Deputatul UDMR Szabo Odon a criticat marţi, în prima sa conferinţă de presă din noul an, o prevedere a Legii Bugetului de stat pe 2015 care, conform spuselor sale, desfide principiul descentralizării, întărind în schimb puterea centrală a Guvernului, este anticonstituţională şi va determina scăderea ritmului de dezvoltare a acelor judeţe care concurează centrele actualelor regiuni de dezvoltare, astfel ca acestea să devină centre ale viitoarelor regiuni administrative.

Propunere de vinerea seara

Concret, Szabo a afirmat că, în baza unei propuneri făcute de Ministerul de Finanţe "vineri seară" (cu două zile înaintea votării în plen a legii), Bugetul de stat pe 2015 conţine un articol suplimentar, numerotat 7 prim, conform căruia unităţile administrativ-teritoriale nu vor mai putea primi fonduri din TVA şi din impozitul pe venituri dacă realizează un anumit plafon de venituri proprii, stabilit pe baza celui din anul 2013 în cuantum de 1,5 milioane lei la nivel de comună, de 6 milioane lei la nivel de oraş, de 20 milioane lei la nivel de municipiu, 50 milioane lei la nivel de municipiu reşedinţă de judeţ şi 80 milioane lei la nivel de judeţ.

Altfel spus, unităţile administrativ-teritoriale care au realizat în 2013 venituri proprii peste aceste cuantumuri nu vor mai putea primi în 2015 fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale, iar cele care au realizat în urmă cu doi ani venituri sub aceste plafoane vor putea primi fonduri până la atingerea acestor plafoane.

"Municipiul Oradea a avut în 2013 venituri proprii de 244 milioane lei, iar din acest an, pentru că veniturile proprii au depăşit atunci plafonul fixat acum, de 50 milioane lei, nu va mai putea primi niciun leu de la judeţ, prin Consiliul Judeţean", a explicat Szabo Odon.

Cum în anii trecuţi, prin CJ, municipiul Oradea a primit fonduri pentru echilibrarea bugetului local în vederea realizării unor investiţii ce depăşesc interesul strict local (cum ar fi reabilitarea Teatrului), deputatul UDMR a afirmat că prin prevederea iniţiată de Guvern în noua Lege a Bugetului de stat "se pierde un drept câştigat", dar este subminat şi principiul descentralizării şi autonomiei financiare locale, pentru că - dacă vor dori susţinerea unor proiecte ce depăşesc interesul strict local - unităţile administrativ-teritoriale vor fi obligate să ceară susţinere exclusiv numai la Guvern, ceea ce ar fi o nouă "legare" a comunităţilor locale de puterea centrală.

Din "clasa de mijloc" într-o "ligă inferioară"

În altă ordine de idei, pentru că această prevedere anulează, practic, Legea Finanţelor Publice Locale, Szabo Odon afirmă că ea este şi anticonstituţională.

"Când am criticat această măsură, în Parlament, reprezentanţii Guvernului au răspuns că după 6 luni se va analiza situaţia. Practic, ţara a ajuns un cobai pentru Guvern", a completat deputatul udemerist, adăugând că numai formaţiunea sa a votat împotriva adoptării acestui articol.

Szabo susţine că Bihorul va avea mult de pierdut prin aplicarea noii prevederi, la fel ca şi judeţe precum Arad, Argeş, Cluj, Constanţa, Iaşi, Dolj, Ilfov, Mehedinţi, Prahova, Sibiu şi Timiş. "Veniturile proprii ale judeţului Bihor au fost în 2013 de 76 milioane lei, deci teoretic am putea primi încă 4 milioane lei, până la plafonul de 80 milioane lei, dar dacă în categoria veniturilor proprii se includ şi cele aferente drumurilor judeţene nu vom primi niciun leu", a exemplificat parlamentarul UDMR.

El s-a arătat convins că în timp ce judeţele mici câştigă fonduri suplimentare, dând exemplul judeţelor Sălaj, Harghita, Covasna etc., au numai de pierdut judeţele care se încadrează în "clasa mijlocie", dar care vor retrograda într-o "ligă inferioară", având suspiciunea că în acest fel se doreşte neutralizarea judeţelor ce-ar putea concura împotriva celor care sunt centre ale regiunilor de dezvoltare actuale.

"Clujului nu-i pasă că nu mai primeşte fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru că are fonduri mari, dar interesele Bihorului vor fi afectate. După părerea mea, această decizie loveşte în exact acele judeţe care pot fi contracandidatele centrelor de regiuni actuale în procesul de regionalizare, este un proiect şi o lege profund împotriva intereselor judeţului Bihor", a spus Szabo Odon.

Dragnea, poveşti despre "castrat" baronii

În condiţiile în care judeţele nu vor mai putea aloca fonduri pentru echilibrarea bugetelor comunelor, oraşelor şi municipiilor, iar judeţelor le vor putea fi alocate fonduri numai dacă în 2013 nu au avut venituri proprii peste 80 milioane lei, iar alocarea va fi făcută printr-un simplu ordin al directorului general al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice din fiecare regiune de dezvoltare, deputatul UDMR a criticat şi faptul că decizia este mutată de la organismele administraţiei publice locale în "pixul" unui simplu funcţionar al Guvernului, după algoritmi care nu ţin cont de specificităţile fiecărui judeţ în parte.

Întrebat ce răspunsuri au dat reprezentanţii Guvernului atunci când a criticat în plenul Parlamentului noile măsuri centralizatoare, Szabo Odon a arătat că vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că, în acest fel, prin "tăierea" posibilităţii de alocare a unor fonduri suplimentare pentru judeţe şi municipii, s-ar "desfiinţa baronii locali".

"Sunt neplăcut surprins că doar UDMR a votat împotriva acestui articol", a mai spus deputatul udemerist, criticând atât partidul de guvernământ, PSD, cât şi pe cel din opoziţie, PNL. Acesta a atacat Legea Bugetului de stat la Curtea Constituţională, dar din motive formale, nu invocând neconstituţionalitatea pe fond a prevederilor de la noul "articol 7 prim".