Disputa privind arborarea steagurilor secuieşti în judeţele Harghita şi Covasna este considerată de către preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, drept una inutilă şi nocivă. Pe de o parte, spune Szabo, acest scandal acoperă teme în mod real importante, precum este bugetul de stat al României şi alocările de la UE a fondurilor pentru ţara noastră, iar pe de altă parte tensiunile interetnice amplificate de oficialii de la Bucureşti şi cei de la Budapesta dăunează locuitorilor români şi maghiari din Transilvania.

"De când s-a declanşat scandalul steagurilor secuieşti, nimeni n-a mai fost atent la indexarea pensiilor, la obligativitatea ca autorităţile locale să crească taxele şi impozitele, ci toată lumea s-a uitat la televizor aşteptând să vadă cum hoardele de unguri duc Ardealul în Ungaria", a spus, cu vizibil sarcasm, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri la Oradea.

Szabo susţine că falsa temă a arborării steagurilor secuieşti în Harghita şi Covasna "a fost bine speculată de Guvern", dar admite că acest lucru s-a întâmplat şi pe fondul comportamentului neavenit al ambasadorului Ungariei de la Bucureşti, care a făcut "greşeala impardonabilă de a se perinda pe la talk-show-uri ca o vedetă de televiziune".

Pentru a argumenta că secuii au tot dreptul să îşi afişeze simbolurile, Szabo Odon a dat exemplul unor comunităţi de români din Ungaria, care arborează nestingherite drapelul românesc pe clădiri publice. "Vă rog să mergeţi la Micherechi, unde steagul tricolor al României este pe frontispiciul Primăriei, sau la Gyula, unde este pe şcoala românească", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, concluzionând că în acest scandal "s-a exagerat deja prea mult".

Pe de altă parte, Szabo Odon a dat un exemplu a ceea ce el a consideră că este intoleranţa românilor din Oradea, unde la cererea locuitorilor străzii Bajor Andor, denumirea acesteia va fi schimbată. "Eu cred că acest lucru este o reuşine care se întâmplă de la cel mai înalt nivel (n.r. - schimbarea denumirii fiind aprobată de Consiliul Local). Sunt profund dezamăgit că se dă curs unui asemenea tip de atitudine", a spus liderul UDMR, adăugând că acest lucru este o "discriminare" şi că "trebuie să vedem dacă se poate sesiza în acest caz Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării", pentru că "minoritatea maghiară este discriminată".