În faţa colegilor adunaţi miercuri după-amiază la Casa de Cultură a Sindicatelor şi a copreşedinţilor partidului, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, prezenţi la Oradea pentru a asista la lansarea candidaţilor liberali pentru funcţiile de primar şi pentru conducerea Consiliului Judeţean, "vedetele" PNL Bihor, Ilie Bolojan şi Mircea Mălan, au explicat motivele pentru care vor candida, dar şi o parte din ceea ce vor să facă în eventualitatea câştigării alegerilor.

Municipiul şi judeţul, în tandem

Vizibil emoţionat, viceprimarul Mircea Mălan a povestit colegilor că, pentru a fi validat în postura de candidat la Consiliul Judeţean, a trebuit să completeze un formular cu cinci rubrici solicitat de conducerea centrală a partidului, prima întrebare fiind motivul pentru care şi-a dorit să candideze. "Am acceptat pentru că vreau ca PNL să se prezinte în faţa cetăţenilor cu o viziune unitară de dezvoltare a judeţului Bihor, care să integreze strategiile de dezvoltare ale tuturor localităţilor, inclusiv a Oradiei", a spus Mălan, adăugând că "este nevoie ca strategia de dezvoltare a judeţului să se coreleze cu strategia de dezvoltare a Oradiei".

În condiţiile în care tocmai lipsa de sincronizare dintre Primăria Oradea şi CJ Bihor este considerată de liberali ca fiind "călcâiul lui Ahile" în ultimii trei ani, Mălan a dat câteva exemple de direcţii în care cele două instituţii au nevoie de o partitură comună. "Aeroportul este în administrarea Consiliului Judeţean, dar este vital pentru dezvoltarea Oradiei, în Oradea intră zilnic 25.000 de navetişti din judeţ, Spitalul Judeţean este în administrarea municipiului, dar este operator judeţean, la fel ca şi Compania de Apă Oradea", a spus Mălan, subliniind necesitatea ca municipalitatea şi judeţul să coopereze: "Consiliul Judeţean şi Primăria Oradea nu sunt în competiţie, ci sunt şi trebuie să fie complementare, Consiliul Judeţean trebuie să contribuie la dezvoltarea Oradiei, iar expertiza Oradiei în dezvoltare trebuie "exportată" la nivelul întregului judeţ".

Şi-a fixat termene

Mălan a exemplificat şi câteva dintre direcţiile de acţiune pe care le preconizează. Astfel, pe lângă continuarea "proiectelor începute şi la care s-a lucrat temeinic", precum dezvoltarea Aeroportului şi implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor, actualul viceprimar al Oradiei a spus că dacă va ajunge la conducerea Consiliului Judeţean va urmări înfiinţarea de parcuri industriale "pe întreg teritoriul judeţului", asocierea CJ la Agenţia de dezvoltare a municipalităţii, care "să gândească strategii pentru atragerea investitorilor în judeţ", valorificarea potenţialului turistic al judeţului, sprijinirea producătorilor agricoli şi a celor din domeniul artizanatului, precum şi dezvoltarea unor "proiecte regionale integrate". Mălan a spus că "până la sfârşitul lunii februarie" va definitiva strategia pentru judeţ, "urmând ca în martie s-o dezbatem în fiecare colţ al judeţului".

El şi-a încheiat discursul în aplauzele colegilor citând din spusele lui IC Brătianu: "Nu ascultaţi pe nimeni, nici pe noi, nici pe adversarii noştri, ci ascultaţi faptele, şi ale unora, şi ale altora, căci doar ele spun adevărul!". Cu tâlc limpede: în vreme ce liberalii au ce arăta bihorenilor, alţii doar dau din gură...

Urmează "reglaje fine"

Un mesaj similar a transmis şi primarul Ilie Bolojan, spunând că "cei care nu au făcut nimic sau aproape nimic pentru Oradea şi pentru Bihor nu au de ce să dea cu pietre în noi", aluzie tot la principalii adversari, pesediştii, al căror "brand" este sabotarea proiectelor de dezvoltare.

Mărturisind că pentru el are loc "un sfârşit", dar şi "un nou început", Bolojan a spus că mandatul acesta a fost mult mai greu decât cel dintâi, datorită mulţimii de proiecte care au trebuit finalizate, iar reuşitele nu i se datorează doar lui, ci şi consilierilor locali ai PNL şi "colegilor din Primărie".

Primarul a afirmat că în dezvoltarea Oradiei a luat sfârşit o etapă, al cărei obiectiv a fost recuperarea decalajelor în infrastructura mare, ceea ce s-a realizat de vreme ce inclusiv Forbes, "o publicaţie absolut onorabilă, ne plasează pe locul patru în România ca oraş în care merită să trăieşti şi să investeşti", adăugând că de acum vor trebui făcute "reglaje fine", adică "să ne conexăm eforturile, să dezvoltăm turismul, pentru că industria nu va putea menţine ritmul de dezvoltare, sens în care este recomandat să fuzionăm cu Sînmartinul", dar şi să fie stimulată pregătirea forţei de muncă calificate, atât prin învăţământul profesional, cât şi prin cel universitar. "Trebuie să continuăm prin susţinerea companiilor, astfel încât prin concurenţa care se creează să avem mai multe locuri de muncă mai bine plătite", a spus primarul.

De la unire la prosperitate

De asemenea, şi Bolojan a explicat, pe scurt, de ce liberalii au ales varianta tandemului cu el la Primărie în continuare şi cu Mălan la judeţ: pentru că în acest fel PNL poate obţine maximum de câştig atât în Consiliul Municipal, cât şi în Consiliul Judeţean. "34% dintre românii cu drept de vot din Bihor locuiesc în Oradea. Trebuie să le explicăm că ei votează nu doar pentru Primăria Oradea şi pentru Consiliul Local Oradea, ci şi pentru Consiliul Judeţean Bihor, pentru o listă de consilieri judeţeni din care să fie ales preşedintele CJ, a spus Bolojan, cerându-le colegilor să explice acest lucru, la rându-le, tuturor, şi adăugând că "PNL a fost în aceşti ani motorul dezvoltării Oradiei şi Bihorului".

În final, primarul a amintit că în 2018 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, iar în aprilie 2019 un secol de administraţie românească în Oradea, iar pentru el va fi "o mare onoare" să conducă oraşul şi să-şi invite colegii "în piaţa centrală", însă urmăreşte ca după unire să urmeze şi prosperitatea. "Dacă înaintaşii noştri ne-au lăsat o Românie întreagă, noi trebuie să lăsăm urmaşilor noştri o Românie prosperă!", a spus Bolojan.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

Liberalii şi-au dezvăluit candidaţii la 55 dintre cele 101 primării din Bihor. Ghilea: Avem nevoie de 152.000 de voturi ca să câştigăm judeţul (FOTO)

Cornel Popa la lansarea candidaţilor PNL pentru locale: Încă patru curse internaţionale la Oradea, plus promisiunea de a sta "zi şi noapte" alături de Bolojan şi Mălan