Mutare surpriză la Consiliul Judeţean! Vicepreşedintele Traian Bodea anunţă că va părăsi partidul ALDE, cel mai probabil în favoarea Pro România, la doar o zi după ce ALDE Bihor a încheiat un parteneriat cu PNL despre care tot el susţine că şi-l dorea încă din 2018. Acum, zice Bodea, nu-i vede rostul.

Pentru "proiecte strategice"

La o zi după ce PNL şi ALDE au încheiat un protocol de colaborare în cadrul Consiliului Judeţean cu valabilitate până la alegerile locale din iunie, reprezentanţii celor două partide motivează că au făcut-o pentru a preveni decizii negative ale alianţei UDMR-PSD, dar şi pentru a crea premisele unor proiecte pe termen lung.

"Am luat decizia pentru a putea lua hotărâri la nivelul CJ cât mai rapid, nu cum s-a întâmplat chiar şi ieri, când proiectul de buget a fost retras de pe ordinea de zi. În plus, am considerat că ar trebui să depunem proiecte strategice pentru dezvoltarea judeţului în perioada următoare", a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, preşedintele ALDE Bihor, Ciprian Blejan.

Acesta a dat ca exemplu proiectul unui "parc industrial serios în zona Beiuş", unde "bazinul forţei de muncă este de peste 100.000 de persoane", în condiţiile în care UDMR şi PSD, chiar cu voturile celor doi reprezentanţi ai ALDE, Traian Bodea şi Julien Mateiaş, voiau anul trecut ca parcul industrial să fie, de fapt, în comuna Drăgăneşti, pe o suprafaţă mică.

Întrebat de BIHOREANUL de ce, totuşi, până în prezent cei doi exponenţi ALDE din CJ au girat deciziile UDMR şi PSD, Blejan a spus că "am stat cu ei pentru că s-au făcut şi lucruri bune", fără însă a le indica.

"Stopăm decizii proaste"

În ceea ce-l priveşte, liderul PNL Bihor, Ilie Bolojan, afirmă că scopul parteneriatului este "exact cel anunţat" în comunicatul emis joi de cele două partide: aprobarea rapidă a bugetului CJ, repartizarea corectă a banilor pentru primării, accelerarea hotărârilor pentru derularea proiectelor cu finanţare europeană, dar şi stoparea unor "decizii proaste", inclusiv pentru "cheltuieli inutile".

"Noi nu vom putea în trei luni rămase până la alegeri să reparăm ce s-a făcut în ultimii trei ani, dar putem să cenzurăm anumite decizii proaste pe care ar mai putea încerca să le propună cei care conduc executivul CJ, dl. Pasztor şi dl. Mang, până la alegeri", a declarat Bolojan pentru BIHOREANUL.

El a exemplificat în această categorie finanţarea pentru Fundaţia Bihor – Hajdu Bihar, un aşa-zis ONG al CJ menit teoretic să atragă fonduri transfrontaliere în judeţ, dar practic evidenţiat doar prin angajarea de clienţi politici ai PSD şi ai UDMR, precum şi cu risipirea unor sume prin neeficientizarea activităţii. "Nu-i totuna să faci paza Aeroportului cu zeci de oameni de la societatea de Pază a Judeţului sau să iei bani nerambursabili ca să realizezi un gard cu senzori şi camere video", a spus şeful PNL Bihor, în contextul în care actualul Consiliu de Administraţie al Aeroportului pregăteşte un proiect cu fonduri UE pentru un "gard inteligent".

A vrut-o, dar nu mai crede în ea

Contactat şi el de BIHOREANUL, vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea afirmă că şi-a dorit colaborarea între ALDE şi PNL încă de acum doi ani, când partidul i-a şi reproşat acest lucru, dar acum nu-i mai vede utilitatea.

"Nu ştiu ce efecte poate să mai producă acest protocol de colaborare în două luni (n.r. – de fapt, trei luni până la alegeri). Era binevenit şi eu mi l-aş fi dorit încă de acum doi ani, dar atunci eu eram ameninţat că voi fi dat afară dacă mă înţeleg cu PNL. Ce să mai înţeleg eu din asta? Ce rost mai are acum?", a declarat Bodea.

De asemenea, politicianul a spus că în CJ va vota conform propriei conştiinţe: "De-a lungul timpului am fost obişnuit să am o traiectorie pe care să merg până la capăt şi să fiu consecvent în ceea ce fac. Nu înţeleg ce se mai poate schimba în CJ în ultimele două luni aşa încât printr-o altă majoritate să se întâmple lucruri mari. Dacă vor fi proiecte despre care voi considera că sunt bune, voi vota alături de PNL. Dacă nu, nu voi putea merge nici pe ideea că fac o răzmeriţă în CJ de dragul circului".

Gata cu ALDE!

Pe de altă parte, vicele CJ, care a şi postat joi seară pe pagina sa de Facebook sigla Pro România, ceea ce sugerează că părăseşte ALDE în favoarea acestei formaţiuni, a confirmat că nu va mai rămâne în partidul care l-a propulsat în conducerea CJ.

"Eu nu mă mai regăsesc cu sufletul în ALDE. Nu am plecat, deocamdată, dar e tot ce-i posibil în perioada următoare. Deocamdată sunt în analiză. Simpatizez în direcţia Pro România, dar încă nu este definitiv ce voi face", spune Traian Bodea.

Întrebat de ce e tentat să aleagă Pro România, politicianul a afirmat că motivaţia sa ar fi "descoperirea" că liderul acestei formaţiuni ar fi dat ţării cea mai performantă guvernare. "Mi se pare că Ponta a avut cel mai stabil guvern şi cel mai bun", a spus Bodea.

El a mai afirmat că părăseşte ALDE fiindcă "în toţi anii ăştia am asistat cum a stat lângă PSD, inclusiv la guvernare şi la tot ce-a fost", iar atenţionat că Pro România tocmai revine lângă sau chiar în PSD, a susţinut că "nu cred asta" şi a adăugat că nici măcar nu mai este sigur că va pleca spre Pro România. "Bineînţeles, eu nu am luat încă o hotărâre definitivă. Singurul lucru clar e că de la ALDE eu nu voi mai candida. E clar că din ALDE plec”.

Şefii CJ nu se schimbă

Încheierea protocolului dintre PNL, care are 17 consilieri judeţeni, şi ALDE, cu doi consilieri, dintre care unul, Traian Bodea, este pe picior de plecare şi nu pare să voteze de acum înainte toate iniţiativele liberalilor, schimbă majoritatea în Consiliul Judeţean, dar nu poate determina şi schimbarea şefilor instituţiei.

Întrucât UDMR, cu 7 consilieri, şi PSD, cu 9 consilieri, vor avea împreună doar 16 voturi din totalul celor 35, PNL şi ALDE, cu 18 voturi (fără cel al lui Traian Bodea), vor putea să-şi impună proiectele şi, concomitent, să blocheze propunerile celorlalte două formaţiuni.

Codul Administrativ şi Legea administraţiei publice locale prevăd, însă, că preşedintele şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene nu pot fi revocaţi din funcţii decât cu majoritatea voturilor, ceea ce în cazul CJ Bihor ar însemna exact cele 18 ale PNL şi ALDE, însă acest demers nu este posibil cu mai puţin de 6 luni înaintea terminării mandatelor în derulare.

Prin urmare, întrucât până la alegerile din iunie au rămas doar 4 luni, atât preşedintele Pasztor Sandor, cât şi vicepreşedintele Ioan Mang sunt de neclintit din funcţii. La fel şi "enigmaticul" Traian Bodea...