Într-o atmosferă plină de bucurie, îmbrăcaţi în costume roşii şi cu zurgălăi în mâini, aproximativ 380 de copii de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea au invadat vineri Piaţa Unirii pentru tradiţionalul Colind al Moşilor.

Colindătorii-moşi sunt elevi din alternativa educaţională step-by-step de la Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu" Oradea, iar evenimentul este unul cu tradiţie, prima ediţie având loc în 1998.

Cei mici și cele 30 de învăţătoare care i-au însoţit s-au oprit prima dată în Oraşul Faptelor Bune, în faţa casei Radio ZU, unde au început colindatul.

"Mulţumim foarte mult celui mai numeros grup de colindători", a spus omul de radio Mihai Morar, după ce el și colegii lui au ascultat doar o colindă, pentru că se grăbeau să strângă donaţii pentru un caz umanitar pe care îl sprijină şi nu aveau timp de mai mult. "Cinste lor, cinste profesorilor şi părinţilor! Mi se pare extraordinar să-i aduni acum înainte de Crăciun", a adăugat el.

Spiriduşii, cum i-a numit Morar, s-au mutat apoi în altă zonă din piaţă, unde au adus un strop de magie în inimile celor prezenţi, printre care episcopul greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, dar şi viceprimarii Oradiei Antonia Nica şi Marcel Dragoş.

Cu zâmbete pe feţe, înainte cu trei zile de Crăciun, ei au împărtăşit bucuria Naşterii Mântuitorului prin colinde precum "Sus pe cerul înstelat", "Astăzi s-a născut Cristos" sau "Linu-i lin".

"Bucuria e împărtăşită pentru că am avut ocazia să colindăm şi părinţii, care sunt prezenţi aici. Cum nu ştiam exact cum va fi vremea, am decis să colindăm doar în Piaţa Unirii. În alţi ani mergeam şi pe Corso şi la Primărie sau în alte locuri. Fiind la un liceu confesional, noi marcăm mereu Crăciunul şi alte sărbători creştine", a spus Lia Şipoş, una dintre învățătoarele copiilor.

După colinde, coşuri pline cu portocale şi bomboane de ciocolată au apărut în mijlocul celor mici pentru a le fi răsplătit efortul, iar la final cei mici, alături de părinţi sau bunici, au mai vizitat încă o dată Casa Zu pentru a dona.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!