Promise încă de la sfârşitul toamnei trecute, numele celor doi reprezentanţi ai PNL Bihor în cursa pentru cele mai importante poziţii din administraţia publică locală au fost decise şi anunţate joi, combinaţia acestora fiind o surpriză pe care nimeni nu mizase până acum, ba nici măcar nu fusese vehiculată în culise ca simplă posibilitate teoretică.

Comitetului Executiv Judeţean al organizaţiei, din care fac parte 33 de persoane, a hotărât ca primarul Oradiei, Ilie Bolojan, să fie candidatul PNL pentru un nou mandat la conducerea municipiului, iar viceprimarul Mircea Mălan, cel mai apropiat colaborator al său, la conducerea Consiliului Judeţean Bihor.

Popa, înapoi în Parlament

Hotărârea Comitetului Executiv Judeţean al PNL Bihor a fost adusă la cunoştinţa presei locale printr-un comunicat lapidar.

"Azi, 28.01.2016, în şedinta Comitetului Judeţean Executiv, în condiţiile în care Dl. Popa Cornel - Copreşedinte PNL Bihor, şi-a exprimat intenţia de a candida pentru un mandat de parlamentar, a avut loc desemnarea candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor în persoana Dlui Mălan Mircea precum şi a candidatului la funcţia de primar al municipiului Oradea în persoana Dlui Bolojan Ilie. Cele două candidaturi urmează a fi validate în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional al PNL", se arată în comunicat.

În finalul acestuia, o ultimă precizare, şi anume că "de asemenea s-a votat menţinerea politicilor actuale de alianţă atât la nivelul judeţului Bihor, cât şi la nivelul municipiului Oradea".

Soluţie surpriză

Decizia privind noul tandem este surprinzătoare nu neapărat în ce priveşte a treia candidatură a primaruluI Ilie Bolojan, cotat cu 70% din intenţiile de vot ale orădenilor până şi în sondajele adversarilor, ci sub aspectul combinaţiei, având în vedere că viceprimarul Mircea Mălan era luat în considerare exclusiv ca "succesor" al edilului-şef în eventualitatea în care Bolojan nu ar fi acceptat încă o candidatură.

În condiţiile în care co-preşedintele organizaţiei, Cornel Popa, a "mişcat" greu lucrurile în calitate de preşedinte CJ, nederulând proiectele cu aceeaşi viteză a primarului (de pildă nu a procedat la desemnarea companiilor care să asigure curse externe pe Aeroportul recent modernizat), ba chiar - în loc să se sincronizeze cu acesta -  s-a răzgândit în ce priveşte mutarea Muzeului în Cetate şi a susţinerii proiectului centurii metropolitane în strategia de dezvoltare a judeţului, edilul Oradiei i-ar fi sugerat lui Popa că ar fi preferabil să renunţe la încă o candidatură, optând pentru continuarea lină a parcursului politic în Parlament, unde a activat şi în trecut, atât ca deputat (două mandate), cât şi ca senator (un mandat).

Greu de convins

"La un moment dat, în partid s-a discutat varianta ca Bolojan să-şi asume el candidatura la judeţ, iar la Primărie să candideze, cum unii prevedeau, viceprimarul Mircea Mălan. În final s-a decis invers: să rămână Bolojan la Oradea, cu obiectivul ca în Consiliul Local să încerce în premieră obţinerea unei majorităţi de două treimi pentru PNL, iar Mălan să candideze pentru conducerea Consiliului Judeţean. Cornel Popa îşi va păstra neştirbită  poziţia de preşedinte al PNL Bihor, iar la toamnă va deschide lista pentru alegerile parlamentare", a explicat o sursă BIHOREANULUI.

Se pare că viceprimarul Mircea Mălan a fost cel mai greu de convins să accepte inedita formulă, până în prezent el având intenţia să candideze doar la Primărie şi doar în eventualitatea că Bolojan nu ar mai fi vrut să se înscrie în cursă.