Noua stagiune a Teatrului Regina Maria din Oradea va debuta săptămâna viitoare cu reluarea spectacolului "...Escu" de Tudor Muşatescu, o comedie satirică despre mârşăvia clasei politice. Următorul spectacol va fi o premieră, comedia "Tartuffe" de Molière, ca îl are ca protagonist pe actorul Răzvan Vicoveanu, câştigător al premiului UNITER. 

Premieră la Iosif Vulcan

Stagiunea 2021-2022 va debuta marţi, când de la ora 19, în sala mare a teatrului este programat spectacolul "...Escu" de Tudor Muşatescu, o comedie satirică despre mârşăvia clasei politice, care a avut premiera în 2019, dar din cauza pandemiei de Covid-19 nu a mai putut fi jucat anul trecut.

Următorul spectacol este programat în 19 septembrie, tot de la ora 19. Este vorba despre premiera "Tartuffe", cea mai jucată piesă de teatru scrisă de Molière şi regizată la TRM de tânărul regizor Vlad Trifaş. Cei care nu vor ajunge la premieră pot vedea următoarea reprezentaţie, programată în 20 septembrie, de la aceeaşi oră, tot în sala mare.

"Tartuffe" spune povestea unui bărbat care ajunge să se întoarcă împotriva familiei, să-și renege fiul, doar pentru că se încrede orbeşte în personajul care dă numele piesei, un impostor, de fapt, și nu un reprezentant al divinităţii, cum se pretinde.

"Chiar dacă păstrează subiectul, temele principale şi natura comică a piesei scot la suprafaţă noi sensuri şi nuanţează mai abitir aspectul dramatic, pornind de la ideea că: «Monştrii nu există, dacă noi nu îi creăm!»", au descris spectacolul reprezentanţii instituţiei de cultură, printr-un comunicat de presă.

Protagonistul spectacolului "Tartuffe" va fi jucat de Răzvan Vicoveanu (foto), actorul orădean care în luna iulie a fost premiat cu UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal. Premiul i-a fost acordat în urma interpretării personajului Ivan Alexandrovici Hlestakov din spectacolul "Revizorul" de N.V. Gogol, care va putea fi revăzut în curând pe scena teatrului orădean.


(credit foto: Adi Bulboacă / UNITER)

Tot în prima lună de toamnă, Trupa Iosif Vulcan pune în scenă spectacolul "Moştenirea norocului", de Thanasis Papathanasiou şi Mihalis Reppas, în regia lui Radu Nichifor, o comedie care demască un fond tragic. Piesa va putea fi văzută în 21 septembrie, la sala mare a TRM, de la ora 19.

Tot la Arcadia, în 24 septembrie, de la ora 19, se va juca spectacolul "Trei femei înalte", teatru contemporan, care surprinde trei femei aflate la vârste diferite, al căror destin se intersectează şi evoluează într-o direcţie surprinzătoare.

Spectacolul i-a adus regizoarei Diana Păcurar o nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2021, la categoria debut.

Poveşti nemuritoare

Trupa Arcadia începe noua stagiune cu una dintre cele mai apreciate poveşti nemuritoare, "Frumoasa şi Bestia", programată sâmbăta aceasta, de la ora 11, la sala Arcadia.

Săptămâna viitoare actorii trupei Arcadia îi aşteaptă pe copii şi părinţi la spectacolul "Băieţelul care se putea muşca de nas" (foto), de Alex Moldovan, în regia Selmei Dragoş şi coregrafia Smarandei Găbudeanu.

Spectacolul propune o perspectivă răsturnată faţă de celelalte producţii pentru copii, deoarece părinţii sunt cei care trebuie să tragă la final învăţăturile.

"Băieţelul care se putea muşca de nas" spune povestea unor adulţi care devin mult prea preocupaţi de propriile lor concepţii despre cum ar trebui să fie copilul şi neglijează involuntar dorinţele acestuia, precum şi emoţiile. În paralel, pe scenă se naşte o altă lume, cea a copilului, plină de fantezie. Piesa va putea fi văzută în Orăşelul Copiilor, joia viitoare, în 9, dar şi în 15 septembrie, de la ora 19.

Alte două poveşti clasice completează programul lunii septembrie. Este vorba despre "Hansel şi Gretel", cei doi copilaşi abandonaţi în pădure care cad în mâna unei vrăjitoare rele, care se va juca sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 11, la Arcadia, şi "Pinocchio", cea mai celebră marionetă din lume, sâmbătă, 18 septembrie, tot de la 11 şi tot în sala din Pasajul Vulturul Negru.

Biletele la toate spectacolele au fost puse în vânzare şi pot fi achiziţionate online de pe Eventim.ro, de la agenţia teatrului deschisă de marţi până vineri între 15 şi 19 sau cu o oră înainte de fiecare spectacol, la faţa locului (în limita locurilor disponibile).