Thomas Matthew Crooks, americanul de 20 de ani care a încercat să-l asasineze pe fostul președinte Donald Trump, avea materiale explozive în mașină și în reședința sa, au declarat surse din rândul anchetatorilor pentru CNN, potrivit Antena 3. Detalii suplimentare despre aceste materiale nu se cunosc încă.

Crooks a fost ucis de agenții Serviciului Secret imediat după ce a tras asupra lui Trump, care susținea un discurs politic. Înainte de a fi omorât, atacatorul a împușcat mortal un alt participant la miting și a rănit grav alte două persoane. Fostul președinte american a fost rănit în zona urechii, iar susținătorii săi l-au văzut cu rana sângerândă în timp ce era scos de pe scenă de agenți.

După ce a fost omorât, atacatorul a fost identificat după arma pe care a folosit-o, pentru că nu avea asupra lui niciun act de identitate. Crooks a tras focurile de armă cu o pușcă automată, de pe o clădire aflată în apropiere de locul de desfășurare a mitingului politic, dar în afara zonei alocate participanților.

L-au observat că se comporta suspect

CNN mai scrie că Crooks a fost observat de forțele de ordine că avea un comportament suspect, în afara spațiului destinat mitingului. Ofițerilor de poliție li s-ar fi cerut să îl aibă în atenție, informație care a fost transmisă și către Secret Service.

Ulterior, oameni care l-au observat că e înarmat ar fi alertat polițiștii, dar fără ca asta să-l oprească pe atacator să-și ducă planul la îndeplinire.

Presa americană a aflat despre Crooks că locuia la o oră distanță de mers cu mașina de locul unde s-a întâmplat atacul, dar și că, atunci când era elev, a primit un premiu de 500 de dolari de la Inițiativa Națională pentru Matematică și Știință.

Trump nu își schimbă programul

Donald Trump a postat duminică un mesaj pe platforma sa socială Truth Social, spunând că aşteaptă cu nerăbdare să vorbească în Wisconsin, unde săptămâna viitoare va avea loc Convenţia Naţională Republicană, ceea ce înseamnă că nu îşi schimbă programul. De asemenea, fostul președinte le-a transmis americanilor să rămână uniţi.

„Mulţumesc tuturor pentru gândurile şi rugăciunile de ieri, deoarece numai Dumnezeu a fost cel care a împiedicat să se întâmple inimaginabilul. Nu ne vom teme, ci în schimb vom rămâne persistenţi în credinţa noastră şi sfidători în faţa răului", a spus Trump. „Iubirea noastră se îndreaptă către celelalte victime şi către familiile lor”, a adăugat el.

Biden a cerut o anchetă

Într-o declarație de presă făcută duminică la Casa Albă, președintele american Joe Biden a vorbit despre atac. Liderul american a spus din nou, așa cum a declarat la scurt timp după producerea tentativei eșuate de asasinat, că „nu există loc în America pentru violență” și că SUA au nevoie de unitate.

„Am vorbit cu Donald Trump, am avut o discuție scurtă și bună. Mă rog pentru el și familia sa. Condoleanțe pentru victima atentatului, a fost un bărbat care și-a protejat familia, Dumnezeu să îl protejeze”, a spus Biden.

„Știm cine e atacatorul, dar nu știm încă motivele din spatele atacului”, a mai declarat președintele, cerând tuturor să nu facă speculații privind motivele sau afinitățile politice ale atacatorului.

Joe Biden a anunțat și că a cerut o investigație independentă, pentru a afla toate detaliile întâmplărilor de sâmbătă, dar și că i-a cerut șefului Serviciului Secret să își revizuiască măsurile de securitate pentru Convenția Republicană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!