"Am înregistrat la Parlament, iar ieri (n.r. - marţi) Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor şi-a dat avizul pozitiv, inclusiv reprezentantul Ministerului Educaţiei a fost de acord, o iniţiativă pentru modificarea articolului 142 din Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale care vizează rezolvarea situaţiei semnalate de o serie de persoane care au dorit să susţină examen de admitere la Academia de Poliţie şi nu s-au putut înscrie pe motiv că au urmat sau absolvit pe locuri bugetate de stat o altă facultate, anterior", a declarat deputatul Szabo Odon într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Oradea.

În prezent, articolul 142 al Legii Educaţiei stipulează că "o persoană poate beneficia de finanţare de la bugetul de stat pentru un singur program de licenţă, pentru un singur program de master şi pentru un singur program de doctorat".

"Având în vedere această prevedere legală, nu se pot înscrie la facultăţi de Poliţie sau de Pompieri persoane care au beneficiat deja de finanţare de la bugetul de stat pentru urmarea unui program de studii universitare. Respingerea, din start, de la înscriere, a tuturor candidaţilor care au mai urmat cursurile unei facultăţi de stat, pe locuri fără plată, discriminează teoretic zeci de mii de posibili candidaţi, nu pentru că aceştia sunt pregătiţi sau pentru că nu îndeplinesc celelalte condiţii, ci pentru au deja o diplomă de licenţă la o facultate de stat", a mai spus deputatul UDMR.

Alături de deputaţii Szabo Odon şi Cseke Attila, la solicitarea acestora, iniţiativa a mai fost semnată şi de parlamentari din alte formaţiuni, precum Raluca Turcan (PDL), Radu Zlati şi Vasile Berci (PNL), Victor Cristea şi Petru Andea (PSD).