Pe un ger amplificat şi de vântul care bătea cu putere, în faşa Prefecturii s-au adunat luni, la ora 14, circa 1.000 de persoane (după aprecierile liderilor sindicali) sau 500 (după estimările Jandarmeriei), nemulţumite de pierderea, prin noul Cod al Muncii, a drepturilor pe care salariaţii le aveau până acum atât în sectorul public, cât şi în cel privat.

Printre scandări precum "Jos Guvernul!" şi "Jos Băsescu!", sindicaliştii au prezentat motivele pentru care consideră proiectul noii legi a muncii drept o legiferare a sclaviei, dar şi cele care îi determină să se împotrivească actualei puteri, deşi cei mai mulţi au votat-o.

PDL-ist anti-Băsescu

Început la 14.00 fix, protestul sindicaliştilor orădeni faţă de noul Cod al Muncii s-a desfăşurat în Parcul Traian fără ca de revendicările lor să fie interesaţi reprezentanţii Guvernului sau ai principalului partid de guvernământ, ale căror sedii se află în zonă, dar şi fără ca participanţii să mai manifeste vreo dorinţă de a se mai adresa acestora. De altfel, înainte de demararea mitingului, doi dintre organizatori - liderii sindicali Nicolae Morgovan şi Ioan Ţenţ - au spus că nu cred că vor mai urca la prefect ca să-i mai dea vreo petiţie, deoarece pe de o parte reprezentantul Guvernului în judeţul Bihor "ştie foarte bine ce ne doare", iar pe de alta pentru că, "de câte ori i-am dus vreun memoriu, nu s-a întâmplat nimic după".

DSC_5106.JPGProtestatarii s-au adunat în Parcul Traian cu pancarte pe care erau scrise mesaje împotriva noului Cod al Muncii, perceput de ei ca un "Cod al sclaviei", dar şi împotriva premierului Emil Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, gen "Şpaga e la voi, sărăcia e la noi! Jos Guvernul Boc, şpaga e pe primul loc!" "Boc, ruşinea Ardealului!", "Jos Guvernul PDL-ist!" şi "Jos Băsescu!".

De altfel, un motiv de amuzament al participanţilor a fost faptul că această din urmă pancartă a fost purtată de un vechi şi cunoscut membru al PDL Bihor, Teodor Lup (foto), membru al sindicatului Civica din cadrul Primăriei Oradea.

Încălzire grea

Prima încercare de a încălzi sindicaliştii pătrunşi de frig - de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Sanitas, Civica, Scena (de la Teatru), Pro As (Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului), Energia (Termocentrale), OTL, fabricile Zahărul, UAMT şi Mobila Alfa - a făcut-o Nicolae Morgovan, liderul CNSLR Bihor, care "i-a bătut obrazul" unui fost lider sindical ajuns politician, susţinător al Guvernului Boc şi al actualului Cod al Muncii: Marian Sârbu, fost ministru al Muncii în guvernarea PSD, actualmente şeful UNPR. "Ru-şi-ne, ru-şi-ne!", l-au gratulat protestatarii.

Aceeaşi reacţie au avut-o participanţii la miting şi când Morgovan a povestit cum "parlamentarii PDL au promis că vor depune amendamente la proiectul Guvernului şi nu s-au ţinut de cuvânt".

Următorul vorbitor, Ioan Ţenţ, liderul FSLI, care grupează 9.914 membri, abia a luat cuvântul că a şi fost întrerupt de un tehnician care, din greşeală, a pus banda cu imnul naţional, "Deşteaptă-te, române!"

"Ţară de iobagi"

După întrerupere, Ţenţ a însufleţit totuşi protestatarii, vorbindu-le convingător. "Nu de plăcere am venit aici, ei ne-au adus în starea asta", a spus liderul FSLI, referindu-se la guvernanţi.

Amintind că în cei doi ani şi jumătate de când este premier Emil Boc a trecut toate legile importante fără dezbatere parlamentară, prin asumarea răspunderii, astfel încât toate legile respective (Legea Salarizării unitare, Legea Pensiilor, Legea Educaţiei) "au fost impuse în defavoarea românilor", Ţenţ a spus că prin noul Cod al Muncii "ne pierdem şi demnitatea" şi că "vom deveni o ţară de iobagi", în care angajaţii nu vor mai avea alt drept decât să muncească după cum vrea şi cât vrea patronul, pe bani de nimic.

El a afirmat că "prin coroborarea prevederilor acestuia la prevederile noii Legi a Educaţiei, în cel mult doi ani cadrele didactice o să-şi piardă titularizarea. Este primul obiectiv pe care îl doreşte acest Guvern ticălos, pentru că vom lucra numai pe perioade determinate, şi pe fondul politizării învăţământului vom fi la cheremul puterii. Prin asemenea legi ticăloase Guvernul încearcă să ia tot de pe noi, toate drepturile pe care le-am câştigat din '90 încoace".

"Cum să faci reforma statului cu o populaţie sărăcită? Anul trecut ni s-au tăiat 25% din salarii, Boc s-a lăudat la începutul acestui an că ne-a majorat la loc cu 15%, dar a făcut-o doar cu 11,1%. Iar dacă punem la socoteală şi rata inflaţiei, nu ne mai rămâne nimic majorare", a mai spus Ţenţ.

Sănătate, numai pentru politicieni

Un alt vorbitor, Ioan Giurgiu, liderul sindicatului Sanitas, s-a referit şi el la aşa-zisa creştere cu 15% a salariilor tăiate anul trecut cu 25%, spunând că premierul a minţit avansând cifre privitoare la respectiva majorare. "Creşterea lui Boc a fost de fapt sub 3%. Cu mâna stângă ne-a dat 15% şi cu OG 48 (n.r. - care limitează salariile din sănătate) ne-a luat-o", a spus Giurgiu.

Liderul Sanitas Bihor a afirmat că aceeaşi ipocrizie a dovedit-o Guvernul şi atunci când a susţinut că bugetul Sănătăţii este de 4,2%. "A spus că ne-a dat la Sănătate 4,2% din PIB, dar unde sunt banii de la CAS? Abia cu banii pe care noi i-am plătit la CAS sunt 4,2%, Guvernul n-a dat decât 1,2%", a spus Ioan Giurgiu.

Sindicalistul a fost pătimaş şi când a vorbit despre faptul că politicienii îşi permit să se trateze în străinătate, în timp ce românii nu mai au dreptul să se trateze nici măcar în ţară, deoarece se desfiinţează spitale şi centre medico-sociale, inclusiv în Bihor, amintindu-le pe cele din Bratca şi Ştei. "Nu e de ajuns că-şi bat joc de noi, îşi bat joc şi de bolnavi?", a întrebat liderul sindical, retoric.

Guvernul şi comisioanele

Liderul CNSLR, Nicolae Morgovan, a intervenit din nou la microfon, afirmând că Guvernul îşi doreşte un nou Cod al Muncii doar pentru "comisioane", în condiţiile în care schimbarea vechii legi n-a fost cerută nici de centralele sindicale, nici de organizaţiile patronale.

"De ce Guvernul face toate astea? Ca să-şi ia comisioanele de la multinaţionale! Numai la noi, uitaţi-vă, sunt deschise hipermarketurile şi în general firmele străine şi sâmbăta, şi duminica, încât nici să mergem la biserică, să ne odihnim sau să ieşim în oraş cu familia nu mai putem! În Austria, Germania, Franţa, Italia de ce sunt închise toate sâmbăta şi duminica?...", a subliniat Morgovan.

Răspunsul, deşi întrebarea era tot retorică, a venit de la Ioan Ţenţ, liderul FSLI spunând că "la noi statul este cel mai prost şi cel mai ticălos patron".

Un cod împotriva democraţiei

Liderul Cartel Alfa Bihor, Florian Paşc, a citit protestatarilor un memoriu despre care, la final, avea să-i întrebe dacă să-l înmâneze, totuşi, prefectului Gavrilă Ghilea.

"Codul Muncii pe care Guvernul vrea să-şi asume răspunderea nu reprezintă nici interesele sindicatelor, nici ale patronatelor, ci doar ale investitorilor străini. Sindicatele au luat act cu îngrijorare că Guvernul refuză să ia în considerare opinia angajaţilor şi angajatorilor români, iar concluzia este că în ţara noastră dialogul social a fost abandonat intenţionat, ca să se instituie un sistem de sclavie modernă, care încalcă Constituţia şi compromite însăşi ideea de democraţie. Nu ne rămâne decât să facem un apel la membrii sindicatelor de a recurge la toate mijloacele legale pentru a-şi apăra drepturile", a citit din document Florian Paşc, după care i-a întrebat pe oameni dacă să-l dea sau nu prefectului.

"Noi putem să urcăm şi să-l ducem, dar de câte ori am avut petiţii, efectul a fost acelaşi. Nu s-a schimbat nimic. Ştim, de fapt, că totul porneşte de la Cotroceni, pentru că acolo se iau deciziile", a adăugat, din nou, Ţenţ de la FSLI.

Radicalul de la Teatru

Cel care a atârnat definitiv balanţa, astfel încât sindicaliştii au decis să nu-l mai contacteze pe prefectul Gavrilă Ghilea, a fost şeful sindicatului Scena, al actorilor de la fostul Teatru de Stat şi fostul Teatru pentru Copii şi Tineret Arcadia, Petre Panait.

Actorul a urcat la microfon şi s-a declarat un "radical" care nu vede decât două soluţii. "Nu vom rezolva nimic strigând în stradă, decât prin acţiune. Eu propun ca în maxim două săptămâni, la nivel de ţară, să declanşăm o grevă generală, să nu mai mişte absolut nimic, ca în momentul când se va spune că la ora 8 încetăm lucrul, să-l încetăm complet, toţi. Nu ca în învăţământ, când se ameninţă cu greva generală când începe vacanţa, că nu mai interesează pe nimeni. Şi dacă în 48 de ore nu se mai mişcă nimic, atunci vom rezolva ceva. Dacă nu, cealaltă soluţie este încă o Revoluţie!", a declamat actorul Petre Panait, ovaţionat de sindicalişti.

"Să nu-i mai voteze nimeni!"

Ceilalţi lideri sindicali au preluat ideea lui Panait, astfel încât au cerut şi ei ca la locurile de muncă protestatarii să completeze tabele cu semnături pentru declanşarea grevei generale.

Nicolae Morgovan, de la CNSLR, şi Ioan  Ţenţ, preşedintele FSLI, au închis mitingul, spunându-le oamenilor să nu uite umilinţele de acum atunci când vor avea din nou în mână ştampila şi buletinul de vot. "Cum i-am votat, pentru că trebuie să recunoaştem că majoritatea i-am votat, tot aşa le cerem şi să plece!", a spus Morgovan, referindu-se la PDL şi la preşedintele Traian Băsescu, fiind completat de colegul său: "Se apropie momentul alegerilor, mult nu mai este. Eu v-aş ruga totodată să le transmiteţi şi rudelor care au plecat să lucreze în străinătate să nu-i mai voteze nici ei!".

Mitingul de protest al sindicaliştilor afiliaţi la CNSLR, CSDR, Cartel Alfa, BNS şi Meridian s-a încheiat după exact o oră, fără niciun fel de incident, mulţi dintre participanţi exprimându-şi hotărârea să meargă şi la Bucureşti, pentru a picheta Palatul Parlamentului în ziua când se va vota moţiunea de cenzură depusă de Opoziţie împotriva asumării răspunderii Guvernului pe proiectul noului Cod al Muncii.