Ca în fiecare an din ultimii paisprezece, Fundaţia Academia Civică condusă de Ana Blandiana şi Romulus Rusan organizează la Sighet (jud. Maramureş), în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Fundaţia Konrad Adenauer, o şcoală de vară destinată elevilor şi profesorilor cu preocupări legate de istoria recentă a României.

Înscrierea la cursurile Şcolii de Vară, care se vor desfăşura anul acesta între 11 şi 18 iulie, este gratuită, singura cerinţă fiind ca doritorii să trimită un eseu tematic pe adresa Fundaţiei Academia Civică.

Elevii au de trecut o probă de imaginaţie: să-şi imagineze cum le va fi viaţa peste 10 ani şi să descrie la timpul trecut, în trei - cinci pagini ca de jurnal intim, "ce au făcut" în ziua de 25 martie 2021, încadrându-şi povestea în contextul social şi politic al acelei zile de peste un deceniu. Pentru profesori tema concursului este "Ce ar trebui să cuprindă un proiect didactic referitor la deportările în Bărăgan".

Lucrările pot fi trimise prin poştă, pe adresa Fundaţiei Academia Civică, Bucureşti, OP 22, CP 216, sau prin e-mail la adresa acivica@memorialsighet.ro, până la data de 1 mai.

Eseurile vor fi jurizate de reprezentanţi ai Fundaţei Academia Civică, ai Fundaţiei Konrad Adenauer şi ai Ministerului Educaţiei.

Orice informaţii suplimentare se pot obţine de la Fundaţia Academia Civică, tel. 021.312.98.52, fax 021.312.58.54, e-mail acivica@memorialsighet.ro, site www.memorialsighet.ro.

Cheltuielile de transport, cazarea şi masa pentru elevi vor fi suportate de Fundaţia Konrad Adenauer, iar diurna, cazarea şi cheltuielile de transport pentru profesori vor fi suportate de Ministerul Educaţiei.

Şcoala de Vară de la Sighet se desfăşoară anual la Memorialul Victimelor Comunismului, amenajat la iniţiativa Academiei Civice în clădirea fostei închisori comuniste în care au fost încarcerate elitele politice, universitare şi teologice ale României, între anii 1948 - 1964.

La Sighet au fost exterminaţi, între mulţi alţii, Iuliu Maniu, preşedintele PNŢ, istoricul Gheorghe Brătianu, patru episcopi greco-catolici, zeci de profesori universitari, foşti miniştri în guvernele interbelice, generali, scriitori, dar şi ţărani simpli.