O bihoreancă din Șimian este internată, în izolare, în secția de Boli Infecțioase I a Spitalului Județean din Oradea cu suspiciunea de antrax cutanat, a informat Direcția de Sănătate Publică Bihor, pentru BIHOREANUL.

Potrivit directorului executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, este vorba despre o pacientă în vârstă de 38 de ani, care în urmă cu 10 zile a început să aibă febră și căreia i-a apărut o erupție pruriginoasă pe antebrațul stâng și pe gamba dreaptă.

Pe 27 mai, femeia s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean, de unde a plecat la domiciliu după ce i s-a pus un diagnostic prezumtiv de infecție bacteriană, însă după o zi a sunat la 112 și a solicitat asistență de urgență, un echipaj al Serviciului de Ambulanță al Județului transportând-o la Spitalul Municipal din Marghita, de unde, în final, a fost transferată la Spitalul Județean, fiind internată în secția de Boli Infecțioase I, în izolator.

„Ieri după-amiază colegii de la Infecțioase au trimis la Institutul Cantacuzino ser și probe biologice prelevate de la pacientă, care primește tratament antibiotic”, a explicat BIHOREANULUI dr. Rahotă, precizând că rezultatele de la București sunt așteptate la începutul săptămânii următoare.

Femeia prezintă plăgi negricioase specifice antraxului cutanat, o boală provocată de Bacillul Anthracis, fiind o zoonoză, deci o boală transmisă de la animale, mai ales de la bovine, caprine și ovine.

În forma cutanată se manifestă prin vezicule care pot evolua până la necrozarea pielii și poate fi mortală în 5%-20% din cazuri, prin septicemie dacă nu este tratată rapid cu antibiotice. În forma pulmonară, boala se manifestă prin tuse, febră mare și insuficiență respiratorie, mortalitatea în această situație intervenind într-un interval de până la 6 zile după infectare.

În cazul suspiciunii asupra pacientei din Șimian, nu este exclusă infectarea prin intermediul unei bucăți de piele contaminate, o anchetă epidemiologică fiind în curs de desfășurare.

UPDATE: Rezultat negativ

Femeia din Șimian a primit rezultat negativ de la Institutul Cantacuzino, care însă recomandă repetarea analizelor după trei săptămâni.

Medicii afirmă că pacienta va rămâne internată până i se îmbunătățește starea de sănătate.

Detalii, în articolul „Bihoreanca cu suspiciune de antrax a primit rezultat negativ de la Institutul Cantacuzino, dar analizele vor trebui repetate

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!