Candidatul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) la Preşedinţia României, Szilagyi Zsolt, vicepreşedintele organizaţiei şi şef de cabinet al eurodeputatului Tokes Laszlo, şi-a prezentat, luni, într-o conferinţă de presă, cel de-al 25.000-lea susţinător din Bihor.

Este vorba despre Varga Csaba, un orădean de 32 ani, primul alpinist din Bihor care, în doar un an, a reuşit să escaladeze două vârfuri de peste 8.000 metri: Gasherbrum, în 2013, respectiv Broad Peak, în 2014.

Tânărul, arhitect de meserie, a declarat că susţine candidatura vicepreşedintelui PPMT pentru că abordează teme tabu, cum este autonomia regională. "Eu cred într-o Românie federală. Şi cred că ar fi bine ca banii produşi într-o comunitate să rămână acolo", a explicat Varga.

În total, până la sfârşitul săptămânii trecute, Szilagyi susţine că membrii PPMT au reuşit să strângă mai bine de două treimi din cele 200.000 de voturi necesare pentru candidatura sa, listele urmând să fie centralizate cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare.

De altfel, optimist, vicepreşedintele PPMT este deja "cu un picior" în campanie, lansând deja o invitaţie contracandidatului său din UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, pentru o dezbatere în direct.

"Sunt teme importante de discutat şi sper ca membrii celor două staff-uri de campanie să fixeze data dezbaterii care va fi în direct, cel mai probabil online", a mai spus Szilagyi.