În locul unei conferinţe de presă desfăşurate în sediul UDMR, deputatul Szabo Odon a transportat miercuri jurnaliştii orădeni în Cimitirul Municipal, pentru a denunţa ceea ce a numit a fi o "barbarie".

"O mizerie"

"Am aflat, nici nu ştiu cu ce sentimente să spun, că aici, în spatele meu, cum vedeţi şi dumneavoastră, este o groapă comună pentru circa 100 de orădeni, printre care foarte mulţi au fost oameni de seamă ai oraşului, între care Sztaril Ferenc, care a avut în proprietate Palatul Vulturul Negru şi a construit clădirea Astoria", a spus deputatul UDMR, oprit în dreptul a ceea ce părea un mormânt mai mare, cam cât 5-6 obişnuite, şi în care au fost reînhumate osemintele deshumate încă din 2009 din fostele cimitire Seleuş şi Olosig.

"Săptămâna aceasta, după părerea mea total inuman, au fost puşi într-o groapă comună, ca nişte nu vreau să spun cum, cu buldozerul, şi după cum vedeţi în loc de flori este o mizerie", a mai spus Szabo Odon, cerând jurnaliştilor să ia câte o floare dintr-un buchet imens de lalele pe care le adusese cu sine, pentru a le aşterne peste "groapa comună". "Gândiţi-vă că puteau fi părinţii dumneavoastră...", a argumentat politicianul.

Municipalitate fără "umanitate"

Deputatul UDMR a mai afirmat că speră ca municipalitatea să găsească un vinovat şi să remedieze situaţia: "Aş ruga municipalitatea şi cei care au făcut acest gest incalificabil să revină, pentru că nu este prea târziu, pentru că i-au pus lângă boschetari pe acei oameni care au construit clădirile cu care ne mândrim, într-o groapă comună. Sper ca măcar de data asta să fie găsit şi un vinovat. Să redea demnitatea acestor oameni şi să găsească vinovaţii, pentru că aceşti oameni au lăsat o moştenire oraşului. Nu vreau să cred că în Oradea umanitatea a murit la nivelul administraţiei şi mai mult nu vreau să comentez", a mai spus politicianul, punând la dispoziţia jurnaliştilor două liste, cu numele celor exhumaţi în 2009 din cimitirele Seleuş şi Olosig, de etnie maghiară şi română şi, probabil, de diferite confesiuni.

Citiţi ce spun reprezentanţii Aministraţiei Domeniului Public pe această temă, în articolul: "ADP probează cu fotografii că a reînhumat cuviincios osemintele din Olosig şi Seleuş (FOTO)"