Peste 300 de orădeni s-au strâns miercuri seară la poalele Dealului Calvaria (Ciuperca) la cea mai importantă procesiune din Săptămâna Patimilor: Drumul Crucii.

Evenimentul a fost pus în scenă de părinţii franciscani de la Mănăstirea greco-catolică "Maica Domnului", împreună cu grupul de tineri din parohie, pentru a rememora patimile şi drumul parcurs de Hristos înainte de răstignire.

Împreună cu episcopul greco-catolic Virgil Bercea, preoţi, seminarişti şi elevi ai Liceului greco-catolic Iuliu Maniu, mulţimea l-a însoţit pe Mântuitor în toate cele 14 staţiuni, începând de la pretoriul unde a fost judecat şi osândit de Pontiu Pilat, la locul în care şi-a luat Crucea pe umeri, treptele pe care a căzut sau locul în care s-a întâlnit cu mama sa, până la locul unde soldaţii l-au dezbrăcat de haine, spectacolul culminând cu scena în care Hristos a fost pironit pe cruce şi aşezat în mormânt.

La fiecare dintre cele 14 staţiuni, alaiul de credincioşi s-a oprit pentru a asculta pildele date de Hristos prin suferinţa sa.

Rănile aproape reale de pe chipul tânărului care îl întruchipa personajul şi sângele fals care îi curgea pe sub coroana de spini au impreionat asistenţa, poate mai puţin pe cei care nu mai pridideau să-i imortalizeze cu aparatele foto ori telefoanele mobile chinurile, mai ales când era căzut la pământ şi biciuit de soldaţi.

Calea Crucii a durat aproximativ o oră şi s-a încheiat cu intervenţia episcopului Virgil Bercea care până atunci a urcat tăcut treptele de piatră în mijlocul mulţimii.

"Mântuitorul moare pe cruce. Prin rănile lui, prin patimile lui, ne-a vindecat pe fiecare dintre noi. În această seară, îi cerem în mod cu totul special să vindece rănile noastre, ale celor care am participat la această sfântă Cale a Crucii, ale familiilor noastre şi ale tuturor", a spus episcopul Virgil Bercea, urându-le tuturor sărbători fericite.