Reprezentanţii Administraţiei Bazinale Ape Crişuri au demarat o anchetă, pentru a afla cauzele unei noi poluări produse joi seară, în oraşul Ştei, care a provocat moartea a sute de peşti la confluenţa dintre pârâurile Sighiştel şi Crişul Băiţa.

Poluarea s-a produs, joi seară, în jurul orei 19, însă reprezentanţii Primăriei, înştiinţaţi de localnici despre incident, nu au sesizat autorităţile de mediu. A făcut-o, însă BIHOREANUL.

Astfel, inspectorii Administraţiei Bazinale Ape Crişuri au prelevat în zorii zilei de vineri probe de apă, mâl şi peşte şi au făcut verificări 100 metri în amonte şi 100 metri în avalul zonei în care s-a descoperit mortalitate piscicolă. Probele de apă urmează să fie analizate de specialiştii ABA Crişuri, în timp ce probele de peşte au fost predate inspectorilor Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor.

De asemenea, dispecerul de serviciu al ABA Crişuri a anunţat accidentul ecologic Gărzii de Mediu Bihor şi Agenţiei de Protecţia Mediului, ai căror reprezentanţi s-au deplasat la locul accidentului, pentru investigaţii.

O altă poluare asemănătoare s-a produs în urmă cu doi ani, în noaptea de 10/11 iulie 2009, în aceeaşi zonă. Atunci, în urma anchetei demarate după accidentul ecologic, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au amendat cu 20.000 de lei firma European Food, a fraţilor Ioan şi Viorel Micula, şi cu 5.000 lei compania de apă a oraşului Ştei, pentru încălcarea unor norme privind protecţia mediului.