Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, consideră că regionalizarea nu are ca scop descentralizarea serviciilor publice, adică aducerea lor mai aproape de cetăţean, ci dorinţa Guvernului de a face disponibilizări, chiar dacă premierul şi miniştrii nu au curajul să pronunţe acest cuvânt.

Ca dovadă, a arătat deputatul UDMR, deşi până în prezent Guvernul a decis "regionalizarea" serviciilor de ambulanţă şi a reorganizarea direcţiilor judeţene de finanţe la nivel regional, până în prezent nu s-a transferat de la nivel de minister la nivel regional nicio atribuţie, ci s-au transferat atribuţii de la nivel judeţean la nivel regional, ceea ce reprezintă o "centralizare".

De asemenea, a mai spus Szabo Odon, UDMR Bihor va solicita organizaţiilor judeţene ale tuturor celorlalte partide să se alăture unor acţiuni pe care le va iniţia "pentru a atrage atenţia la Bucureşti să se ţină cont şi de părerea noastră, a celor din Bihor, care nu vrem să facem parte dintr-o regiune cu centrul la Cluj".

Regionalizare "de baltă"

"O să cer colegilor săptămâna viitoare să trimitem la Guvern o scrisoare în care să cerem foarte ferm că până ce nu se ia o decizie finală privind regionalizarea sau neregionalizare, Guvernul să fie bun şi să nu realizeze restructurarea regională pe şest", a declarat deputatul Szabo Odon într-o conferinţă desfăşurată luni.

Acesta a afirmat că Guvernul apelează la "găselniţe" pentru a "regionaliza" anumite servicii înainte să se fi luat o decizie oficială şi legală privind reorganizarea administrativ-teritorială, dând ca exemple reorganizarea serviciilor judeţene de Ambulanţă şi a direcţiilor judeţene ale Finanţelor Publice. "Ultima găselniţă a fost regionalizarea serviciilor judeţene de Ambulanţă, luate de la judeţe şi duse la regiuni, în şapte structuri regionale, şi reorganizarea Finanţelor tot la nivel regional. După părerea mea, este un stahanovism la nivelul Guvernului, un concurs între ministere, care o face, regionalizarea, mai de baltă", a spus Szabo.

El a adăugat că, în acest fel, în loc ca cetăţenii să aibă cât mai aproape de ei serviciile publice, vor fi puşi pe drumuri spre centrele de regiune. "Dacă vei dori să organizezi o competiţie sportivă, fiind obligat să asiguri prezenţa unui echipaj de ambulanţă va trebui să mergi la Cluj ca să obţii aprobarea pe care până acum o primeai de la Oradea. Dacă trebuie transportat un pacient dintr-un spital din Bihor la Cluj sau la Timişoara, aprobarea tot de la Cluj va trebui s-o ceri. La Finanţe, acelaşi lucru. Pentru că statul nu a ştiut să crească economia, dăm afară oameni pentru că regionalizăm", a spus deputatul UDMR, adăugând: "Guvernul de fapt face disponibilizări, dar şi-a scos acest cuvânt din dicţionar, pentru că disponibilizări făcea numai Guvernul Boc, aşa că face regionalizare".

Re-centralizare

Szabo Odon a acuzat faptul că transformarea unor instituţii şi servicii publice pe criterii "aşa-zis regionale" nu are nicio legătură cu descentralizarea, ci - dimpotrivă - cu centralizarea, deoarece ministerele nu transferă în jos niciuna dintre competenţele sale, ci ia atribuţii de la nivel judeţean pentru a le duce la un nivel superior din punct de vedere administrativ. "Politicile publice ale acestui Guvern sunt politici centraliste. Cum faci regionalizare dacă nu ştii atribuţii care trec de la ministere la regiuni? Arătaţi-mi o singură atribuţie care a trecut de la Ministerul Finanţelor la regiune! Se realizează centralism politic, şi decizia pleacă mai departe de la cetăţean în loc să se apropie de cetăţean", a spus deputatul UDMR. El a concluzionat că "Guvernul trebuie să oprească regionalizarea pe ascuns".

Uniţi pentru Oradea

Tot cu privire la regionalizare, deputatul a afirmat că în această săptămână se vor întruni toţi primarii UDMR din judeţul Bihor, iar conducerea locală a acestei formaţiuni va contacta liderii tuturor celorlalte organizaţii ale partidelor parlamentare, pentru a le cere să se alăture unor acţiuni comune împotriva proiectului regionalizării pe care îl intenţionează Guvernul, în condiţiile în care la începutul acestui an şefii tuturor partidelor au semnat aşa-numita "Declaraţie de la Oradea", prin care s-au angajat să susţină numai acea variantă de regionalizare care va recunoaşte Oradea drept centru de regiune şi să se opună oricărei alte variante de regionalizare.

"În funcţie de cum ne înţelegem cu partenerii, pentru că toţi am semnat Declaraţia de la Oradea, şi nu ştiu unde în ţară a mai fost un asemenea consens, vom decide dacă vom trece la strângere de semnături de la cetăţeni împotriva regionalizării pe care o doreşte Guvernul, sau alte tipuri de acţiuni, pentru ca Declaraţia de la Oradea să fie luată în serios", a spus deputatul UDMR.

Eleganţă vs. stridenţă

Szabo Odon a afirmat că Declaraţia de la Oradea a fost un gest "de eleganţă politică" neluat în serios de Guvern, şi că executivul reacţionează doar la demersuri radicale sau pitoreşti, precum cele ale primarului Constanţei, Radu Mazăre, ori ale fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. "Poate trebuie să dansezi cu gagici la mare, să-ţi pui pene de struţ în spate, să lansezi la Constanţa candidatură la Preşedinţie sau să scrii mare "Bucovina" cu oi pe dealuri, căci se pare că eleganţa noastră nu a avut ecou, şi atunci trebuie să discutăm care sunt metodele prin care la Bucureşti se va lua în serios al şaptelea centru economic al ţării şi faptul că Oradea a fost mereu în istorie, o mie de ani, centru de regiune, cu excepţia a doar doi ani pe vremea lui Carol al II-lea", a spus deputatul UDMR.

Întrebat dacă, pe lângă strângerea de semnături împotriva proiectului de regionalizare conform căruia judeţul Bihor ar urma să fie inclus în Regiunea de Nord-Vest cu centrul la Cluj Napoca UDMR are şi alte ipoteze de lucru, eventual organizarea de referendumuri locale, cum a sugerat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, Szabo Odon a afirmat că se gândeşte inclusiv la adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Judeţean Bihor şi la adoptarea a 101 Hotărâri de Consiliu Local la nivelul celor tot atâtea unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. "Putem să ne gândim şi la o Hotărâre a Consiliului Judeţean care să aprobe Declaraţia de la Oradea din iarnă, sau la 101 Hotărâri de Consiliu Local în acelaşi sens", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor.