Aşa cum s-au înţeles pe Facebook, orădenii care se descriu "responsabili şi cinstiţi" s-au întâlnit, mercuri, la ora 17, în Piaţa Unirii, pentru a protesta faţă de decizia Guvernului de a adopta în cursul serii trecute o ordonanţă urgenţă pentru modificarea Codului Penal, care practic dezincriminează abuzul în funcţie, precum şi un proiect de lege privind graţierea unor fapte penale.

Protest autorizat

Protestul este unul autorizat de către autorităţile locale pentru o perioadă de 7 zile, zilnic, începând de miercuri, în fiecare seară de la ora 17 până la 21. Conform autorizaţiei, organizatorii şi participanţii se întâlnesc în Piaţa Unirii la ora 17, iar la ora 18 pornesc în marş pe un traseu prestabilit.

La ora 17, se adunaseră numai 30 de persoane, însă la până la ora 17.40 numărul orădenilor strânşi în Piaţa Unirii este estimat 500 de persoane de toate vârstele, de la tineri la adulţi cu copii şi pensionari, care, în prima jumătate de oră pur şi simplu au discutat între ei, fără nicio scandare.

O altă noutate este că la protestul de miercuri, pe lângă dubele jandarmeriei şi autoturismele poliţiei, a fost adusă şi o "autospecială pentru transport efective", pentru ca, în cazul în care va fi nevoie de reţineri, să poată transporta persoanele ridicate de jandarmi şi poliţişti.

"O gură de aer proaspăt"

Scriitorul şi traducătorul Mircea Pricăjan spune că a venit în Piaţa Unirii pentru a lua "o gură de aer proaspăt, cât mai putem respira aer proaspăt", tânărul scriitor afirmă că îşi doreşte ca prin acest protest să demonstreze dorinţa "să nu mergem înapoi, măcar să stăm pe loc dacă nu putem înainta, să nu distrugem ce am reuşit să facem cu atâta greutate până acum".

O tânără studentă în anul 2, Mădălina Urs, are afişată o pancartă pe care scrie "Studentă la Drept. În 2017 am examen la Penal, practica o fac în stradă". Ea spune că participă la protest deoarece "este inacceptabil ce se întâmplă în România, iar mie mi se pare absurd şi de neiertat ca, văzând ce se întâmplă, să stai doar să te uiţi la televizor şi pe Facebook şi să faci glumiţe".

Un orădean de 72 de ani, Czieger Severin, spune că a ieşit în stradă "pentru că este inadmisibil ce se întâmplă, să revenim la dictatură, la tiranie. Guvernul face lucruri pe ascuns, noaptea, şi e păcat că-i fură pe tinerii ăştia în loc să-i lase în pace, să aibă o viaţă mai bună".

"Politicienii au salarii uriaşe şi pensii speciale, iar pe noi încearcă să ne cumpere cu 100 de lei, dar eu cred că este timpul să ne luăm în mână soarta. Îmi curg lacrimile când mă gândesc la aceşti tineri care, din cauza hoţiei din ţara noastră, sunt nevoiţi să plece să muncească în străini. Mi se pare inadmisibil că Guvernul a hotărât că cel mai important lucru este să salveze hoţii. Pentru asta au murit mulţi tineri în decembrie 89?", întreabă pensionarul.

De altfel în Piaţă este prezent şi unul dintre orădenii care au participat, în 1989, la revoluţia locală. Dan Vâlceanu, acum pensionar, spune că protestul său este de a demonstra că şi pensionarii se pronunţă "împotriva dezincriminării hoţiei, a abuzului în serviciu". De altfel, Vâlceanu are o pancartă pe care sunt scrise "Sfaturile lui Dragnea către PSD-işti: furaţi în rate (sub 200.000 lei), ca să nu fiţi penali, dar furaţi!".

Guvernul "no name" să plece!

O doamnă, Otilia Jugrestean, afirmă că ceea ce a făcut actualul guvern este ruşinos. "Au făcut şedinţă de Guvern noaptea, ca să nu ştie nimeni nimic, când înainte cu două zile, zeci de mii de oameni au protestat şi le-au cerut să nu facă tocmai acest lucru. Dar, de fapt, cred că aceasta a fost misiunea acestui guvern, format, oricum din oameni "no name"".

În jurul orei 17.45, organizatorii Sebastian Duma şi Cristi Klapan au dat tonul la scandări, iar cineva a adus în Piaţa Unirii şi o instalaţie de sonorizare de pe care este difuzat imnul golanilor din Piaţa Universităţii, 1990.

Duma spune că şi-a asumat organizarea protestului, la care aşteaptă să participe toţi cei care vor să iasă în stradă, "pentru ceea ce ies toţi românii responsabili şi oneşti". "Noi am protestat la început, cerând ca Guvernul să respecte legea. De data asta protestăm şi îi cerem să plece, pentru că s-a dovedit că nu-i pasă de lege. Să plece, să ne lase în pace. În piaţă suntem oameni normali, oameni simpli, nu suntem protestatari de profesie, cum poate cred unii, avem vieţile noastre, locurile noastre de muncă, familiile noastre", a spus Duma.

Mulţimea este însufleţită, are cu steaguri, vuvuzele, strigă "Jos, PSD", "PSD, ciuma roşie", "Antena 3, nişte derbedei", "Sunteţi un partid de hoţi, de corupţi şi mafioţi", "Jos guvernul mafiot".

Între protestatari se regăsesc și actori ai Teatrului Regina Maria.

Tot mai mulţi şi zgomotoşi

În jurul orei 18.15, oamenii au pornit în marş, pe traseul Piaţa Unirii - str. Iuliu Maniu - Centrul Civic - Prefectura Bihor - Republicii - Piaţa Unirii. Tot mai mulţi protestatari se alătură mulţimii, care devine tot mai gălăgioasă. La ora 18.45, sunt cel puţin 700 de persoane, unii estimând că numărul protestatarilor a depăşit 1.000.

Spre deosebire de protestele din zilele trecute, manifestanţii sunt mult mai organizaţi, având cu ei pancarte enorme, cu mesaje precum: "Sunteţi laşi, sunteţi corupţi, dar noi suntem tot mai mulţi", "Să piară PSD din ţară", "Partidul Salvaţi Deţinuţii", "PSD cât crezi că o să mai fim paşnici?".

Circulaţia auto este îngreunată în Centrul Civic.

Este cel mai mare miting din ultimii ani. Atmosfera este foarte încinsă, iar protestatarii foarte îndârjiţi.

În jurul orei, 19, numărul manifestanţilor a ajuns la peste 3.000.

Proteste de acest gen au loc în toată țara, iar numărul manifestanților crește cu fiecare oră. La ora 19.30, în Capitală, peste 50.000 de persoane sunt în faţa Guvernului, iar mii de oameni au ieşit să protesteze şi în oraşe precum Cluj sau Timişoara.

Citiți și articolul Oradea s-a trezit: Peste 3000 de manifestanți la protestul de miercuri seară (VIDEO)