Fermierii bihoreni au la dispoziţie o lună pentru a-şi înscrie vitele în vederea obţinerii subvenţiei. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor a anunţat joi că în perioada 23 septembrie - 28 octombrie va prelua cererile de solicitare a plăţilor naţionale directe complementare în zootehnie la specia bovine.

"Este vorba de înscrierea care se face o singură dată pe an şi care vizează fermierii care au minim trei vite, pe schema decuplată de producţia de carne, sau au vândut minim trei tone de lapte, pe schema decuplată de producţia de lapte", a declarat directorul APIA Bihor, Florian Pavel.

De această schemă de plată pot beneficia producătorii agricoli, persoane fizice sau juridice care deţin, cresc sau exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional.

Solicitanţii vor trebui să depună o cerere la care vor anexa: copie după cartea de identitate, codul unic de înregistrare sau certificatul de înregistrare, copie după paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită primă sau, după caz, copie a documentelor care atestă ieşirea din efectiv pentru schema decuplată de producţie în sectorul de carne ori copie după dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte precum şi a cantităţilor de lapte livrate sau vândute direct în anul de cotă 2012 - 2013 pentru schema decuplată de producţie în sectorul de lapte.

Prima pentru schema decuplată de producţia de carne se acordă fermierilor care deţin minim trei bovine cu vârstă de peste 16 luni la 31 ianuarie cu condiţia ca exploataţia să fie înregistrată în registrul naţional al exploataţiilor la acea dată.

Prima pentru schema decuplată de producţia de lapte se acordă producătorilor agricoli care trebuie să îndeplinească trei condiţii, cumulativ: exploataţia de bovine să fie înregistrată în registrul naţional la data solicitării primei, solicitantul să fie înregistrat în sistemul de administrare a cotei de lapte în anul de cotă 2012 - 2013 şi să fi livrat sau vândut direct o cantitate de minim trei tone de lapte în acestă perioadă.