Judeţul Bihor găzduieşte o nouă competiţie atletică oficială care va desemna campionii naţionali. Este vorba despre etapa finală a Campionatului Naţional de Cros, care are loc în acest weekend la Băile Felix.

Competiţia, care va reuni la start aproape 800 de sportivi veniţi din întreaga ţară şi care se va desfăşura sâmbătă şi duminică în Pădurea Băile Felix, a fost prefaţată într-o conferinţă de presă la care au participat Călin Laza, preşedintele clubului ACS Bihorul Oradea, principalul organizator, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, şi vicepreşedintele Federaţiei Române de Atletism, bihoreanul Virgil Preda. De asemenea, cu ajutorul tehnologiei, a fost prezentă şi Anișoara Cușmir Stanciu, președinta FRA, care a avut chiar în debut o intervenție online.

„Acest campionat este organizat într-un loc tare drag nouă, Băile Felix. Multe dintre atletele noastre și-au desfășurat pregătirea aici și au beneficiat de condiții foarte bune de pregătire și de recuperare. Campionatul Național de cros este și criteriu de selecție pentru lotul care va reprezenta România la Campionatele Balcanice și Campionatele Europene”, a declarat Anișoara Cușmir Stanciu.

Din partea gazdelor, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, s-a declarat încântat de faptul că Băile Felix revine oficial în circuitul atletic şi chiar şi-a exprimat dorinţa ca pe viitor, după Naţionale, staţiunea bihoreană să ajungă să găzduiască şi întreceri continentale.

„Ne bucurăm că Băile Felix cu frumoasa noastră pădure va găzdui acest campionat, care ne dorim să devină o tradiție. Ne putem gândi pe viitor chiar la un Campionat European de Cros aici. Prin toate evenimentele pe care le organizăm în Băile Felix și Băile 1 Mai scopul nostru este să promovăm stațiunile și să atragem cât mai mulți turiști”, a precizat Cristian Laza.

Ediţia din acest an a Campionatului Naţional de Cros se va desfăşura pe durata a două zile, „pentru a nu ne aglomera într-o singură zi şi pentru ca delegațiile care vor veni la campionat să se bucure din plin de condițiile de cazare și refacere oferite de Băile Felix”, după cum a afirmat Călin Laza, preşedintele ACS Bihorul. Acesta a oferit şi datele tehnice despre competiţie.

Conform lui Călin Laza, „sunt așteptați 700-800 de sportivi din toată țara la competiția ce se va desfășura pe traseul obișnuit de 2.000 de metri, atât la individual cât și pe echipe, începând de la categoria U13 până la seniori, feminin și masculin”.

Prima zi de întreceri, sâmbătă, la ora 10, va debuta cu categoriile U20, U23 și seniori, iar duminică, la primul start, programat de la ora 9, se vor alinia restul categoriilor.

În piațeta din centrul stațiunii Băile Felix vor avea loc festivitățile de premiere, sâmbătă de la ora 15.30, iar duminică de la ora 13:45.

Între competitorii care vor alerga pentru medalii şi titlul naţional se numără şi câţiva atleți bihoreni, printre care Diana Verdeș şi Laviniu Chiș, pregătiţi de Călin Laza.

„Călin (Laza – n.r.) este un om special. Ceea ce face el este foarte dificil şi din acest motiv ţin să îi mulţumesc. Bihorul a avut această panoramare şi ani în şir Felixul a găzduit Campionatele Balcanice de Cros. Mulţi colegi din ţară mi-au cerut în numeroase rânduri să organizăm la Felix aceste competiţii dar până acum nu s-a găsit acel om care să facă asta. Cu acest prilej aduc mulţumiri şi primarului Cristian Laza, pentru implicarea în organizare”, a afirmat profesorul Virgil Preda, vicepreşedinte al FRA şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Atletism Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!