În Lugașu de Jos scandalurile începute duminică dimineață – vizând transportarea la vot a locuitorilor de etnie romă și „asistarea” unor persoane care au pretins că nu văd și au cerut să fie însoțite în cabinele de votare de așa numiți „auxiliari” angajați ai Primăriei – au continuat și în partea a doua a zilei.

Invitate de BIHOREANUL să explice de ce permit prezența acestora în incintă, contrar legii, președinta și locțiitoarea secției 434 au răspuns, tot prin încălcarea legii, evacuându-i pe reporteri. Președintele Biroului Electoral comunal a refuzat să verifice pe loc situația, astfel că reporterul a depus o plângere scrisă. BEC, însă, a respins-o cu argumentele, mincinoase, însușite de la cele două persoane reclamate.

Harnici

În satul Urvind, unde locuiește primarul comunei Lugașu de Jos, Sorbán Levente (candidat UDMR pentru un nou mandat), dar și sute de etnici romi, aceștia s-au dovedit între cei mai harnici alegători. „De la ora 7.00, imediat ce s-a deschis secția de votare, și până la ora 10.00, au votat în Urvind în special locuitori din colonia de romi, aduși cu mașini care au făcut și 10-15 ture cu alegătorii din colonie până la secție”, a reclamat candidata PNL la Primăria comunei Lugașu de Jos, Loredana Berzovan.

Rezultatul? Înainte de ora 13.00, în Urvind votaseră 378 din cei 742 săteni cu drept de vot, ceea ce însemna că prezența la urne era deja una masivă, de 50%.

„A venit BIHOREANUL”

În fața secției din Urvind, supravegheată de jandarmi, stăteau de ore bune câteva persoane care au refuzat să spună ce calitate au, iar asta în ciuda faptului că staționarea nejustificată în preajma secției de votare nu este permisă de lege. În schimb, una dintre aceste persoane, un bărbat tânăr, a dat un telefon pentru a raporta, în limba maghiară, sosirea echipei de reporteri, vizibil nervos că a fost fotografiat și filmat. Un alt tânăr a insultat reporterul, cu voce coborâtă, probabil ca să nu fie auzit de jandarmi.

Președinta secției, Cornelia Ilaș, a declarat BIHOREANULUI că personal a solicitat prezența permanentă a unei echipe de jandarmi. Motivul? Încă de dimineață, „zeci de persoane” au ajuns în secția de votare, au spus că nu văd bine și au cerut să fie ajutate să voteze de către anumite persoane care să intre cu ele în cabine, cu toate că nu erau rude, ci făceau parte din așa numitul „personal auxiliar”, recrutat dintre apropiați ai primarului Sorbán, angajați ai Primăriei și ai unor structuri subordonate, precum Asociația de Pădurit și Pășunat Silvana ori Asociația Viitorul Regiunii Celor Trei Crișuri.

Cu toate că reporterul i-a pus întrebări pe acest subiect primarului Sórbán, acesta a refuzat să răspundă și s-a închis într-o încăpere din sediul Primăriei.

Sfaturi pentru „nevăzători”

Puțin după ora 13.00, la secția de votare din satul Lugașu de Jos, aflată vizavi de clădirea Primăriei, era coadă de alegători. Și aici stăteau, de ore întregi, persoane care au refuzat să spună în ce calitate, dar s-au lăudat că fac acest lucru. „Eu stau aici de 3 ore”, s-a lăudat un rom, care a refuzat să spună dacă a votat, dacă așteaptă să voteze sau dacă, pur și simplu, are rolul să „monitorizeze” cine vine la vot.

Tot în fața secției, alte persoane împărțeau unor anumiți alegători tipizate de cereri în baza cărora, odată intrate în secție, să solicite să fie asistate în cabinele de votare.

„Inclusiv primarul i-a îndemnat pe ai lui să intre cu cereri din astea. Este o metodă tipică de control a felului în care votează persoane care și-au promis voturile unui candidat”, a spus BIHOREANULUI un localnic care a refuzat și el să-și decline identitatea, dar care părea din tabăra opusă edilului Sorbán. „Vii la secție, n-ai nicio problemă, ești sănătos, iar când intri spui că nu vezi bine, că nu te simți bine, că nu știi să citești, că îți tremură mâna, și ceri să intre cu tine în cabină cineva din Primărie, care vede cum ai votat, poate chiar votează în locul tău”.

Împotriva legii

BIHOREANUL a întrebat-o pe președinta biroului secției de votare dacă știe cine are dreptul să stea în incinta acesteia și de ce permite prezența așa numitului „personal auxiliar”, care nu sunt membri ai biroului secției de votare, dar intră în cabinele de vot și ajută „nevăzătorii”.

Vizibil deranjată, atât aceasta, cât și locțiitoarea ei au refuzat să răspundă, în schimb au cerut jandarmului să evacueze reporterul, la fel cum au făcut anterior și cu fotoreporterul, afirmând că nu vor să fie fotografiate și filmate. „Vă rog să ieșiți, să nu iasă scandal”, a cerut jandarmul, așa că reporterul s-a conformat, tocmai pentru a nu „ieși scandal”.

Însă, în condițiile în care prezența așa-zișilor auxiliari nu este permisă de lege, dar a presei da (conform art 8 din Legea 115/2015 pentru alegerile locale: „În afara membrilor biroului electoral al secției de votare, operatorilor de calculator, candidaților și reprezentanților mass-media nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare”), BIHOREANUL s-a adresat președintelui Biroului Electoral de Circumscripție al comunei, procurorul George Sas, cerându-i să le atenționeze pe președinta și pe locțiitoarea biroului secției de votare că încălcau legea.

„Nu pot să trec peste”

În ciuda solicitării reporterului, dar și a faptului că BEC Lugașu de Jos funcționează în sediul Primăriei, chiar vizavi de secția de votare, așadar magistratului îi era foarte ușor să treacă strada pentru a afla starea de fapt, întrebându-l inclusiv pe jandarmul din secție cum s-au întâmplat lucrurile, președintele BEC nu a fost interesat să facă acest lucru.

„Nu pot să trec peste președintele secției de votare. Trebuie să facem verificări. Vom răspunde în scris la sesizare”, a spus Sas.

În această situație, BIHOREANUL a decis să depună o plângere scrisă, sesizând încălcarea legii de către președinta și locțiitoarea secției de votare.

Rezolvare pe dos

După circa 30 de minute, BIHOREANULUI i-a și fost remisă Hotărârea 21/06.2024 (documentul, mai jos), prin care a fost „soluționată” plângerea, și care reia, practic, o versiune total opusă, bazată pe susțineri mincinoase ale președintei secției de votare, susținută și de alți membri ai biroului acesteia.

În ce privește aspectul că președinta secției de votare a permis prezența unor persoane neautorizate în incinta secției, Hotărârea BEC Lugașu de Jos arată că „verificarea prezenței unor asemenea persoane în incinta secției de votare este prerogativa președintelui secției de votare, sens în care urmează a se proceda la înaintarea administrativă a sesizării către biroul secției de votare”.

Altfel spus, BEC comunal nu se pronunță asupra prezenței persoanelor care, conform legii, nu aveau ce căuta în interiorul secției de votare și intrau în cabine cu alegători „nevăzători”, ci precizează că asupra acestei chestiuni reclamația a fost redirecționată tot... secției de votare.

La doi pași, liniște

Duminică, aceeași echipă a BIHOREANULUI a vizitat și trei secții de votare dintr-o comună învecinată, Brusturi, în satele Brusturi, Picleu și Țigăneștii de Criș.

Aici, potrivit președinților secțiilor de votare, a solicitat să fie asistată în cabina de votare, pentru a fi ajutată să voteze, o singură persoană, în vârstă de „aproape 90 de ani”.

Semn că pierderea vederii, poate și a rațiunii, nu este o afecțiune specifică zonei, ci mai degrabă doar comunei Lugașu de Jos. Cel puțin atunci când sunt alegeri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!