Frigul scumpeşte carnea de miel. Ciobanii bihoreni spun că iarna prelungită, care amână păşunatul, şi sărbătorile de Paşti, care vin mai repede decât în ultimii şapte ani, vor provoca o penurie de carne de miel în pieţele din Oradea.

"Dacă anul trecut kilogramul de carne de miel în viu s-a vândut cu 9-10 lei, probabil anul ăsta se va da cu 10-11 lei, pentru că vor fi mai puţini miei buni pentru tăiere. Frigul nu-i lasă să crească cum trebuie", spune un crescător. Şi la fel se va întâmpla şi cu legumele şi fructele...

Prea mici

Dumitru Gheorghe, crescător de oi BihorÎn loc să ajungă în aprilie pe masa consumatorilor orădeni, anul acesta mieii din Bihor vor pleca la export în mai. "Nu ştiu niciun cioban din judeţ care să aibă miei pentru tăiere pe sărbătorile de Paşti", zice Dumitru Gheorghe (foto), oier sibian stabilit de trei decenii în Santău Mare.

Mitică, cum îi spun localnicii, creşte împreună cu fiii săi, Dumitru şi Ioan, peste 1.300 de oi din rasa Ţurcană Bucălaie pe o sută de hectare de păşune cumpărate spre graniţă. Deşi majoritatea oilor au miei, Mitică nu va trimite niciun kilogram de carne în piaţă pentru Paştele catolicilor din 1 aprilie ori pentru cel ortodox din 8 aprilie.

"Cei mai mari miei abia dacă au la 6 kilograme. Ar trebui să aibă măcar 20 de kilograme ca să poată fi tăiaţi şi să rămână din ei 10 kilograme de carne", spune bărbatul. Şi chiar dacă ar hotărî să taie din miei, ieşind în pierdere, ciobanul ar rămâne cu carcasele nevândute! Pe de o parte tot au prea puţină carne, pe de alta, fiind prea tânără, aceasta are un conţinut ridicat de colagen, greu de digerat.

Nu rentează

Ioan Sava, cioban cu o turmă de 900 de oi din zona Valea lui Mihai, spune că şi dacă ar avea miei mari, tot nu i-ar tăia. "Nu merită să mergi în piaţă la noi. Prea puţini bihoreni mai ţin tradiţiile. Nu se mai mănâncă miel nici măcar de Paşti. Faci tot felul de acte şi analize, plăteşti tot felul de taxe şi pe urmă ieşi în pierdere, pentru că preţul e în bătaie de joc".

Omul estimează că mieii se vor scumpi de la 9 la 11 lei pe kilogram, ceea ce nu ar acoperi costurile cu creşterea şi îngrijirea animalului, transportul, formalităţile şi serviciile măcelarilor. Sava spune că îşi va vinde mieii en gros la primăvară, când vor prinde mai multă carne. "Pui mâna pe telefon, vine TIR-ul, cântăreşti, încarci şi ai terminat", zice oierul.

Un’ te duci tu, mielule?

Mieii din Bihor iau astfel drumul Israelului sau al ţărilor arabe. Înţeleşi între ei, intermediarii obligă producătorii să vândă la 7 lei kilogramul şi îi plătesc cu întârziere, după 2-6 luni. Şi la fel se întâmplă în toată ţara. "Intermediarii şi achizitorii îşi scot profitul de pe crescători. Vând mieii în câştig fără să-i îngraşe cu un kilogram măcar şi te plătesc după luni de zile", confirmă preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sânlazăr, Dan Pop.

Asociaţiile oierilor vor să pună presiune pe Ministerul Agriculturii pentru reînfiinţarea centrelor de achiziţii. "Dacă ar dispărea samsarii, ar câştiga şi crescătorii, şi cumpărătorii. Primii ar vinde la un preţ mai bun, iar cei din urmă ar cumpăra mai ieftin", spune Pop.

Legumicultura la rece

Iarna prelungită le face probleme nu doar crescătorilor de animale, ci şi legumicultorilor. Temperaturile nefiresc de scăzute pentru această perioadă îi obligă pe cultivatori să-şi încălzească serele, ceea ce le majorează costurile de producţie. "Dacă iarna trecută am consumat cam 100 metri cubi de lemne şi 20 de tone de cărbune ca să încălzesc serele, iarna asta consum cu 30 de tone de cărbune mai mult", zice un legumicultor din Satu Nou, Marcel Maxim. Începând din ianuarie, a pus pe foc tot la trei ore sau chiar şi la două ore, în funcţie de frigul de afară.

Legumicultorul spune că majorarea cheltuielilor va duce la creşterea preţului roşiilor. "Noi vom ieşi cu roşii la 10 lei kilogramul pentru că nu folosim niciun fel de chimicale. Până şi polenizarea o facem cu bondari africani importaţi din Belgia. Celelalte tomate vor fi pe la 5 lei kilogramul". Marcel spune că preţul ar fi fost şi mai mare, dar fermierii care s-au înscris în programul "Tomate" s-au obligat să vândă fiecare câte două tone de roşii înainte de 1 iunie pentru a primi subvenţia de 3.000 euro. "Din cauza frigului, majoritatea vor ieşi pe piaţă mai târziu cu două săptămâni, cam pe la 10 mai, aşa că vor trebui să lase din preţ ca să poată vinde", explică bărbatul.

Piersici de Spania

Primăvara capricioasă le dă emoţii şi pomicultorilor. "Deocamdată nu ştiu în ce măsură frigul din martie a afectat mugurii. Sper că nu mult. Mult mai grav ar fi să se încălzească, să dea în floare şi apoi să vină din nou îngheţul", spune Tiberiu Beires, pomicultor din Sîntimbreu. Bărbatul are 2,5 hectare de piersici şi speră ca iarna să treacă fără să se întoarcă, cu episoade de ger, aşa cum ameninţă meteorologii. "Până nu dă floarea pomii nu sunt afectaţi nici de temperaturi de -7 grade. Dar apoi contează şi un singur grad".

Pomicultorul speră să scoată la vânzare primele piersici la jumătatea lunii iulie. Tiberiu susţine că, indiferent de producţie, preţul piersicilor va rămâne la nivelul din 2017. "În fiecare primăvară se spune că se vor scumpi fructele, iar vara se ieftinesc. Se aduc piersici din Italia şi Spania la preţuri cu care nu poţi concura", explică el. De altfel, acesta e şi motivul pentru care intenţionează să-şi vândă marfa en gros, cu preţuri între 1,2 - 2 lei pe kilogram, decât să mai piardă timp şi bani în piaţă, încercând să obţină mai mult.

Pentru că, indiferent cât cheltuie producătorul pentru a obţine miei, legume sau fructe, preţul final îl dă tot piaţa...


"Iarna s-a prelungit. Ţii mieii la căldură pentru că nu îi poţi lăsa în zăpadă, ţii oile cu furaje că nu au iarbă de Paşte, aşa că e normal să crească preţul cărnii. Însă degeaba îi ceri cumpărătorului să dea 15 lei pe kilogram, că nu are de unde"

Dan Pop, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din Sânlazăr


PIAŢA HYPERMARKET-URILOR
"Preţul se reglează prin cerere şi ofertă"

Nicolae Hodișan, șeful Direcției Agricole BihorÎn ciuda creşterii costurilor de producţie din cauza iernii prelungite, şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan (foto), nu crede în scumpiri majore la miei, roşii sau piersici. "Preţul se reglează prin cerere şi ofertă. Poate fi frig la noi, dar dacă e cald în sudul ţării sau în alte ţări de unde se importă, oferta rămâne la acelaşi nivel", spune directorul.

Cel mai bun exemplu îl oferă hypermarketurile. "Dacă magazinele vor vinde de Paşti carne de miel, ciobanii nu vor putea impune un preţ peste cel fixat de acestea". În plus, Hodişan a remarcat în ultima perioadă o orientare a cumpărătorilor către comerţul modern. "Există un trend al hypermarket-urilor. Omul le preferă pentru oferta variată, comerţul controlat şi condiţiile de păstrare a produselor, la temperaturi constante, care le menţin proprietăţile", spune directorul. Chiar dacă alimentele nu sunt la fel de gustoase precum cele de la ţară...