraţiilor date de unii semnatari - prin presiuni şi şantaj.

Ulterior, Grebenişan a explicat, de asemenea, că modul de acţiune al Comisiei de Etică a fost nelegal (deoarece nu i-a pus la dispoziţie o copie a reclamaţiei, pentru a şti la ce acuze trebuia să răspundă), precum şi faptul că rectorul Cornel Antal a abuzat de funcţie (acţionând în interesul propriei neveste, nemulţumită de schimbarea sa de la şefia Maternităţii).

Pe de altă parte, Antal a ieşit într-o nouă conferinţă de presă, spunând că se consideră victima unui linşaj mediatic din partea BIHOREANULUI, singura publicaţie care a dezvăluit toate dedesubturile deciziei de sancţionare. Totodată, rectrorul i-a luat apărarea soţiei, despre care a susţinut că a fost "umilită şi batjocorită" de Grebenişan. În fine, Antal a adăugat că acesta nici măcar nu a contestat sancţiunea, sugerând astfel că fostul maneger al Maternităţii ar accepta că era vinovat, deşi - în realitate - Grebenişan n-a putut depune contestaţia din simplul motiv că sancţiunea nu i-a fost comunicată oficial, aşa cum cere Regulamentul Comisiei.

Comisie ilegală

În acest context, BIHOREANUL a aflat luni că scandalul stârnit de cei 13 "sorbonei" şi amplificat de rectorul Cornel Antal a fost cu totul gratuit şi va rămâne fără niciun fel de consecinţe juridice, deoarece decizia de sancţionare luată de Comisia de Etică şi Hotărârea de Senat prin care aceasta a fost aprobată sunt ilegale.

Culmea este că acest punct de vedere a fost formulat chiar de Biroul Juridic al Universităţii, care a refuzat să acorde viza de legalitate pentru decizia de sancţiune şi pentru Hotărârea de Senat, argumentând în scris, printr-o adresă înaintată rectorului, că ambele acte suferă de vicii procedurale "care pot duce la anularea deciziei de către instanţele de judecată, precum şi antrenarea răspunderii juridice a Universităţii".

Potrivit surselor publicaţiei noastre, poziţia juriştilor Universităţii este întemeiată pe faptul că Universitatea are un Cod Etic neconform Legii Educaţiei, iar Comisia de Etică, la rându-i, nu a fost constituită cu respectarea Legii Educaţiei.

În cazul în care conducerea Universităţii ar încerca să menţină decizia de sancţionare a lui Grebenişan, acesta ar putea câştiga în instanţă orice proces îndreptat asupra Comisiei de Etică, a Senatului şi a Rectoratului, fără a mai intra pe fondul problemei, ci invocând doar aspectul formal al încălcării procedurilor legale de către conducerea Universităţii.

Rector ocupat

Abordat de BIHOREANUL pentru a comenta poziţia juriştilor şi a spune ce va face mai departe în conflictul declanşat împotriva lui Gavril Grebenişan, rectorul Cornel Antal a ascultat întrebarea, după care a susşinut că este într-o şedinţă şi că nu poate vorbi.

"Sunaţi la Biroul de Comunicare", a cerut Antal, cu toate că întrebarea viza atitudinea şi reacţia sa, nu a altor reprezentanţi ai Universităţii.