Deşi de două săptămâni este în vacanţă parlamentară, deputatul UDMR Bihor Szabo Odon a organizat o conferinţă de presă pentru a expune o problemă pe care o consideră "profund inumană" şi "revoltătoare".

Plătiţi mai mult

Potrivit spuselor lui Szabo, până în prezent 15 pensionari bihoreni care au lucrat la fostele Cooperative Agricole de Producţie existente în regimul comunist au de restituit sume cuprinse între 5.000 şi 7.000 de lei după ce Casa Judeţeană de Pensii i-a anunţat că în perioada 2003-2007 au primit lunar pensii mai mari decât ar fi avut dreptul.

Pentru înţelegerea situaţiei, deputatul a dat exemplul unui locuitor din satul Mişca, Sandor Kovacs, care a lucrat 35 de ani ca zootehnist la CAP Chişlaz. "În anul 1991 omul s-a pensionat pe motiv de boală, fiind cardiac, iar în 1999 a atins limita de vârstă pentru a primi pensie aferentă vechimii în muncă. În perioada 2003-2007, în baza unor acte normative, pensia sa a fost dublată, dar greşit. Trebuia să se dubleze doar suma aferentă muncii prestate la CAP, nu şi partea de pensie de boală. Până în luna mai, avea o pensie de 579 lei, dar în iunie a primit de la Casa Judeţeană de Pensii o nouă decizie, că pensia lui trebuie să fie de 279 de lei, şi că trebuie să restituie 5.300 lei, încasaţi necuvenit în ultimii trei ani", a exemplificat Szabo.

"Pentru nişte oameni foarte bătrâni, care acum au peste 70 de ani şi care sunt şi bolnavi, acest lucru este profund inuman şi revoltător. Banii pe care trebuie să-i restituie sunt mai mulţi decât valorează o casă la ţară, iar ei riscă să rămână fără acoperiş deasupra capului, căci decizia de restituire are valoare de titlu executoriu", a spus deputatul UDMR.

UDMR acordă asistenţă

Szabo a afirmat că a luat deja legătura cu "mai mulţi colegi" de partid, care au decis pe de o parte să acorde asistenţă tuturor pensionarilor care vor să conteste deciziile atât la Casa de Pensii, cât şi în instanţă, dar pe de altă parte va trimite Ministerului Muncii o sesizare pentru iniţierea unei Ordonanţe de Guvern prin care să fie amnistiaţi.

"În acest sens există deja o bază legală pentru situaţii similare: Legea 544 din 2003, care dispune ca debitele pensionarilor din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale către bugetul asigurărilor sociale de sănătate, aflate în sarcina acestora la data intrării în vigoare a prezentei legi din domeniul relaţiilor de muncă şi asigurărilor sociale, anterioară intrării în vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, se scutesc de la plată. Altfel spus, cei care au primit pensii mai mari decât aveau dreptul din cauza unor erori de calcul, au fost scutiţi de la restituirea diferenţelor", a spus Szabo Odon.

"Aici nu pensionarii au fost vinovaţi, pentru că nu ei au cerut să li se mărească pensiile, şi nu ei au făcut calculele privind sumele pe care le-au încasat. Deci e corect să nu fie obligaţi acum să plăteacă pentru o vină care nu le aparţine", a adăugat deputatul UDMR.

El a afirmat că UDMR Bihor va acorda asistenţă juridică tuturor pensionarilor care vor solicita acest lucru, şi că prin contestaţiile depuse la Casa de Pensii şi la secţia de contencios administrativ a Tribunalului Bihor se urmăreşte să se câştige timp până la amnistierea fiscală. "Măcar să câştige timp până când se va da o Ordonanţă de Urgenţă", a spus Szabo, afirmând că, potrivit informaţiilor sale, decizii de restituire a unor sume de bani au primit până în prezent "câteva sute de pensionari, circa 400-500".

În Bihor - 100 de persoane

Contactat de BIHOREANUL, directorul general al Casei Judeţene de Pensii Bihor, Leontin Ţârle, a declarat însă că numărul pensionarilor cărora li s-au trimis decizii de restituire este de circa 100 de persoane.

"Vorbim cam de 100 de pensionari care vor trebui să restituie diverse dume de bani, în baza constatărilor făcute de un audit al Corpului de Control al Casei Naţionale de Pensii. În urma acţiunii, care s-a încheiat în primăvară, s-a constatat că unii pensionari din agricultură au beneficiat de majorări de pensii greşit calculate. În baza Ordonanţei de Guvern 67 din 2003 pensionarilor din agricultură li s-au dublat pensiile, iar în baza Ordonanţei de Guvern 250 din 2007 li s-au dublat pensiile celor care nu au beneficiat de majorări în 2003. Problema este, însă, că în judeţul Bihor, pentru aproximativ 100 de pensionari care au beneficiat de majorări în 2003 s-au calculat şi plătit majorări şi din 2007", a spus şeful CJP Bihor.