Organizată de Asociaţia SARTISS şi Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea (ASMO) şi ajunsă la cea de-a 15-a ediţie în 10 ani de la înfiinţare, tabăra de vară Medical Adventure School in Holiday (MASH) a găzduit, în perioada 3-10 august, peste 50 de studenţi din toate zonele ţării. Ei au fost instruiţi cu privire la ce înseamnă medicina de urgenţă în zonele montane, de către lectori veniţi din toată ţara.
Despre succesul taberei MASH au vorbit, marţi, la sediul dealerului auto D&C din Oradea, doctorii Hadrian Borcea şi Mihai Berechet, Lucian Nisor, director tehnic al Salvamont Salvaspeo, ca organizatori, respectiv coproprietarul D&C Sorin David, din partea sponsorului.
Tinerii cursanţi au căpătat cunoştinţe privind tehnici de resuscitare, prim-ajutor şi salvare pe munte, cum ar fi coborârea pe o pârghie în peşteră, orientarea turistică şi trecerea peste pârâuri şi prăpăstii. Un punct aparte l-a constituit participarea la tabără a unui echipaj al unităţii speciale de aviaţie, care a organizat simulări de zbor, salvări de la altitudine şi proceduri de evacuare aeriană a răniţilor.
Prezenţa aviatorilor a avut nu doar un impact didactic, ci şi unul concret, sub aspectul completării "hărţii" serviciilor montane de salvare din zona Apusenilor. "S-au delimitat cu acest prilej 8 puncte de aterizare în zona montană, pentru operaţiuni de salvare, realizându-se corespondenţele între coordonatele GPS şi toponimele folosite de localnici sau salvamontişti", a anunţat dr. Borcea.
"Iniţiat în 2001 de un grup de studenţi medicinişti, care au pus bazele colaborării între instituţiile cu rol de salvare de urgenţă, tabăra a dus mai departe ideea de MASH completând-o cu educarea tinerilor şi a publicului cu privire la noţiunile de search and rescue", a spus dr. Berechet, arătând că tot o premieră a fost şi implicarea unor sponsori precum dealerul auto D&C, care a asigurat logistica, dar a şi organizat un apreciat test drive montan cu noul Touareg.
"În perioada asta dificilă, când fiecare se gândeşte numai la el, e foarte important ce fac oamenii aceştia. Iată că lucruri care acum 15 ani le vedeam doar în filme la TV, operaţiuni de salvare spectaculoase, le întâlnim azi în România, în Bihor", a spus managerul Sorin David, arătând şi similitudinile dintre noul SUV al Volkswagen şi salvatorii montani: "E o maşină care, la fel ca ei, îşi depăşeşte limitele. De altfel, Touareg este numele unui popor care trăieşte în Sahara, un popor neînfricat, viteaz, remarcabil prin faptul că poate supravieţui în asemenea condiţii".
Coordonatorul SMURD, dr. Hadrian Borcea, a mai anunţat, cu acest prilej, că tabăra MASH, cu un buget de 50.000 de lei, este doar o primă etapă dintr-un proiect de 6 luni sprijinit financiar de Consiliul Local Oradea. "În cea de a doua vor urma o serie de cursuri şi activităţi de pregătire de prim ajutor care se vor organiza în cinci licee orădene. În cadrul lor, studenţii medicinişti care au fost prezenţi la MASH vor ajuta elevii să înţeleagă şi să reţină principii de prim ajutor în zona montană", a spus dr. Hadrian Borcea.