Cei peste 100 de agricultori bihoreni care s-au trezit în iulie cu pensiile tăiate şi datorii de zeci de milioane de mii de lei către bugetul de stat pe considerentul că începând din 2007 au beneficiat, în mod eronat, de pensii mai mari ar putea să scape de plata debitelor.

Deputatul UDMR Szabo Odon a iniţiat un proiect de lege privind aministierea fiscală a debitorilor la care au subscris toate partidele parlamentare şi spune că acesta ar putea intra în vigoare înainte de sfârşitul anului.

"Am încercat să conving de importanţa acestui proiect colegii din Comisia Socială şi am obţinut sprijinul tuturor: PSD, PNL, PDL, PPDD şi desigur UDMR. Normal ar fi să credem că nimeni nu îşi va lua cuvântul înapoi şi problema popririlor puse pe pensiile agricultorilor ar putea fi rezolvată până la sfârşitul anului", a declarat joi, deputatul Szabo Odon, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru că majoritatea pensionarilor aflaţi în situaţia de a rambursa sume de bani către bugetul de stat au deja poprire pe pensii, deputatul a încercat să urgenteze adoptarea unui normativ care să îi scutească de plata acestor datorii. "Am încercat să mergem pe varianta mai rapidă de adoptarea a unei Ordonanţe de Urgenţă, dar chiar şi aşa până la intrarea ei în vigoare tot va dura cam trei luni".

Szabo Odon a spus că anularea acestor datorii este un act de protecţie socială în favoarea pensionarilor din agricultură, recunoscuţi ca având cele mai mici venituri. Acesta este cu atât mai necesar cu cât agricultorii nu au făcut niciun demers să le fie majorate pensiile ci acestea au fost recalculate greşit în 2007 iar acum statul vrea să recupereze banii plătiţi.

"Ţăranul nu e prost!"

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă, deputatul Szabo Odon a criticat Ordonanţa de Urgenţă 88 din 18 septembrie 2013 care prevede că obligativitatea plăţii CASS pe veniturile încasate din arende şi chirii. Deputatul a arătat că măsura luată pentru a compensa veniturile pierdute de bugetul de stat după reducerea TVA-ului la pâine la 9% nu îşi va atinge scopul.

"Ţăranul nu este prost! Dacă vede că va avea de plătit impozit nu mai dă terenul în arendă ci spune că l-a dat în folosinţă şi statul nu mai primeşte niciun leu", a spus Szabo Odon. Deputatul a afirmat că, la fel, în cazul închirierilor de imobile, proprietarii vor fi tentaţi să lucreze la negru decât să plătească impozit la stat.

Szabo a spus că măsura este cu atât mai inutilă cu cât, în cazul celor trei milioane de români care trăiesc în afara ţării, dar au în România proprietăţi închiriate sau arendate, banii vor constitui venit la bugetul ţărilor în care trăiesc aceştia.

"Asigurat eşti în ţara în care trăieşti sau locuieşti. Sunt trei milioane de români în afara ţării, plecaţi la muncă în Franţa, Italia, Spania... Dacă aceştia au în ţară o proprietate închiriată, probabil România nu va face decât să colecteze sumele şi să le trimită în ţara în care stau. Şi uite aşa va creşte bugetul asigurărilor de sănătate din Franţa, Italia, Spania şi alte ţări...", a spus Szabo Odon.

Deputatul este de părere că la fel se va întâmpla şi în cazul accizelor la alcool, pălincarii preferând să lucreze la negru decât să plătească accize majorate iar statul urmând să piardă şi sumele pe care le încasa până acum.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Scoate banii, nană Ană! Peste o sută de pensionari s-au trezit cu pensiile tăiate şi cu datorii uriaşe la Casa de Pensii"