Deputatul UDMR Szabo Odon a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cursul întâlnirii pe care parlamentarii acestei formaţiuni au avut-o marţi cu premierul Victor Ponta, i-a adus acestuia la cunoştinţă mai multe nemulţumiri legate de învăţământ şi de drepturile minorităţilor.

Obligaţie prin lege

"Vizavi de învăţământul în limbile minorităţilor, am solicitat respectarea Legii Educaţiei, care impune obligaţia ca în şcolile mixte, unul dintre directori să fie din partea comunităţii etnice respective, iar în inspectorate să fie un număr de inspectori ai minorităţilor proporţional cu numărul de clase cu predare în limbile minorităţilor. Consider însă abuziv că în Bihor nu avem în prezent procentul stabilit prin lege. Ar trebui să avem 6,5 posturi de inspectori din totalul de 32 de posturi, dar nu avem", a spus deputatul UDMR.

"Suntem acuzaţi că facem discriminare şi segregare în şcoli. Dar în Oradea există trei şcoli profesionale, fiecare cu trei directori (n.r. - Mihai Viteazu, Traian Vuia şi Andrei Şaguna), şi unul ar trebui la fiecare să fie din partea noastră. Am reuşit doar la una, la Andrei Şaguna, să avem un director", a spus Szabo Odon.

Indignare

El a concluzionat: "Atunci de ce să nu declanşezi dorinţa de a avea o şcoală profesională numai în limba maghiară? Dacă nu suntem respectaţi, vă miraţi că ne dorim segregarea şcolilor?".

Szabo a afirmat că "nerespectarea legii ar trebui să-i indigneze şi pe români, la fel ca pe mine, pentru că dacă statul nu se ţine de cuvânt faţă de unguri, nu se va ţine de cuvânt nici faţă de români".

Gata cu "pertractările"!

Deputatul a mai precizat că până în prezent a avut cinci întâlniri cu conducerea Inspectoratului Şcolar "şi nu s-a rezolvat situaţia numirii de directori şi inspectori şcolari" propuşi de comunităţile etnice, refuzând însă să explice dacă motivul este împotrivirea inspectorului general Daniel Negrean sau altul. "Noi am făcut propuneri scrise, sub semnătura domnului Kiss (n.r. - Alexandru Kiss, preşedintele UDMR Bihor), dar nu s-au făcut numirile. Răbdarea noastră s-a terminat, pentru că luni începe şcoala!", a spus Szabo Odon.

Întrebat dacă Legea Educaţiei prevede sancţiuni în asemenea cazuri, deputatul a evitat răspunsul, afirmând doar că "important şi grav este că în aceste condiţii o instituţie a statului funcţionează ilegal". Totodată, el a încheiat afirmând că are speranţa "că problema va fi totuşi rezolvată", acest lucru fiindu-i promis şi de către premierul Victor Ponta la întâlnirea cu parlamentarii UDMR de la începutul săptămânii.

Numiri cu cântec

Pe de altă parte, contactat de BIHOREANUL, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor, Daniel Negrean, afirmă că situaţia reală este diferită de cea pe care a prezentat-o deputatul UDMR, iar că în cazul a două dintre şcolile profesionale persoanele propuse de UDMR nu îndeplineau condiţiile legale.

"Anul acesta am aprobat deja cu trei posturi de directori de şcoli mai multe decât anul trecut. În ce priveşte situaţia celor trei şcoli profesionale din Oradea, la Andrei Şaguna maghiarii au deja un director, iar la Traian Vuia şi la Mihai Viteazu nu am putut aproba directori maghiari fiindcă nu pot numi directori adjuncţi care nu au catedre în aceste şcoli. Dacă eu i-aş numi aşa cum propune UDMR, riscam ca membrii Consiliilor de Administraţie să nu aprobe numirile", a declarat şeful Inspectorului Şcolar Judeţean Bihor.

Sunt destui!

Cu referire la posturile de inspectori, Negrean a declarat că nu are nicio bază legală pentru a numi un anume număr de inspectori din partea minorităţilor, şi că aceştia trebuie numiţi în funcţie de numărul claselor cu predare în limbile minorităţilor. "Aşa am numit, pe lângă un inspector şcolar general adjunct pe problemele învăţământului în limbile minorităţilor, unul responsabil cu învăţământul preşcolar mixt, unul cu jumătate de post pentru dezvoltarea resurselor umane, altul, tot cu jumătate de normă, pentru limba maghiară şi germană şi, în fine, unul, la fel cu jumătate de normă, pentru limba slovacă şi minoritatea romă".

Nu e obligaţie

Daniel Negrean a afirmat, de asemenea, că Legea Educaţiei nu obligă, ci doar dă posibilitatea numirii de directori şi de inspectori şcolari din partea minorităţilor naţionale.

De altfel, aliniatele 8 şi 9 ale articolului 45 din Legea Educaţiei Naţionale invocate de Szabo Odon că ar obliga autorităţile să numească directori şi inspectori de şcoli din rândul minorităţilor arată, de fapt, că "Minorităţile naţionale au dreptul la reprezentare proporţională cu numărul de clase în organele de conducere ale unităţilor de învăţământ, ale inspectoratelor şcolare sau ale instituţiilor echivalente, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională, potrivit legii", şi respectiv că "În unităţile şcolare cu predare şi în limbile minorităţilor naţionale, unul dintre directori va fi un cadru didactic din rândul minorităţilor respective, cu respectarea criteriilor de competenţă profesională".