Preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a afirmat că, întrucât preşedintele Traian Băsescu a respins marţi "doar în principiu" nominalizarea Rozaliei Biro ca vicepremier şi ministru al Culturii, speră că meritele culturale ale acesteia din perioada în care a exercitat funcţia de viceprimar al Oradiei îl vor convinge pe şeful statului să o accepte.

În primul rând vicepremier

Szabo a spus că nominalizarea lui Biro, care este preşedintele Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR, este pur politică, şi că Uniunea nu poate face două propuneri distincte pentru cele două funcţiii.

"Când s-a format actualul Guvern s-a decis o structură în care se spunea că în cadrul actualului Guvern există un minicabinet, ceea ce înseamnă că şefii partidelor devin vicepremieri şi formează o structură internă politică care are menirea să ia o serie de decizii cu privire la materialele care urmau să intre în şedinţele de Guvern, practic era forul de consultare internă al Guvernului. (...) Când domnul Kelemen a decis să se retragă personal din Guvern, Consiliul Permanent al UDMR a decis ca doamna Biro să ocupe locul său. Trebuie precizat foarte clar, poziţia devenită vacantă în urma demisiei preşedintelui UDMR este în primul rând poziţia de vicepremier al Guvernului României", a arătat Szabo Odon într-o conferinţă de presă susţinută miercuri.

Politician şi manager, nu om de cultură

Szabo a spus că un ministeriabil nu trebuie să fie neapărat un specialist în domeniul pe care îl administrează Ministerul pentru care a fost propus, dând exemplul lui Cseke Attila şi Eugen Nicolăescu, despre care a spus că au fost buni miniştri ai Sănătăţii "chiar dacă unul este jurist şi celălalt contabil, şi nu au operat nicio zi".

Szabo a afirmat că, în ciuda criticilor aduse UDMR şi Rozaliei Biro, Uniunea nu putea face alte propuneri la Ministerul Culturii, tocmai pentru că acesta este "legat" de funcţia de vicepremier, nici măcar desemnând un om de cultură din comunitatea maghiară, precum regizorul clujean Tompa Gabor. "Aş vrea eu să-l văd pe Tompa Gabor stând la discuţii politice cu domnul Ponta, cu Liviu Dragnea, cu Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, neavând putere de decizie. Da, e adevărat, ar putea fi un bun ministru al Culturii din perspectiva culturii, poate nu al managementului Culturii, dar nu totdeauna miniştrii Culturii au fost cei mai de valoare oameni de cultură. (...) Domnul Tompa Gabor ar trebui să stea înainte de fiecare şedinţă de Guvern cu domnul Ponta, Dragnea, Oprea, Constantin şi să discute, să zicem, despre criza din Ucraina...".

Biro, între Ponta şi Băsescu

Potrivit lui Szabo, Biro şi UDMR sunt victime ale conflictului dintre preşedinte şi premier: "Noi am picat ca musca-n zer în chestia asta. Domnul preşedinte Băsescu doreşte să-l lovească pe domnul premier Ponta, dar îl loveşte prin noi".

Szabo a mai spus că, având în vedere că deocamdată preşedintele s-a opus "doar din principiu" acceptării Rozaliei Biro, doreşte să amintească meritele pe care aceasta le-a avut în domniul cultural în cei zece ani cât a exercitat funcţia de viceprimar al Oradiei. "Având în vedere că doar din principiu nu a fost acceptată, doresc prin dumneavoastră să se cunoască aceste lucruri şi poate va dori şi altcineva să cunoască aceste lucruri", a zis preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Merite culturale

În acest sens, Szabo a spus că Biro a iniţiat "reabilitarea capelei Rheday din incinta Grădinii Zoologice Oradea, care până atunci a fost adăpost pentru căprioare, din fondurile Primăriei Oradea, şi editarea cărţii Capela Rheday", "elaborarea Hotărârii de Consiliu Local prin care din bugetul administraţiei locale anuale se cofinanţau proiecte ale ONG-urilor şi bisericilor din Oradea", "elaborarea proiectului de reabilitare a patru clădiri din Cetatea Oradea", "cooperarea transfrontalieră Oradea-Debreţin pentru proiectele comune ale ONG-urilor din cele două oraşe", "înfiinţarea Centrului Cultural Bcskay Istvan din Episcopia Bihor", "promovarea ofertei turistice a judeţelor Bihor-Hajdu Bihar", "proiectul Punţi Crişene de promovare a ecumenismului regional Bihor-Hajdu Bihar", şi, în fine, că a organizat evenimente precum Festivalul Varadinum, Zilele Culturii Maghiare, comemorarea anuală a lui Szacsvay Imre etc.

"Această propunere este o propunere politică, după părerea mea şi bună, şi dacă doamna Biro ar fi numită ar avea o activitate bună. Eu cred că doamna Biro este perfectă pentru aceste poziţii", a concluzionat Szabo Odon.