Undeva în Patericul egiptean, un Părinte al Pustiei spunea: „Dacă vrei să faci bine şi nu poţi să-l faci acolo unde eşti, să nu te amăgeşti că ai putea în altă parte”. Părea că anticipează, cu veacuri în urmă, ediţia din acest an a Swimathon Oradea!

În cifre, încă provizorii, binele pe care ni-l facem arată astfel: 16 cauze şi proiecte beneficiare, din toate domeniile de interes ale comunităţii, de la educaţie la cauze medicale, trecând prin cele sociale, de protejare a mediului înconjurător sau de petrecere înţeleaptă şi profitabilă a timpului liber; 95 de ambasadori; 343 de înotători; 2.785 de donatori (din care 54 de companii); 717.850 lei strânşi (din care 282.121 lei de la companii).

În dinamică, este cea mai reuşită ediţie a evenimentului organizat de Fundaţia Comunitară Oradea, poate şi pentru că este a 12-a. Dar... ce este Swimathon, de vorbim atât de mult de el, încât nu cred să existe orădean, ba chiar român, care să nu fi auzit de el? Este, pur şi simplu, un eveniment de bine, prin care comunităţile din opt judeţe, prin Fundaţiile Comunitare prezente acolo, mobilizează resurse necesare funcţionării ONG-urilor din arealul respectiv, derulării unor programe sau proiecte care caută să amelioreze confortul oamenilor, cu speranţa într-o lume cât mai normală şi în construirea unor comunităţi sudate şi interesate de bunul mers al lumii imediate.

Dincolo de a fi o formă de milă, este un eveniment în care fiecare donaţie sau sponsorizare înseamnă, de fapt, o investiţie în adeverirea unui viitor mai bun, mai plăcut şi mai dezirabil, pentru toţi împreună şi pentru fiecare în parte.

Pentru iniţiatorii cauzelor şi proiectelor, este un moment propice pentru a se face cunoscuţi comunităţii, cu speranţa atragerii de noi voluntari şi susţinători financiari.

Pentru ambasadori, este o ocazie de a-şi împărtăşi preocupările şi pasiunea pentru un scop benefic tuturor, bătând la uşile prietenilor, cunoscuţilor şi admiratorilor, atrăgându-i într-un proiect, în final, despre noi-toţi.

Pentru înotători (lista de înscrieri încă e deschisă), este prilejul de a sprijini fizic strângerea de fonduri pentru proiectul susţinut, făcând în bazin valuri de bine prin energia lor, căutând să înoate cât mai repede şi cât mai mult.

Donatorii şi sponsorii sunt pariorii (toţi câştigători!) care-i susţin pe toţi ceilalţi, nervul competiţiei şi galeriile din timpul evenimentului, albinele care vor face ca stupul bunătăţii să crească de la an la an.

Pentru sponsori, este oportunitatea de a transmite comunităţii în care activează valorile şi interesele firmei, angajându-se într-un demers de responsabilitate societală ai cărei beneficiari să devină ulterior, lărgind bazinul de stare de bine care le aduce echilibru în echipele cu care lucrează.

Dar, pe tine, de ce te-ar interesa Swimathon, pentru că nu ai nimic de dat şi nimic de primit? Mai gândeşte-te o dată, pentru că însuşi şi simplul fapt că citeşti acest articol înseamnă că-ţi pasă şi că-ţi doreşti mai mult bine şi frumos, fie doar şi ca beneficiar al celor aduse de ceilalţi! Hai în 15 iunie la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu din Oradea şi vei vedea cu ochii tăi că Swimathon este, de fapt, despre tine!

Cătălin Popa
Fundaţia Comunitară Oradea
preşedinte executiv