Noi date privind numărul persoanelor din Bihor infectate cu COVID-19. Sursele BIHOREANULUI susţin că în judeţ au fost diagnosticate, până la jumătatea zilei de joi, 11 persoane, trei cazuri fiind confirmate de când Spitalul Municipal din Oradea are propriul analizor PCR.

Într-o transmisie în direct realizată joi pe Facebook împreună cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan, coordonatorul spitalelor din Bihor, dr. Gheorghe Carp, a declarat că încă trei noi cazuri au fost confirmate de când la Spitalul Municipal funcţionează propriul aparat PCR.

"De când s-a instalat acest aparat, în trei zile, s-au făcut mai multe teste decât în trei săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Vă pot informa că au fost 166 de testări, din care trei au fost pozitive", a spus dr. Carp în videoconferinţa de joi, din biroul primarului.

El a adăugat, de asemenea, că "65 cadre medicale din prima linie au fost testate, şi din fericire nici unul dintre medicii sau cadrele de la Infecţioase nu a fost contaminat".

Pe de altă parte, dr. Carp a mai spus că de săptămâna viitoare "dorim să lărgim aria de testare", prin achiziţia încă unui aparat PCR cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii, "care să fie funcţional spre sfârşitul lunii aprilie". El a mai spus că "numărul de testări săptămâna aceasta va fi în jur de 100 pe zi, săptămâna viitoare 150, sperând că în două săptămâni să ajungem la capacitatea maximă de 200 pe zi".

Potrivit unor surse convergente ale BIHOREANULUI, bilanţul la zi în judeţ este de 11 persoane diagnosticate ca fiind infectate cu COVID-19.

"Toate cazurile sunt din rândul persoanelor carantinate şi suspecte internate. Majoritatea sunt din Bihor, dar nu toţi, pentru că la început au intrat în carantină aici şi persoane care sunt din alte judeţe. Toţi sunt asimptomatici, nu prezintă semne de boală", a declarat o sursă a ziarului, sub protecţia anonimatului.

Lipsa de precizie a informaţiilor referitoare la numărul testărilor făcute corespunzător fiecărui judeţ, la numărul de cazuri confirmate, respectiv vindecate sau decedate în fiecare judeţ, este provocată de o decizie adoptată vinerea trecută, pe 20 martie, de către Grupul de Comunicare Strategică de pe lângă Guvern, care nu şi-a motivat credibil hotărârea, invocând la modul general doar scopul de a evita stigmatizarea unor persoane şi confuzii privind interpretarea unor date.

Potrivit declarațiilor primarului Ilie Bolojan, începând de joi, toţi pacienţii suspecţi şi bolnavi de coronavirus se află în corpul principal al Spitalului Municipal din Rogerius (foto). Ei sunt preluaţi la compartimentul de Primire Urgenţe de la parterul clădirii.