Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, a criticat vineri modul în care Guvernul de la Budapesta a procedat în ce priveşte înfiinţarea de noi consulate pe teritoriul României, la Oradea şi la Târgu Mureş.

"De obicei, asemenea propuneri se fac publice doar în momentul în care există deja o înţelegere cel puţin preliminară între statul care propune înfiinţarea de noi consulate şi statul pe al cărui teritoriu se doreşte acest lucru. Modul cum a pus problema Guvernul maghiar este greşit, cred eu, pentru că trebuia întâi să facă o înţelegere cu Guvernul român. Acum ai o Hotărâre de Guvern (n.r. - în Ungaria), dar fără aplicabilitate", a declarat liderul UDMR Bihor, Szabo Odon, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

În opinia acestuia, autorităţile de la Budapesta au procedat intenţionat în acest fel, anunţând hotărârea de înfiinţare a încă două consulate pe teritoriul României fără a fi avut acordul autorităţilor de la Bucureşti, din motive electorale, şi tot din motive electorale au acţionat şi oficialii români. "Şi acolo (n.r. - în Ungaria) a fost un interes politic, să se arate că noi vă iubim, şi pe cei din Oradea, şi pe cei din Târgu Mureş", a spus Szabo Odon. "Cred că alegerile prezidenţiale din acest an vor stabiliza totuşi viaţa publică din România din următorii cinci ani, în Ungaria este deja stabilă pe următorii patru ani, şi sunt premise pentru a se realiza un dialog. Dar, după părerea mea, deciziile care se iau (n.r. - în România) au conotaţii electorale pentru alegerile prezidenţiale", a adăugat deputatul Szabo.

De asemenea, liderul UDMR a mai afirmat că înfiinţarea a două noi consulate ungare ar fi benefică. "Din punctul nostru de vedere, un consulat la Oradea ar fi ok ca să nu porţi oamenii pe drumuri, pentru că până la Cluj (n.r. - de la Oradea) sunt 150 de kilometri. (...) Cred că ar fi fost pozitiv, măcar din punct de vedere economic, pentru ar mai fi fost angajaţi aici zece oameni, iar cei cu probleme nu se mai deplasau în alte localităţi", a arătat preşedintele executiv al UDMR Bihor.

Szabo Odon a spus şi că în ceea ce priveşte numărul consulatelor României din Ungaria şi cel al consulatelor Ungariei din România există o "disproporţionalitate", chiar dacă în cifre este vorba şi de o parte şi de alta de acelaşi număr - trei. "Desigur, există o disproporţionalitate, atâta timp cât în România există 3,2 milioane de persoane de etnie maghiară, iar în Ungaria este o pondere mai puţin semnificativă a populaţiei româneşti. Există trei reprezentanţi ai statului român în Ungaria şi trei ai statului maghiar în România. Dar este o decizie suverană a fiecărui stat", a spus deputatul UDMR.