Violenţa în rândul copiilor a devenit deja un fenomen, care se agravează cu atât mai mult cu cât scade vârsta protagoniştilor, agresori şi victime deopotrivă. Un episod ilustrativ în acest sens - petrecut la Şcoala generală 11 din Oradea, unde un elev de 12 ani a ajuns în spital după ce a fost bătut de alţii trei - demonstrează incapacitatea dascălilor şi a autorităţilor de a preveni asemenea probleme.

Ba chiar şi de a le da o rezolvare corectă, cum s-a întâmplat în acest caz. Căci, nemulţumiţi că agresorii - doi băieţi de câte 12 ani şi altul de 14 ani - nu au fost sancţionaţi de conducerea şcolii, părinţii victimei au ajuns să depună plângere penală împotriva lor la procurorii Parchetului Oradea. Ce pedeapsă e simpla mustrare decisă de conducerea şcolii când atacul a fost premeditat, iar doi dintre bătăuşi au deja un mic cazier?....

Bătaie anunţată

Andrei, elev de nota 10 în clasa a Vl-a la Şcoala generală 11, a fost atacat şi bătut pe 19 octombrie, la prânz, chiar înainte de ziua lui. Scandalul, spune tatăl băiatului, a fost pornit de Cristian, un coleg dintr-o clasă paralelă. "A venit în clasa lui Andrei în pauză şi, de faţă cu alţi copii, l-a întrebat pe copilul meu când termină orele. Apoi i-a spus: "Eşti un om mort, oricum. Îţi vei primi porţia!"", povesteşte tatăl băiatului, Dan Brâncoveanu.

La prânz, când copilul a ieşit de la ore împreună cu o colegă, Cristian îl aştepta în spatele şcolii împreună cu alţi doi băieţi: Roland, un adolescent de 14 ani, elev în clasa a Vlll-a la aceeaşi şcoală, şi Romeo, 12 ani, elev în a IV-a la Liceul german Friedrich Schiller.

"La început Cristian i-a luat copilului meu telefonul mobil, iar când Andrei i l-a cerut înapoi, i l-a dat, dar apoi au tăbărât pe el. L-au bătut cu pumnii şi picioarele până când au intervenit câţiva trecători. Apoi, când oamenii au plecat, au luat-o de la capăt", spune bărbatul.

Nu mai vrea la şcoală

Andrei a scăpat de atacatori doar cu fuga şi, odată ajuns acasă, şi-a sunat mama pentru a-i povesti ce s-a întâmplat. "Îl durea capul, nasul, era plin de vânătăi şi de sânge. A doua zi ne-am dus cu el la spital".

Fiind diagnosticat cu o fractură de piramidă nazală, copilul a fost internat la Spitalul Municipal. Potrivit certificatului întocmit de medicii legişti, pe lângă rănile fizice, pentru a căror vindecare sunt necesare cel puţin 18 zile de îngrijiri medicale, băiatul a rămas traumatizat. "Din punct de vedere afectiv prezintă stări frecvente de îngrijorare, teamă de a merge la şcoală şi de a se întâlni cu agresorul, motiv pentru care se recomandă consiliere psihologică individuală", se arată în document.

Mici bandiţi

Deşi iniţial nu au intenţionat să reclame agresiunea, părinţii lui Andrei au decis totuşi să depună plângere, miercuri, după ce au constatat că, în loc să-i sancţioneze, conducerea şcolii s-a limitat să le aplice bătăuşilor câte o mustrare, ca şi cum ar fi fost vorba de o bătaie din joacă, şi nu un atac în toată regula.

"Am rugat copiii şi diriginţii să facă o caracterizare anonimă a copilului meu şi a agresorilor, din care reiese clar că fiul meu nu i-a provocat. Ba din contră, destui alţi elevi spun că aceştia erau cunoscuţi prin comportamentul violent", spune tatăl lui Andrei. Revoltat, Dan Brâncoveanu suferă că băiatul său are nevoie de psiholog şi că nu mai vrea să meargă la şcoală de frică, iar bătăuşii scapă nepedepsiţi. "Asta este efectiv o încurajare, să procedeze la fel şi pe viitor", spune bărbatul.

Cei trei bătăuşi, într-adevăr, nu sunt la prima ispravă de acest gen. "După ce au aflat că solicit măsuri mai aspre, şi alţi părinţi mi s-au alăturat. Băieţii aceia, bandiţi, că nu pot să le spun altfel, au buzunărit mai mulţi alţi copii ca să le ia banii. Atât doar că au căutat la unii care nu aveau ce să le dea. Iar băiatul acela de clasa a Vl-a se crede şmecher, are un vocabular obscen, inacceptabil. În faţa unor colege de clasă şi-a descheiat şliţul şi şi-a scos penisul afară, ca să arate ce are el. Iar asta în şcoală! Degeaba pretinde conducerea că acolo totul e în regulă!", acuză Brâncoveanu.

Sancţiuni adecvate

Adelina Iacob, directoarea şcolii, susţine însă că sancţiunea aplicată bătăuşilor a fost corectă. "Sunt surprinsă că s-a dat aşa amploare cazului şi nu înţeleg nemulţumirea părintelui, deoarece am luat măsuri adecvate. Nu puteam face mai mult deoarece incidentul s-a petrecut în afara şcolii. Purtarea celor doi copii agresori a fost analizată în faţa claselor şi a şcolii, iar Consiliul de Disciplină a decis sancţionarea lor cu mustrare. Unul din ei a mai avut, într-adevăr, probleme, dar nu de acest gen. Este un elev cu mai multă energie, mai greu de ţinut în frâu", a declarat directoarea pentru BIHOREANUL.

La Liceul german Friedrich Schiller, în schimb, unde învaţă cel de-al treilea bătăuş, directoarea spune că ar lua măsuri mai drastice, dar nu poate. "Elevul în cauză e un copil problemă. Un an a rămas repetent, anul trecut părinţii nici nu l-au înscris. Acum a venit din nou, tot în clasa a IV-a, şi din prima săptămână a avut probleme cu Poliţia, fiindcă a bătut un coleg. Pentru că mama lui nu a venit la discuţie, am chemat poliţistul de proximitate să-l consilieze. Fiind însă aşa mic, nu pot să-l exmatriculez sau să-l suspend, căci nu îmi permite legea", a explicat directoarea Adriana Bunea.

Vor cerceta

Tatăl lui Andrei e nemulţumit şi de faptul că, deşi poliţistul de patrulare din zonă a fost anunţat despre cele întâmplate, în loc să facă cercetări pentru a trage la răspundere vinovaţii, acesta s-a limitat să le amendeze acestora părinţii cu câte 100 de lei.

Reprezentanţii Poliţiei susţin însă că, în cazul lovirilor, cercetările se demarează doar în urma unor plângeri depuse de victime. În caz contrar, singura măsură care se putea lua după sesizarea evenimentului era sancţionarea contravenţională a protagoniştilor.

"Poliţistul de proximitate i-a identificat pe agresori, care au fost chemaţi apoi împreună cu părinţii pentru consiliere. Copiilor li s-au explicat consecinţele faptelor lor, iar în final poliţistul a aplicat trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 100 de lei fiecare. La cei sub 14 ani pe numele părinţilor, pentru nesupravegherea minorilor, iar băiatul de peste 14 ani a primit amenda personal, pentru injurii aduse în public şi tulburarea liniştii şi ordinii publice", a declarat comisarul Ioana Indrieş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Ruşinos

10 Doseanu.jpgPovestea, însă, nu se va opri aici. Părinţii lui Andrei au depus o contestaţie la şcolile unde învaţă agresorii, cerând reanalizarea cazului, au sesizat Inspectoratul Şcolar şi, totodată, au înregistrat o plângere penală şi la Parchetul Oradea, pentru loviri şi alte violenţe.

"Apreciem ca ruşinoasă sancţiunea aplicată celor trei pentru o agresiune atât de gravă. Aici nu a fost vorba de o palmă sau de o bătaie din joacă. Copilul a fost bătut crunt, cu picioarele, cu pumnii, şi a suferit leziuni serioase, nu o vânătaie sau două. Sperăm să nu fie nevoie să se întâmple vreo nenorocire ca în alte oraşe pentru a se lua măsuri", a declarat avocatul familiei Brâncoveanu, Răzvan Doseanu (foto). Pentru că, atunci, ar fi prea târziu nu doar pentru victime, ci şi pentru agresori, căci vieţile tuturor ar putea fi marcate pentru totdeauna...


FĂRĂ BODYGUARD
Copilul se teme

Andrei refuză să mai meargă la şcoală, mai ales că sala sa de clasă este chiar lângă cea a atacatorului său, Cristian. Din acest motiv, părinţii săi au recurs la un gest mai puţin obişnuit, dar despre care speră că o să-i redea copilului sentimentul de siguranţă: au cerut conducerii şcolii să permită ca el să fie vegheat în timpul orelor de un agent de pază. Solicitarea a fost respinsă, însă, atât de conducerea instituţiei, cât şi de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, care o consideră exagerată.

"Legea interzice intrarea persoanelor străine în şcoală. Dacă părintele doreşte să angajeze însoţitor copilului, acesta poate să îl aducă până la intrarea în şcoală şi să îl aştepte la plecare. În plus, în şcoală nu a avut loc niciun incident. Ceea ce s-a întâmplat s-a întâmplat afară", a explicat Ramona Bacter, consilierul juridic al IŞJ Bihor.