FC Bihor, echipa fanion a judeţului, va reveni în teren de anul viitor susţinută din banii orădenilor.

FC Bihor se întoarce!

Consiliul Local a aprobat luni un pachet de măsuri de reorganizare a Asociaţiei Atletic Club Oradea 1910, potrivit cărora după încheierea sezonului competiţional 2021 - 2022 echipa acesteia din Liga a III-a va activa sub marca FC Bihor cu finanţare de la bugetul local.

Vestea a fost făcută publică săptămâna trecută de primarul Florin Birta şi oficializată luni de consilierii locali.

"Acum câţiva ani, un grup de oameni de afaceri au pornit Asociaţia Atletic Club Oradea 1910. Aceştia au înfiinţat o echipă pe care au înscris-o în liga a V-a. Am ajuns cu ei la înţelegerea că vor merge în liga a V-a şi a IV-a fără ajutorul Primăriei Oradea, iar din liga a III-a ne implicăm noi", a explicat edilul într-o conferinţă de presă organizată înaintea şedinţei de Consiliu Local.

Potrivit primarului, municipalitatea a sprijinit echipa de liga a III-a cu circa 800.000 lei şi intenţionează să o lanseze în ligile superioare.

"Am spus că vom investi un buget minimal pentru a amorsa o echipă de liga a III-a. În liga a II-a şi liga întâi vom avea nevoie însă de investitori privaţi", a spus primarul.

Edilul s-a declarat încrezător că "odată cu construirea unui stadion şi a unei echipe vor fi mulţi investitori privaţi dispuşi să sprijine FC Bihor".

Birta a avertizat că "Primăria nu va mai investi sume enorme de milioane de lei" şi "nu va risipi banii pe meciuri trucate sau vândute de jucători".

Un club fără palmares...

Totuși, revenirea FC Bihor în viaţa competiţională a fost hotărâtă cu votul exclusiv al consilierilor PNL. Reprezentanţii PSD şi cei ai UDMR au votat împotrivă.

"Ca de obicei, aţi anunţat peste noapte că reînviem FC Bihor, iar vineri, când am întrebat cine a cumpărat palmaresul echipei, domnul Eduard Florea (n.r. directorul economic al Primăriei Oradea) ne-a spus că nu s-a cheltuit niciun leu pentru că se înfiinţează ceva nou. (...) Azi încercăm să reînfiinţăm FC Bihor 1902 care nu îşi asumă palmaresul", a acuzat liderul grupului PSD, Emilian Pavel.

Social-democratul a afirmat că "atunci când a falimentat FC Bihor, Primăria şi Consiliul Judeţean erau conduse tot de PNL" şi s-a declarat inclusiv împotriva viitorului preşedinte al clubului, fostul arbitru orădean Laurenţiu Danşa pe care l-a definit ca "un om compromis".

"Cred că avem oameni de fotbal mai buni ca domnul Danşa", a spus Pavel.

Intervenţia consilierului local nu a influenţat cu nimic reprezentanţii majorităţii. Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul celor 19 reprezentanţi PNL prezenţi la şedinţă.