Deputatul Szabo Odon acuză Guvernul Ponta că pune bihorenii pe drumuri. "O problemă care până acum se rezolva la nivel judeţean, în Oradea, în câteva minute, de mâine se va rezolva la nivel regional la Cluj Napoca! Înfiinţarea unor structuri regionale ale finanţelor publice care nu preiau atribuţiuni ale ministerelor, ci atribuţiuni ale direcţiilor judeţene, reprezintă o centralizare a sistemului", a declarat deputatul.

Potrivit Hotărârii de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), adoptată miercuri, Fiscul va fi împărţit pe opt regiuni în cadrul cărora judeţul Bihor a fost înglobat în Regiunea Nord - Vest, cu sediul la Cluj Napoca. Excepţie de la această strămutare va face structura regională antifraud, a cărei sediu va rămâne în continuare la Oradea.

Înfiinţarea noii structuri regionale se va face prin mutarea deciziei din plan local la nivelul municipiului Cluj Napoca. "Dacă mâine va avea loc un control la o firmă, cei amendaţi, fie că e vorba de Valea lui Mihai, Beiuş sau Oradea, vor trebui să meargă pentru contestaţie la Cluj Napoca, iar procesul se va judeca tot acolo, ori eu nu cred că acest lucru este normal", a spus Szabo.

Deputatul a declarat că UDMR va încerca să forţeze modificarea Hotărârii de Guvern. "Vom iniţia acţiuni de strângere de semnături împotriva acestei decizii şi poate vom merge până la organizarea unor acţiuni politice comune. Dacă cele şase partide politice din Bihor nu mergem unite împotriva Bucureştiului, vom pierde", a declarat deputatul.

Szabo Odon este de părere că politicienii bihoreni nu au dreptul să cedeze centrul de regiune municipiului Cluj Napoca în schimbul unor funcţii de conducere la nivelul structurilor regionale.

"Nu cred că aceasta este soluţia: să cerşim un post la Cluj. Omul ăla rămâne pe funcţie un mandat sau două, după care îl schimbă, dar centrul de regiune va rămâne acolo pentru 40 de ani şi chiar mai mult", a afirmat Szabo.

UDMR este de părere că forma finală a regionalizării mai poate fi încă influenţată prin acţiuni comune ale formaţiunilor politice şi societăţii civile bihorene. "Dacă domnul Dragnea a reuşit să reevalueze situaţia şi să spună că va exista totuşi regiunea Dobrogea, atunci ar trebui să reevalueze şi cazul regiunii Crişana, cu atât mai mult cu cât aceasta a mai existat", a spus Szabo Odon.