Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, au deschis seria manifestărilor dedicate celebării a 100 de ani de la Marea Unire cu lansarea unui album dedicat satelor din zona Bistrei.
Volumul, coordonat de Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Stelian Nistor, Ioan Giarca și Cosmin Patca, cuprinde un scurt istoric al zonei Bistrei, respectiv o serie de fotografii din localitățile de pe cuprinsul său, înfățișând patrimoniul natural și construit.
Moderatorul evenimentului, istoricul Gabriel Moisa, a arătat că „este prima manifestare organizată de Facultate și Centrul de Studii Interdisciplinare cu ocazia Centenarului”. Seria va cuprinde 20 de manifestări, întinse până în luna decembrie, fiind vorba de conferințe, sesiuni de comunicări științifice, unele internaționale, expoziții și lansarea unui volum de istorie dedicat Centenarului. Ele vor fi ținute împreună cu partenerii locali, cu liceele din județ și cu cei din străinătate, între care universitățile din Chișinău, Cernăuți, Amiens și Padova.
Luând cuvântul, rectorul Constantin Bungău a spus că „istoricii s-au lansat într-o cursă, iar anul acesta nu e doar al Centenarului, ci și anul de marcare a 55 de ani de învățământ superior continuu la Oradea”. În continuare, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Ioan Horga, a arătat că „autorii ne aduc în față o zonă puțin cunoscută, este un volum în care sunt prezentate toate monumentele de patrimoniu construit în Țara Bistrei de români, maghiari, slovaci”.
Istoricul Sever Dumitrașcu a intrat în profunzimea subiectului, făcând referire la bisericile înființate pe Valea Bistrei, unele de maramureșenii ce veneau „pe un drum al oilor”. „Am avut noroc cu ei, că ne-au consolidat creștinismul. Ei, alături de mlaștinile existente aici, care ne-au apărat de probleme”, a încheiat universitarul.
Coordonator al lucrării istoricul Sorin Șipoș, a prezentat astfel albumul: „Este un album menit să scoată în evidență patrimoniul Țării Bistrei. L-am pus în amintirea Părinților, Preoților și Dascălilor noștri, fiindcă lor le datorăm foarte multe lucruri. Am ales Valea Bistrei dintr-o rațiune sentimentală – suntem de acolo [o parte a coordonatorilor sunt de origine din acele localități – n.r.] și trebuie să dăm ceva înapoi. Așa că am decis, împreună cu colegii de la Geografie, de la Arte, să identificăm patrimoniul de acolo, să-l promovăm și să transformăm zona într-una turistică, fiindcă este o zonă interetnică și interconfesională foarte frumoasă”.
Albumul a fost tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor, între partenerii proiectului fiind Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Primăria Comunei Popești, Consulatul General Onorific al Republicii Slovace în România, Université de Picardie Jules Verne din Amiens și Università degli Studi di Padova. Cartea va fi disponibilă în bibliotecile publice.