Cei care s-au plimbat prin parcuri în ultima perioadă au observat, probabil, cum se cutremură copacii din cauza nicotinei care-i acoperă. Nu poţi intra în parc de mormanele de chiştoace, iar copiii din locurile de joacă sunt de-a dreptul sufocaţi de fumul înecăcios produs de sutele de fumători care înfruntă frigul pentru a polua plămânul verde al oraşului.

Asta trebuie să fie imaginea pe care o au guvernanţii despre ţara pe care o conduc, din moment ce au decis că începând cu 1 ianuarie fumatul să fie interzis în parcuri. Ca de obicei când se iau decizii idioate, apare explicaţia de serviciu: aşa ne cere Uniunea Europeană. Aşa este, interzicerea fumatului în parcuri este o decizie luată la nivel european, iar când e vorba să ne racordăm la cerinţele lui tanti UE vrem să arătăm că suntem cei mai silitori elevi.

Numai că aceeaşi tanti UE a interzis de mult şi complet fumatul în localuri, ceea ce noi nu ne învrednicim să o facem. Şi nici n-o să o facem câtă vreme mulţi dintre cei care ne conduc destinele se înfruptă din beneficiile contrabandei cu ţigări.

Dacă mergi într-un local, după două ore poţi să-ţi distrugi hainele fiindcă nu mai iese din ele mirosul de tutun, nemaivorbind că trebuie să-ţi întorci şi plămânii pe dos şi să-i speli cu detergent. Nu ştiu să trebuiască să-ţi aplici acelaşi tratament la ieşirea din parcuri!

Orice om normal ar fi început prin interzicerea fumatului în locuri închise, nicidecum în mijlocul naturii. Dar aşa suntem noi, campioni mondiali la mize mici şi idioate.