În politică, până şi matematica este relativă. Deşi candidatul UDMR a obţinut în Bihor cu aproape 3% mai puţin decât la precedentele alegeri prezidenţiale, pentru deputatul Szabo Odon această performanţă echivalează cu o victorie.

"Dacă în urmă cu cinci ani UDMR nu se afla în pe podium în Bihor, acesta fiind ocupat de Băsescu, Antonescu şi Geoană, de data aceasta UDMR este pe podium, după Klaus Iohannis şi Victor Ponta", a spus preşedintele executiv al UDMR Bihor, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Szabo, performanţa UDMR Bihor este cu atât mai lăudabilă cu cât pentru întâia dată alegătorii de etnie maghiară au avut de ales între doi candidaţi. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost concurat de orădeanul Szilagyi Zsolt, care - susţinut de PPMT - a reuşit să rupă 3% din voturile electoratului maghiar, lucru văzut de UDMR-ist ca o dezbinare.

"Trebuie terminat cu minciuna. Nu e adevărat că mai mulţi candidaţi maghiari pe buletinul de vot înseamnă mai mulţi alegători la urne", a spus Szabo. Deputatul a afirmat că în vreme ce UDMR a strâns cu circa 100.000 voturi peste cele 200.000 de semnături adunate pentru susţinerea candidatului său, Szilagyi Zsolt abia dacă a reuşit să transforme un sfert din semnături în voturi.

"Ori au fost semnături falsificate, ori candidatul a fost aşa de slab încât cei care au vrut să-l susţină s-au răzgândit", a spus udemeristul.

Pornind de la aceste premise, Szabo a cerut demisia candidatului Szilagyi Zsolt şi a liderului PPMT Toro Tibor. "Toro Tibor şi Szilagyi Zsolt ar trebuzi să îşi dea demisia pentru că au slăbit această comunitate. Au fost mai mari adversari ai comunităţii maghiare decât Corneliu Vadim Tudor şi Gheorghe Funar", a declarat deputatul.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea tur de scrutin, Szabo Odon a spus că UDMR va decide joi la Cluj dacă şi pe cine va susţine. Udemeristul a arătat că electoratul maghiar este disciplinat şi chiar dacă alegerea dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis este fără miză pentru el, se va prezenta la vot în număr mare pentru a susţine candidatul recomandat de UDMR.