Cere şi ţi se va da! Locuitorii comunei Holod au obţinut de la Primărie amenajarea unei pieţe care să se ţină în fiecare zi de marţi, precum şi deschiderea unei discoteci în clădirea căminului cultural din localitate.

Cele două obiective au fost stabilite de tinerii din comună în cadrul unui proiect iniţiat de Asociaţia Pro Democraţia Oradea bazat pe conceptul de bugetare participativă. "Bugetarea participativă porneşte de la ideea că locuitorii au cea mai bună înţelegere a problemelor locale. În acest sens, este normal ca aceştia să se implice în stabilirea unor priorităţi ale localităţii", a spus Irina Pop, coordonatorul proiectului.

La nivelul judeţului Bihor, în cadrul proiectului au fost organizate întâlniri dintre localnici şi reprezentanţii administraţiei locale din Holod, Lăzăreni şi Săcueni. "De fiecare dată întâlnirile au luat forma unei cafenele cetăţeneşti. Acestea nu s-au ţinut la Primărie, ci într-un cadru informal, la centrul de afaceri sau chiar la barul din localitate, pentru ca oamenii să se simtă liberi să se exprime", a declarat Adrian Şimon, preşedintele APD Oradea.

La Holod se poate...

În cadrul întâlnirilor, localnicii şi-au exprimat deschis opţiunea cu privire la investiţiile ori măsurile pe care le consideră prioritare. Cetăţenii din Săcueni au cerut organizarea anuală a unei manifestări în cadrul căreia să le fie promovate produsele agricole pentru a pune bazele unui brand local, cei din Lăzăreni au cerut reamenajarea unui loc de picnic de la marginea localităţii pentru a încuraja turismul de o zi, iar cei din Holod au solicitat amenajarea unei pieţe.

"Să ştiţi că oamenii nu cer imposibilul, vor lucruri mărunte de care se lovesc în viaţa de zi cu zi. Pe om îl doare că nu arde becul pe strada sa, că vecinul îi sparge gardul şi alte lucruri de acest gen", a declarat primarul de Holod, Ioan Horga.

Edilul a recunoscut că, fără întâlnirea cu localnicii, n-ar fi avut niciodată iniţiativa redeschiderii pieţei din localitate. "Vă spun sincer că nici nu m-am gândit. În Holod a mai fost piaţă când eram eu copil, dar s-a închis. Acum o vom redeschide. Am găsit trei amplasamente la marginea comunei, rămâne să stabilim care este mai potrivit, o vom amenaja din bugetul pe anul viitor şi sper că din primăvară să fie deja deschisă", a spus Horga. Pentru a nu concura cu comunele vecine, ziua de piaţă a fost stabilită pentru marţi, singura fără târg în zonă.

Primarul a spus că tot în cadrul discuţiilor cu localnicii a fost formulată şi propunerea amenajării unei discoteci. "A venit la mine un tânăr şi mi-a spus "Domnule primar, îmi daţi căminul cultural să fac discotecă?" "Îţi dau, dar trebuie să faci amenajări, să plăteşti pază, să nu se lase cu scandal şi răspunzi pentru distrugeri", i-a spus eu. Tânărul a fost de accord, acuma face amenajări şi de Crăciun vrea să deschidă", a povestit primarul.

...în Oradea nu!

Reprezentanţii ADP Oradea spun că bugetarea participativă este un concept care funcţionează în cadrul comunităţilor mici, unde există probleme punctuale pe care administraţia locală le poate rezolva bazându-se pe resursele proprii.

"În Oradea ar fi mai dificil de implementat un astfel de concept. Ar trebui să avem întâlniri pe cartiere pentru că fiecare are problemele sale specifice", a spus Irina Pop.

Dincolo de inconvenientul multitudinii de probleme care pot fi formulate se pune însă şi problema reticenţei autorităţilor locale faţă de propunerile unui segment, altfel limitat, de populaţie.

"În Oradea am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii Consiliului Local prin intermediul Coaliţiei Rogerius. Nici măcar nu ne-au răspuns la email-uri, dar să mai şi vină la discuţii cu cetăţenii", a povestit Adrian Şimon.