Bolojan, "mai neamţ" ca Johannis

Invitat - la fel ca şi colegii de la PRM (Mihai Drecin) şi PSD (deputatul Ioan Roman şi Claudiu Pop) - să transmită un cuvânt de salut liberalilor reuniţi pentru a-şi alege conducerea, preşedintele UDMR Bihor, Alexandru Kiss, s-a adresat preşedintelui PNL pentru a-l lăuda pe primarul Oradiei, Ilie Bolojan, spunând că acesta e "mai neamţ" decât primarul Sibiului, Klaus Johannis, cel pe care Crin Antonescu l-a propus anul trecut pentru funcţia de premier.

"Domnule Antonescu, vreau să vă şi critic, între altele, pentru că atunci când aţi făcut propunerea de prim-ministru, nu aţi fost deloc atenţi, deoarece l-aţi propus pe Klaus Johannis, când noi, în Oradea, avem un primar mai neamţ decât acesta", a spus Kiss. Liderul UDMR Bihor şi-a şi motivat afirmaţia, "demascându-l" pe Antonescu că a intrat cu maşina pe sens interzis şi a parcat neregulamentar, ceea ce l-ar putea face pe Bolojan să-l amendeze. "Am venit la această conferinţă cu maşina şi eraţi în spatele meu, şi am văzut cum aţi parcat pe interzis. Vreau să vă spun că primarul din Oradea este atât de neamţ încât nu contează a cui maşină o ridică...", a spus Kiss.

Continuându-şi metafora cu sensul interzis, şeful UDMR Bihor a sugerat că s-ar putea ca nu partidul său să fi avut dreptate aliindu-se cu PDL, ci liberalii. "Tot referitor la sensuri, vreau să vă spun că în momentul de faţă nu ştiu dacă PNL sau UDMR se află pe un sens greşit în politica românească", a afirmat Kiss, dăruindu-i apoi o sticlă cu vin dulce preşedintelui PNL. "Ca să vă îndulcească puţin viaţa cât timp sunteţi în opoziţie...", a motivat Kiss alegerea cadoului.

Cornel Popa: Fiţi cei mai buni!

Aflat în postura de candidat unic, senatorul Cornel Popa a prezentat în faţa celor peste 500 de bihoreni sosiţi din tot judeţul un raport de activitate prin care şi-a invitat colegii să facă acelaşi lucru pe care îl cerea şi în 2005, când a câştigat al doilea mandat de preşedinte al PNL Bihor: "Ceea ce vă cer astăzi este să mergeţi alături de mine pentru a sprijini performanţa şi calitatea".

Popa a amintit că dacă în 2005 PNL Bihor avea 6.905 membri, acum are 8.400 de membri activi, iar rezultatele sunt promiţătoare: în 2004, filiala avea 14,81% din totalul consilierilor locali din judeţ (acum are 31,08%), precum şi 18,08% din totalul consilierilor judeţeni (acum 30,19%). În 2004, PNL Bihor avea 9 primari (acum 30) şi 27 de viceprimari (acum 33), 239 consilieri locali (acum 296), 4 consilieri municipali la Oradea (acum 10, plus primar) şi 7 consilieri judeţeni (acum 10, plus preşedintele CJ).

De asemenea, între reuşitele PNL Bihor, senatorul Cornel Popa a amintit şi faptul că din Guvernul Tăriceanu au făcut parte, cu rezultate foarte bune, nu mai puţin de patru bihoreni: Ilie Bolojan (secretar general al Guvernului), Lucia Varga (secretar de stat la Ministerul Mediului), Emil Benţan (vicepreşedinte la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului) şi Claudia Vlaş (preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse).

Înainte de a cere reinvestirea în funcţie, Cornel Popa a afirmat că liberalii "nu trebuie să se mulţumească cu puţin, cu ceva călduţ", ci trebuie să-şi dorească "să fie cei mai buni".

Ţîrle în faţă, Voloşeniuc pe dinafară

Liberalilor bihoreni le-au fost necesare mai bine de patru ore pentru a vota şi număra voturile exprimate pentru alegerea celor care îi vor conduce până în 2014. Astfel, potrivit unui comunicat transmis de Cristian Bodea, şeful de cabinet al lui Cornel Popa, în total au fost 507 de voturi exprimate, 489 fiind valabile, iar restul nule.

Cum era de aşteptat, fiind singurul candidat, Cornel Popa a fost reales în funcţia de preşedinte al PNL Bihor, cu 489 de voturi. Pentru cele 28 de locuri de membri ai Biroului Permanent Teritorial al PNL Bihor au candidat 40 de persoane, iar primii 9 în ordinea numărului de sufragii au devenit vicepreşedinţi: Valeriu Boeriu (439 voturi), Lucia Varga (419), Adrian Domocoş (397), Nicolae Jolţa (391), Radu Ţîrle (354), Ioan Pop (333), Raul Bocşe (328), Ioan Oprean (326) şi Ilie Bolojan (311). 

Ceilalţi membri ai BPT sunt Viorel Pop (299 voturi), Ioan Şora (298), Teodor Coste (295), Gheorghe Ionuţ (284), Dumitru Neag (272), Cornel Gheorghe Popa (261), Dumitru Voloşeniuc (258), Florin Birta (251), Claudia Vlaş (233), Călin Puia (232), Zeno Ţipţer (231), Mircea Mălan (228), Gheorghe Carp (207), Ovidiu Bezi (204), Traian Bulzan (196), Florica Cherecheş (194), Daniel Negrean (193), Răzvan Oneţ (190) şi Florian Bonca (176).

Supleanţi au ieşit Ioan Todoca (169 voturi), Daniel Vulcu (166), Ionuţ Lazăr (150), Claudiu Cearnău (149), Emil Şandor (130), Marius Chipurici (85), Adrian Mateaş (83), Claudiu Socander (67) şi Mihai Harn (59).

Rezultatul votului a constituit o surpriză pentru observatori, care nu se aşteptau ca preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, "mazilit" acum câteva luni din funcţia de vicepreşedinte al PNL Bihor, să fie ales de către delegaţi în această funcţie (pe care anterior doar o primise în virtutea funcţiei sale administrative), şi încă cu un număr atât de mare de voturi. De asemenea, tot o surpriză este faptul că primarul Oradiei, Ilie Bolojan, considerat vârful de lance al organizaţiei judeţene, a prins cu greu ultima poziţie de vicepreşedinte, dar şi că Dumitru Voloşeniuc, care este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi-a pierdut la vot poziţia de vicepreşedinte în partid.

Ca un amănunt neobişnuit în politica locală, consilierul municipal Dan Octavian nu a candidat, deoarece a eşuat în urmă cu două luni în încercarea de a deveni membru al Biroului Politic Municipal la Oradea.

Tot o surpriză a fost faptul că Dorel Crăciun, fost primar al comunei Sânmartin între 1996-2000, s-a retras înaintea votului din cursa pentru obţinerea unui loc în Biroul Permanent Teritorial, recomandându-le însă colegilor să-l voteze pe consăteanul său, Florin Birta, consilier al primarului Ilie Bolojan şi preşedinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea.