Luna Decembrie e inundată de acţiuni caritabile, chit că oamenii aflaţi în nevoie nu mănâncă doar de Crăciun. Sunt atât de multe campanii de strângere de fonduri încât transparenta pătură de oameni care mai au o brumă de vlagă financiară este sufocată.

Trebuie totuşi să remarc campania celor de la Rotaract - "O cană de fericire"- bine articulată şi mediatizată. Norocul lor e că anul acesta Oradea nici măcar n-a mimat un Târg de Crăciun, aşa că localnicii beau vin fiert în scopuri caritabile în singurul asemenea loc amenajat în oraş. Ştiu că nu-i prea plăcut să mergi la un Târg de Iarnă într-un centru în care clădirile stau să-ţi dea cu tencuiala în cap. Dar parcă, totuşi, în Parcul 1 Decembrie s-ar fi putut amenaja câteva căsuţe, măcar spre bucuria copiilor.

Îmi doresc un Târg de Iarnă adevărat, fără tiribombele de autogară şi fără micii şi berea la pet potrivite Zilei Minerului. Dar aşa ceva vom avea doar dacă municipalitatea angajează nişte privaţi care să demonstreze de ce sunt în stare. Decât să ne bazăm pe elanul şi stahanovismul slujbaşilor din Primărie, mai bine externalizăm acţiunea!

În fond, precedentul a fost creat. Cam toţi funcţionarii încearcă să scape de sarcinile de serviciu, pe care le consideră sâcâitoare şi aducătoare de belele. Aştept cu interes o decizie prin care toate instituţiile publice să-şi externalizeze întreaga activitate, urmând ca bugetarii să-şi atingă visul milenar, acela de a deveni rentieri.