În ciuda scepticismului unora, care credeau că se va „trage” mult de timp, dar şi a „chichiţelor” invocate de avocaţii inculpaţilor, procesul intentat în 2015 de DNA Oradea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor şi al UDMR Bihor, Alexandru Kiss, şi proprietarului grupului de firme Selina, Beniamin Rus, a ajuns la final la Curtea de Apel Oradea.

Verdict, vinovaţi!

În prima fază a procesului, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Kiss la 8 ani de închisoare, considerându-l vinovat pentru patru „afaceri” derulate în perioada 2002-2008: construirea de către firma Keviep din Debreţin a gropii de gunoi ecologice din Oradea, atribuirea către firma orădeană Selina a mai multor contracte pe drumuri judeţene, vânzarea sub preţul pieţei în beneficiul aceleiaşi firme a fostelor unităţi militare din Calea Aradului şi din strada Armatei Române, precum şi aprovizionarea CET cu cărbune din Ungaria de către o altă firmă orădeană, Martex Trans, totul contra unor şpăgi totalizând 4,21 milioane euro, pe care Kiss le-a împărţit cu amicul său, Alexandru Mudura, proprietarul Lotus Center, între timp decedat.

În acelaşi dosar, faţă de patronul firmei Keviep, Miklossy Ferenc, şi fiul său, directorul unei subsidiare a acesteia înfiinţate în Oradea, la fel ca şi faţă de patronul Martex Trans, Gheorghe Roatiş, procesul a încetat din cauza prescripţiei, adică a vechimii faptelor imputate lor, în timp ce omul de afaceri Beniamin Rus a fost condamnat la 4 ani de închisoare, iar afaceristul ungur Bojtor Vilmos, prin care Kiss şi Mudura primeau şpăgile, la 6 ani de închisoare.

Apel cu artificii

Previzibil, inculpaţii au atacat sentinţa Tribunalului, astfel că a doua fază a procesului s-a derulat, de la începutul lunii septembrie, la Curtea de Apel Oradea, de unde Kiss, Rus şi Bojtor au vrut strămutarea, pe motiv de „presiune mediatică”, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins solicitările.

Vinerea trecută, continuarea procesului a fost pusă în pericol de o „bombă”: dezvăluirea făcută de unul dintre apărătorii lui Kiss, avocatul Răzvan Doseanu, că în urmă cu 3 ani atât el, cât şi clientul său, dar şi judecătorul Antik Levente, de la Curtea de Apel, au fost supravegheaţi tehnic de SRI la cererea structurii centrale a DNA, sub suspiciunea unei mite de 50.000 euro disimulate în contractul avocaţial şi transmise magistratului prin soţia acestuia, aşa încât în iunie 2015 Antik să soluţioneze favorabil contestaţia politicianului ce dorea să scape de controlul judiciar şi de interdicţia de a mai „profesa” la conducerea Consiliului Judeţean.

Liber la judecare

De altfel, din cauza dosarului de interceptare, clasat abia luna aceasta de noua Secţie de Investigare a infracţiunilor săvârşite de magistraţi pe motiv că nu există indicii care să fi îndreptăţit ancheta împotriva avocatului şi judecătorului, Antik a formulat la începutul săptămânii o cerere de abţinere, solicitând să fie înlocuit în completul care judecă apelul în dosarul Kiss. Solicitarea i-a fost însă respinsă de colegi, care au considerat că poate judeca mai departe.

Prin urmare, Antik a intrat miercuri în sala de judecată, alături de cealaltă judecătoare, Gabriela Ţarcă, şi - în mod surprinzător - deşi avocaţii inculpaţilor puteau cere fie recuzarea sa, fie să depună o nouă cerere de strămutare, acest lucru nu s-a întâmplat.

În schimb, Antik a anunţat că instanţa respinge toate cererile inculpaţilor de readministrare a probatoriului, inclusiv reascultarea a peste 30 de martori deja audiaţi de Tribunal, de la fostul primar al Oradiei Petru Filip şi a fostului viceprimar Rozalia Biro până la foştii preşedinţi ai Consiliului Judeţean Bihor Ştefan Seremi şi Radu Ţîrle, dar şi foşti angajaţi ai celor două instituţii.

Urmează „definitiva”

În această situaţie, avocaţii inculpaţilor au încercat să convingă completul de judecată să retrimită dosarul spre rejudecare la Tribunalul Bihor, acuzând faptul că instanţa de fond nu şi-a motivat cum se cuvine sentinţa de condamnare a lui Kiss, Rus şi Bojtor, respectiv nu s-a pronunţat asupra vinovăţiei lui Miklossy sr, Miklossy jr şi Roatiş, ci doar a constatat încetarea procesului faţă de aceştia.

De asemenea, avocaţii au acuzat judecătoarea de la Tribunal, între timp promovată în urma unui examen la Curtea de Apel Alba Iulia, că nu a ţinut cont decât de argumentele procurorilor DNA, nu şi de cele ale apărării. Pe fond, ei au cerut din nou, cum făcuseră şi la Tribunal, achitarea inculpaţilor.

Completul Curţii de Apel Oradea „a rămas în pronunţare” pentru ziua de joi, la ora 12.00, când este programată pronunţarea sentinţei definitive.

Conform legii, sunt posibile trei variante: magistraţii să adopte fie o soluţie de achitare, fie una de menţinere a condamnărilor la închisoare (pe perioade majorate sau reduse faţă de cele stabilite de instanţa de fond), fie trimiterea dosarului spre rejudecare la Tribunal. Ceea ce ar însemna, practic, reluarea de la zero a celui mai greu şi mai lung proces de corupţie din Bihor din ultimele trei decenii...