Ninsoarea, gerul şi codul galben de viscol nu au putut opri maghiarii bihoreni să ia parte la festivităţile de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Deşi atât manifestările organizate de "radicalii" din Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) constituit în jurul eurodeputatului Laszlo Tokes cât şi cele ale "moderaţilor" din UDMR s-au ţinut la statuia revoluţionarului Szacsvay Imre din parcul Libertăţii, ceremoniile celor două formaţiuni politice maghiare s-au ţinut separat la distanţă de câteva ore.

Festivităţile au fost deschise la ora 14 de PPMT, care a adunat în jurul statuii, pe un ger de crăpau pietrele, circa 150 de susţinători, majoritatea pensionari şi elevi. La manifestări au participat reprezentanţi ai partidului, eurodeputatul Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi consulul ungar Fodor Tamas, care a şi dat citire mesajului premierului Victor Orban. În mod suprinzător, în mulţime a putut fi văzut inclusiv consilierul UDMR Istvan Huszar, venit cu o jerbă.

Atac la UDMR

În discursul său punctat cu trimiteri istorice Tokes a atacat ca de fiecare dată UDMR, ocazie cu care a lovit inclusiv în Guvernul Ponta. "Prim-ministrul Victor Ponta consideră UDMR ca fiind singura forţă politică legitimă a maghiarilor din România. Acest lucru demonstrează înţelegerea secretă între USL şi UDMR, forţe care au semnat un pact secret în defavoarea comunităţii maghiare", a spus Tokeş.

În acest context, preşedintele CNMT a acuzat Guvernul Ponta de o politică anti-maghiară de sorginte comunistă. "Nu e loc să ne târguim cu cei care ne asupresc. Guvernul post-comunist Victor Ponta încearcă reinstaurarea vieţii comuniste îndeosebi în ceea ce înseamnă minorităţile", a acuzat acesta.

Laszlo Tokes a spus că drepturile minorităţii maghiare nu sunt negociabile dar că se impune organizarea unei mese comune între reprezentanţii elitelor politice româneşti şi maghiare pentru a cădea de acord cu privire la cerere minorităţilor care implică autonomie şi autodeterminare.

Împreună cu românii

Manifestările organizate de UDMR au început la ora 15 în Cimitirul Municipal, cu o depunere de coroane la mormântul revoluţionarului polonez Kazimir Rulikovski, iar apoi la cea a paşoptistului Nicolae Bălcescu din parcul cu acelaşi nume.

Imediat după ora 17, la demararea festivităţilor de la statuia Szacsvay Imre, în parcul Libertăţii puteau fi număraţi peste 350 de maghiari de toate vârstele cu cocarde în piept. De această dată, la eveniment au participat pe lângă organizatorii din UDMR, în frunte cu preşedintele Alexandru Kiss, şi consulul maghiar Fodor Tamas, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene printre care prefectul Claudiu Pop, care a şi dat citire mesajului premierului Victor Ponta, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, primarul de Oradea, Ilie Bolojan şi reprezentanţi ai partidelor româneşti. Consilierul UDMR Istvan Huszar a depus coroane şi cu grupul de consilieri UDMR, din care au mai făcut parte Iulius Delorean, Ritli Csongor Ladislau şi Sarkozi Zoltan.

Între mamă şi soţie...

Istoric de profesie, deputatul Szabo Odon, mâna dreaptă a preşedintelui UDMR Bihor, Kiss Alexandru, a făcut trimitere la contextul istoric al revoluţiei din 1848 şi a vorbit despre dubla calitate a cetăţenilor români de etnie maghiară.

"Noi, maghiarii din România suntem supuşi unei duble presiuni. Ni se cere să fim loiali naţiunii noastre maghiare şi, în acelaşi timp, să fim loiali ţării în care trăim, România. Mulţi români şi mulţi maghiari nu cred că acest lucru este posibil în acelaşi timp. Eu cred că este posibil. Un bărbat poate să îşi iubească, în acelaşi timp, la fel de mult mama şi la fel de mult soţia", a deputatul.

Fără teste de fidelitate!

În contextul acestei parabole Szabo Odon a spus că pe cât de incorect ar fi ca mama sau soţia să îi ceară unui bărbat să fie iubită mai mult, la fel de incorect este ca România şi Ungaria să pune presiune pe comunitatea maghiară transilvană. "Nu trebuie ca România şi Ungaria să ne ceară teste de fidelitate în fiecare zi", a spus deputatul.

Ceremonia depunerii de coroane s-a desfăşurat în prezenţa unei gărzi de huszari care a dat culoare momentului şi a fost deschisă, în aplauzele asistenţiei, de eliberarea în aer a unui stol de porumbei albi în semn de pace şi puritate.

Din parcul Libertăţii, manifestanţii s-au deplasat la statuia poetului Petofi Sandor, din Parcul Petofi, pentru o nouă depunere de coroane. Alaiul a traversat centrul oraşului purtând torţe aprinse însoţit de garda de onoare în uniforme de huszari.