În deschiderea festivităţilor prilejuite de Ziua Armatei Române, garda de onoare formată din ostaşi ai unităţii de transmisiuni din Oradea au prezentat onorul autorităţilor civile ale judeţului şi municipiului, reprezentate de preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, primarul Ilie Bolojan şi prefectul Claudiu Pop.

Onor eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi

După slujba specială Te Deum oficiată de un sobor de preoţi ortodocşi şi greco-catolici condus de capelanul Garnizoanei Oradea, părintele Mircea Ioniţă, comandantul Garnizoanei, colonelul Grigore Morar, a prezentat una din cele două semnificaţii ale zilei de 25 octombrie, amintind despre eliberarea - în această dată, în anul 1944 - a ultimei brazde de pământ românesc, de către Armata Română, la Carei.

Colonelul Morar a precizat că Ziua Armatei Române este sărbătorită din 1951, de la 2 octombrie, pentru ca apoi, în 1958, sărbătoarea să fie marcată pe 25 octombrie, pentru a cinsti eliberarea Ardealului de sub ocupaţia hortistă şi hitleristă, "prin luptă dreaptă şi jertfă vrednică", după cum se exprima, în 1944, ministrul de Război de atunci, generalul Mihail Racoviţă.

Omagiu Armatei şi Regelui

Într-un discurs mai emoţionant şi mai cuprinzător decât de obicei, istoricul Mihai Drecin a vorbit apoi despre Armată ca instituţie care, ca şi Biserica, este "unul dintre stâlpii pe care se bazează societatea românescă şi care ne mai fac să privim, cât de cât, cu încredere spre viitor".

Evocând transformarea Armatei de la oastea de ţărani care a câştigat Războiul pentru Independenţă şi care, cu timpul, a evoluat în Războiul cel Mare pentru întregirea Patriei şi în a doua conflagraţie mondială, profesorul Drecin a amintit că "Armata continuă să fie şi astăzi nu numai o pavăză a Naţiunii, ci şi o instituţie care ne apără prestigiul peste hotare", luptând în diferite teatre de operaţiuni alături de aliaţii din NATO, care apreciază profesionalismul subofiţerilor şi ofiţerilor noştri.

Tot ca niciodată, istoricul a amintit, însă, că pe 25 octombrie este şi Ziua Regelui Mihai, spunând că românii sunt datori "să-i acorde acestuia tot respectul cuvenit unui om care a fost şeful statului în cele mai grele vremuri".

În încheierea discursului său, profesorul s-a adresat celor de faţă, cerându-le să încerce să educe în spirit patriotic tânăra generaţie. "Fac aici un apel la solidaritate, cu gândul la tinerii prezenţi aici, şi pe care noi, oamenii maturi, trebuie să-i creştem bine, pentru ca peste ani şi ei să poată ţine Patria pe umeri", a spus profesorul.

Veteran distins

Tot în cadrul ceremoniei din faţa statuii Ostaşului Român, comandantul Centrului Militar, colonelul Viorel Buhaş, a înmânat cea mai înaltă distincţie militară - emblema Marelui Stat Major - unui veteran de război, colonelul în retragere Tudor Marinescu, în vârstă de 90 de ani, prezentând pe scurt activitatea acestuia, de la înrolarea în Armată şi luptele la care a participat atât pe frontul de Răsărit, cât şi pe cel de Vest, şi până la trecerea sa în rezervă.

După ce acesta a mulţumit pentru cinstea ce i-a fost făcută, a urmat festivitatea depunerii de coroane şi jerbe de flori la statuia Ostaşului Român, de către reprezentanţii administraţiei publice locale şi centrale, ai structurilor locale ale Ministerului Apărării şi Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai unor instituţii de cultură şi de învăţământ, asociaţii şi organizaţii neguvernamentale şi ai partidelor politice.

O surpriză plăcută a fost, în acest moment, prezenţa UDMR prin consilierii locali Delorean Iuliu şi Pasztor Sandor, care au depus o coroană de flori în numele organizaţiei politice cele mai reprezentative a etnicilor maghiari, dar şi gestul unor copii de la Liceul Sportiv, care - la finalul festivităţii - au depus fiecare câte o floare pe soclul monumentului străjuit de patru subofiţeri ai unităţii speciale de transmisiuni din Garnizoana Oradea.

Ceremonia s-a încheiat după aproximativ o oră şi un sfert cu un alt moment gustat de public, şi anume defilarea subunităţilor de militari, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri, în acordurile marşurilor intonate de Fanfara Şcolii de pregătire a agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu.